Katowice: Nowe menu w Restauracji SITG na Nikiszowcu

Restauracja SITG (od skrótu: Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Górnictwa) to bodaj najdłużej istniejąca pod tą samą nazwą i tego samego właściciela restauracja w Katowicach. Działa od 1989 roku, prowadzi ją Janusz Zok z rodzicami Reginą i Adamem. Kiedyś była tu stołówka, a nad nią – hotel robotniczy.

Katowice: Restauracja SITG

Katowice: Restauracja SITG

Lokal znajduje się na zabytkowym osiedlu Nikiszowiec, i jest w sumie jedyną restauracją na Nikiszu. Specjalizuje się – czemu trudno się dziwić – w kuchni śląskiej oraz w kuchni polskiej. Ponieważ restauracja często organizuje imprezy, również wyjazdowe, najlepiej wcześniej upewnić się telefonicznie (numer telefonu podajemy w stopce pod tekstem), czy jest czynna gdy chcemy się tam udać.

O restauracjach na Nikiszowcu piszemy też tu: http://silesiasmakuje.pl/katowice-gdzie-zjesc-na-nikiszowcu/

W nowym menu wypatrzyliśmy nowe dania: łososia z grilla (100 g – 10 zł), karczek z grilla (150 g – 16 zł), filet z kurczaka z grilla (120 g – 16 zł), udko z kaczki pieczone z jabłkami (2 szt 18 zł), placki ziemniaczane z gulaszem (14 zł). Nowością są też makarony: penne lub spaghetti z sosami do wyboru: boloński, pieczarkowy, z tuńczykiem, szpinakowy (każdy za 14 zł).

Katowice: Restauracja SITG. Łosoś na bukiecie gotowanych warzyw

Katowice: Restauracja SITG. Łosoś z grilla na bukiecie gotowanych warzyw

Wśród dodatków nowe są: bukiet jarzyn gotowanych (6 zł) i sałata lodowa z vinegrette (10 zł), a wśród deserów: gofry z bitą śmietaną i owocami (10 zł).

Największą popularnością w SITG-u cieszą się jednak śląskie dania, w nowym menu wyróżnione na początku. My spróbowaliśmy żuru z kartoflami (10 zł). Porcja wielka, żur odpowiednio kwaśny, w sam raz na leczenie kaca (nie to żebyśmy sami mieli, ale tak się nam skojarzyło:-). Wodzionka (10 zł) też jest ogromna, w dodatku podawana w kociołku, osobno grzanki, a do tego osobno w korytku przysmażane ziemniaczki.

Katowice: Restauracja SITG. Żur śląski

Katowice: Restauracja SITG. Żur śląski

 

Katowice: Restauracja SITG. Wodzionka z bratkartoflami

Katowice: Restauracja SITG. Wodzionka z bratkartoflami

Hitem w SITG-u są też minigołąbki i miniroladki (6 szt. 10 zł), które widnieją w sekcji przystawki, ale mogą spokojnie służyć jako osobne danie, bo są sycące. Sporo osób, zwłaszcza na spotkania towarzyskie, zamawia koryto hajera, w którym są: golonka, żeberka, miniroladki, minigołąbki, pierogi, krupniok, żymlok, bratkartofle, kapusta zasmażana, chrzan/musztarda. Dla dwóch osób kosztuje ono 70 zł, dla czterech – 130 zł.

Katowice: Restauracja SITG. Minigołąbki

Katowice: Restauracja SITG. Minigołąbki

Można tu też zjeść oczywiście prawdziwą śląską wołową roladę z czornymi kluskami i modro kapustą (30 zł), krupniok, sztamfkartofle i kiszono kapustę (15 zł), żymlok z chlebym (10 zł), sznita chleba z tustym i łogorkiem (3 zł).

Restauracja SITG,

Katowice, ul. Bernarda Krawczyka 1,

tel. 32 707 59 19,

http://www.sitgrestauracja.com/

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.