#LessWasteChallenge MIELE z Przemkiem Błaszczykiem. W te święta nic się nie zmarnuje

Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych less waste, a prowadzonych przez chefa Przemka Błaszczyka w salonie Miele w Katowicach. Jak się nam udał #LessWasteChallenge?
„Less waste’’, ‘’zero waste’’, czyli niemarnowanie żywności to są nasze klimaty, ale obawialiśmy się nieco, że będzie to tzw. ‘’Co można zrobić z obierek z warzyw?’’. Na szczęście, nic podobnego!😊

Salon Miele w Katowicach.

Chef Przemek Błaszczyk zaproponował na Poświąteczne Less Waste Party:
  • – sajgonki z karpia z orzechami i majonez z wędzoną śliwką;
  • – bułeczki bao z szarpaną kaczką i sos z redukcji z kompotu świątecznego;
  • – pudding z świątecznej baby drożdżowej i lody piernikowe.

Chef Przemek Błaszczyk w salonie Miele w Katowicach.

Brzmi super? I takie było. W te święta naprawdę nie zmarnuje się nic.

Gotowi na #LessWasteChallenge.

Okazało się, że świąteczny kompotu można przerobić w sztosowy sos dodając do niego kawałki trawy cytrynowej, cynamonu, świeżego imbiru, gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry. Kompot z przyprawami należy zagotować, zredukować o 2/3, a potem zagęścić łyżką skrobi kukurydzianej lub innej. Jeśli chodzi o sajgonki, tu możliwości jest naprawdę wiele i można do nich zapakować kawałki świątecznych ryb, mięs i warzyw – a czy jest ktoś, kto nie lubi sajgonek?

Sajgonki to świetny pomysł na zagospodarowanie kawałków mięsa, ryb i warzyw.

Warzywa, które nie wskoczyły do zup czy sałatek można pociąć w paski i zrobić z nich pikle.

Pikle z warzyw.

No i ten majonez z wędzoną śliwką. Jeśli zostało Wam kilka śliwek wędzonych, które ”nie zmieściły się” w kompocie wigilijnym zagotujcie je z mlekiem, czosnkiem i imbirem w rondelku, a potem zmiksujcie i doprawcie cytryną i solą, pasować też będzie sosem sojowym.

Majonez z wędzoną śliwką.

Bardzo pozytywnie zaskoczył pudding ze świątecznej baby drożdżowej. Zdarza, że mamy już dość świątecznych wypieków i przestawiamy je z kąta w kąt, gdzie przysychają wzgardzone, a tu mamy piękną możliwość przerobienia ich na nowe ciasto, a podane z lodami piernikowymi (lub innymi, ale idealne będą orzechowe, bakaliowe czy korzenne smaki) – daje naprawdę idealny comfort foodowy deser.

Ciasto less waste z świątecznej baby.

Chef Przemek Błaszczyk radzi, by kawałki ciasta ułożyć w formie dobrze wysmarowanej masłem i skropić ulubioną nalewką oraz przesypać cukrem. Potem druga warstwa ciasta, a na górę pójdzie masa z jaj, cukru, mleka i śmietanki. Ciasto należy zostawić chwilę, żeby nasiąknęło masą, posypać cukrem i piec przez 30-45 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło np. z lodami.

Pudding z świątecznej baby drożdżowej z lodami piernikowymi.

W warsztatach #LessWasteChallenge w salonie Miele w Katowicach udział wzięli śląscy blogerzy związani z gastronomią i kulinariami:
Ostryga blog o jedzeniu;
Modry Blog;

Ola ”Ostryga” i Mateusz ”Modry Blog”.

Pojedzone;
Tasty Silesia;
Gdzie zjeść na Śląsku;
oraz my – Silesia Smakuje.

Poświąteczna uczta less waste.

Grudzień 2022 r. 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.