Tychy: Nowa odsłona znanej restauracji U Przewoźnika

Restauracja U Przewoźnika w Tychach przeszła sporą metamorfozę. Teraz rządzi tu piwo Pilsner Urquell, profesjonalnie serwowane m.in. przez wicemistrza konkursu Polish Master Beertender 2015 Artura Żogałę. Za to w kuchni rządzi nowy szef kuchni. W menu: polska kuchnia z nutą nowoczesności i potrawy pasujące do piwa oraz oczywiście pieczywo z piekarni U Przewoźnika. Restauracja ma swój piec chlebowy, tak usytuowany, że można ze stolika podglądać, co z niego wychodzi.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Przewoźnik to nazwisko świetnie znane w Tychach. Piekarnia U Przewoźnika piecze chleb i nie tylko od 1991 roku, w Tychach – od 1997 r. Piekarnię założył Krzysztof Przewoźnik, mistrz piekarnictwa, zaś restauracją U Przewoźnika, która w 2015 r. obchodzi 15-lecie istnienia, zarządza jego syn Marcin.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

U Przewoźnika to w sumie cały kombinat gastronomiczno-rozrywkowy, bo przy Piłsudskiego znajdują się nie tylko restauracja i piekarnia oraz cukiernia, ale też kompleks sportowy, z salami do suasha, stołami do bilarda, torami do bowlingu plus klub. Restauracja przeszła we wrześniu 2015 r. spore zmiany w wystroju, teraz jest tu mniej przaśnie, a bardziej… piwnie i elegancko, bo pojawiły się m.in. gałązki chmielu, obrazki nawiązujące zarówno do produkcji chleba, jak i piwa.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Nas jednak najbardziej interesuje restauracja, choć i w tym przypadku trudno uniknąć tematu chleba. Właściciele słusznie postawili na to, z czego słyną, czyli na chleb. Restauracja nie tylko serwuje w formie poczęstunku przed posiłkiem pieczywo własnego wyrobu (kilka rodzajów, m.in. foccaccię) z pesto ziołowym i pomidorowym, ale też honorowe miejsce w lokalu zajmuje piec chlebowy, gdzie nie tylko wypieka się chleb. Służy on też do przygotowywania potraw (np. karpia z pieca w sosie chlebowym z kluseczkami kładzionymi, 28 zł).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Oprócz chleba, U Przewoźnika polecamy też piwo. Do testowania zachęca też okrągły bar, znajdujący się w centrum dwupoziomowej restauracji. Restauracja serwuje czeskiego Pilsnera Urquella, w dodatku – na trzy sposoby: mliko (znacznie więcej piany niż płynu, słodszy smak), hladinka (2/4 płymu, 1/3 piany, klasyczny smak) i cochtan (bardzo mało piany, w smaku wybija się charakterystyczna goryczka chmielu, piwo bardzo orzeźwiające).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

U Przewoźnika warto zamówić tackę z trzema rodzajami piwa w małych kufelkach, by samemu przetestować, jak bardzo to samo piwo może się różnić w zależności od sposobu nalewania.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Tacka z piwami

Również nowe menu nawiązuje do piwa. Znajdziemy w nim np. zupę krem piwno-miodową, podawaną z paluchami z pieca (12 zł), mus z wątróbek kaczych z galaretką z porto i piwa (19 zł), żeberka wieprzowe w sosie cumberland, podane z puree z batatów i surówką z pora (28 zł), golonkę wieprzową marynowaną w winie i piwie, podaną z kapustą i kopytkami (43 zł).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Pieczywo z pesto

Kuchnię U Przewoźnika można określić jako polską, regionalną, ale z nowoczesnymi akcentami. Karta nie jest duża, zawiera po 3 propozycje przystawek, zup, sałatek, deserów. Więcej – dań głównych mięsnych i dań rybnych.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Przystawka – mus z wątróbek kaczych

Kucharze U Przewoźnika gotują w oparciu o świeże, regionalne produkty. Potrawy są przygotowywane od podstaw, np. żurek na własnym zakwasie chlebowym i wywarze z królika 12 zł (zakwas można też kupić w restauracji). Niektóre potrawy są ciekawe i odważne, np. kogut duszony w winie i piwie, podany z warzywami z pieca na placuszkach ziemniaczanych (29 zł).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Zupa solianka

Warto też zwrócić uwagę na zupę soliankę, rzadko spotykaną w restauracjach, sycącą zupę pochodzenia rosyjskiego, o charakterystycznym lekko słonym smaku. Zupa kosztuje tu 14 zł.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Żurek na zakwasie chlebowym

Dania główne mają ciekawą kompozycję, jedynym, ale za to konsekwentnie stosoowanym (u nas był we wszystkich potrawach) elementem ozdobnym jest jadalny kwiat.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Żeberka wieprzowe

Z ryb spróbowaliśmy sandacza po staropolsku, poleconego przez kelnerkę. Tu jest podawany w formie fileta, z lekką panierką z dodatkiem grubej soli, na szpinakowym tagiatelle. Cena: 39 zł. Do wyboru  z dań rybnych są też: karp, miętus i łosoś.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Sandacz po staropolsku

Wegetarianie będą mieć tu ciężki orzech do zgryzienia, bo większość potraw jest mięsna, albo z mięsnym dodatkiem, np. sałatki – z ozorem wołowym albo gęsimi żołądkami. Pozostaje klasyczny Cezar (15 zł).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Sztufada wołowa szpikowana jarzynami w sosie grzybowym

Desery, a przynajmniej jeden z nich, nas zaskoczyły. Spodziewaliśmy się, że parfait chałwowe (15 zł) będzie słodkie, jak przystało na chałwę. Okazało się jednak, że deser był lekki i wcale nie taki słodki. Rozczuliła nas ozdoba w postaci pawiego oczka.

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Parfait chałwowe

Za to wielbiciele słodkiego powinni zamówić krem caramello (14 zł), tu słodycz jest bardzo wyczuwalna. Wśród deserów jest też gruszka duszona w winiaku z sosem toffi (19 zł).

Tychy: Restauracja U Przewoźnika

Tychy: Restauracja U Przewoźnika. Krem Caramello

Październik 2015

Restauracja U Przewoźnika,

Tychy, ul. Piłsudskiego 14,

czynne: pon.-niedz. 10.00-22.00

Strona internetowa U Przewoźnika

Profil restauracji U Przewoźnika na Facebooku

 

 

Komentarze