Villa Gardena w Parku Śląskim: nowe menu szefa kuchni Dominika Duraja

Nowe menu Dominika Duraja, utytułowanego szefa kuchni Villa Gardena – restauracji znajdującej się w Parku Śląskim to nowoczesna kuchnia międzynarodowa, która ze względu swoje otoczenie akcentuje mocno naturę, las i ogród. Naszym zdaniem jego dania z nowego menu zasługują na miano ”comfort food”, czyli jedzenia, które wywołuje w nas poczucie zadowolenia, rozpieszczenia, dobrostanu…

W nowym, sezonowym menu szefa kuchni Villa Gardena znalazły się dania mięsne oraz wegetariańskie, m.in.: pieróg z kaczką, sałaty ze smażonymi sardelami lub kozim serem, zupa z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem, łosoś jurajski, polik wołowy, gęsina, biodrówka jagnięca oraz steki z domowymi frytkami i dodatkami. Na deser zjeść można m.in.: bezę, ciasto czekoladowe lub racuchy z jabłkami.

Tatar z troci, piklowana kalarepa, szczypiorek, awokado – Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Jeśli wybieramy się do takiej restauracji jak Villa Gardena, chcemy efektu ”wow”, chcemy zjeść coś nowego, niebanalnego. Taki właśnie efekt zapewnił nam tatar z troci. Delikatne, wyborne mięso troci zostało przez szefa Duraja podkręcone piklowaną kalarepą i szczypiorkiem, a dopełnione awokado. Idealna przystawka.

Krem ziemniaczany, świeża trufla, chrupki z ziemniaka – Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Krem ziemniaczany został przez Dominika Duraja wzbogacony o świeżą truflę. W ten sposób proste, zwyczajne danie zyskało królewskie wykończenie. Znajdziecie w nim jeszcze jedną niespodziankę – chrupki z ziemniaka. Pieczone skórki z ziemniaków to z kolei ukłon w stronę bardzo popularnego i wartego uwagi trendu ”respect food”, czyli szanuj jedzenie. Hołdujący temu trendowi szefowie kuchni pokazują, że nie ma produktów czy ich części – mniej lub bardziej wartych uwagi i możemy jeść, i zachwycać się nawet obierkami z ziemniaków, robiąc z nich np. takie chrupki.

Łosoś jurajski, sałatka z jabłka i pora, szpinak, sos maślany – Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Łosoś jurajski podawany z sałatką z jabłka i pora, szpinakiem oraz sos maślanym również odpowiada nowym trendom. W centrum dania jest wartościowy, jakościowy produkt, a dobrane przez Duraja dodatki pokazują, że dobry łosoś obroni się sam i potrzebuje jedynie towarzystwa innych subtelnych smaków i tekstur.

Gęś, kopytka, brukselka, sos wiśniowy – Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Teraz o prawdziwej królowej ”comfort food” – gęsi. W Villa Gardena przygotowana jest świetnie, a towarzyszą jej kopytka, brukselka oraz sos wiśniowy. Wydałoby się, że mięso+kopytka+warzywo to taki zwykły zestaw. Ale właśnie w tej zwykłości kryją się sentymentalne, domowe odniesienia, które na nas tak działają. Cieszy, że szef kuchni postawił na brukselkę i odczarował jej smak za pomocą masła i bułki tartej.

Beza, krem cytrynowy, sorbet malinowy – Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Beza to szalenie popularny i lubiany przez Polaków deser, dlatego ciekawiło nas jak przedstawi ją szef kuchni Villa Gardena. Beza, a w jej sercu sorbet malinowy oraz ukryty w środku krem cytrynowy – wyszła z tego beza patriotyczna, jak najbardziej godna uwagi. Jesteśmy ciekawi kolejnych, niebanalnych odsłon bezy wg Dominika Duraja.

Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Warto wiedzieć, że szef kuchni Villa Gardena Dominik Duraj został nominowany do tytułu Szefa Roku 2018 prestiżowego przewodnika Gault&Millau, a w roku 2017 r. zdobył tytuł Szefa Roku Polski południowej.

Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Villa Gardena w przewodniku Gault&Millau otrzymała dwie czapki z maksymalną liczbą punktów przyznawanych na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są także obsługa, wystrój oraz atmosfera, jaka panuje w restauracji. Mieliśmy okazję odwiedzić Villa Gardena w ramach Fine Dining Week i potwierdzamy, że zarówno dania, jak i obsługa nas urzekły. Czekamy teraz na wiosnę. W Parku Śląskim, w naturalnym otoczeniu Villa Gardena można szybko oderwać od wszelkich trosk…

Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Restauracja Villa Gardena w Parku Śląskim.

Luty 2019 r.

Restauracja Villa Gardena
Al. Planetarium 1, Park Śląski
Chorzów (wjazd do Parku Śląskiego z Katowic z ul. Bytkowskiej, w pobliżu katowickiej wieży telewizyjnej)
czynne: pon-czw 13-22, piątek-sobota 13-23, niedziela 13-21
płatność: gotówką, kartą płatniczą
profil Villa Gardena na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.