Sosnowiec: Street Food Park obchodzi 1. urodziny

Street Food Park przy Parku Sieleckim w Sosnowcu obchodził pod koniec października 1. urodziny. W ciągu roku lokal otworzony przez Pawła i jego żonę Klaudię dorobił się stałych gości, którzy wracają przede wszystkim na pulled porka w chlebku pita własnego wypieku.

Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Lokal znajduje się kilka kroków od Parku Sieleckiego i Zespołu Szkół Muzycznych w Sosnowcu. Blisko mają do niego również uczniowie liceum im. E. Plater. W Street Food Park zmieści się ok. 60 gości. Drugie tyle w ciepłe dni zasiadało w ogródku pod parasolami.

Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Sercem Street Food Park jest opalany drewnem bukowym piec. Wychodzą z niego chlebki pita i dłuuugo pieczona łopatka wieprzowa. Najpierw mięso spędza dwa dni w marynacie, potem zostaje złapane wysokim ogniem, następnie ląduje na noc w piecu. Mięso musi być soczyste i miękkie, by można było je porwać – tak właśnie powstaje pulled pork (szarpana wieprzowina).

Opalany drewnem piec to serce Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Poszarpana wieprzowina w sześciu kompozycjach smakowych – Classic, Polski, Grecki, Wiejski, Włoski, Ostry – tworzy menu z Pulled Pork. Pulled pork jest podawany w chlebku pita wypiekanym na miejscu. Ceny to 18-20 zł.

Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Goście Street Food Park – nie tylko z Sosnowca – wpadają najchętniej właśnie na Pulled Pork. Piec przydaje się jednak nie tylko do pieczenia wieprzowiny i pieczywa. Hitem menu jest też pstrąg z pieca podawany z grillowanymi ziemniakami i warzywami (35 zł). Zdarza się, że w piecu ląduje również cały jesiotr – taka ryba to posiłek dla 4 osób (ryba jest dostępna na wcześniejsze zamówienie). W piecu powstaje także zagłębiowski specjał – duszonki z ziemniaków, marchwi, cebuli, buraków, białej kapusty z kiełbasą i boczkiem (16 zł) – na życzenie podawane z kefirem.

Paweł, właściciel Street Food Park w Sosnowcu zaprasza na Pulled Pork. Fot. Silesia Smakuje

Na większy głód w menu Street Food Park przeznaczone są również burgery (18-20 zł). Cztery propozycje z wołowiną, jedna z grillowanym camembertem. Do każdego burgera w pakiecie dostaje się 150-gramową porcję frytek.

Stałe menu z pulled pork i burgerami to jedno, ale w Street Food Park pojawia się wiele innych dań. Furorę wśród gości zrobił fish&chips – najprawdopodobniej wejdzie na stałe do menu. Pojawiały się też zupa tajska, pad thai, bułka (własnej roboty) z kalmarami.

Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Menu dla dzieci jest niewielkie, ale co ciekawe – nie zawiera popularnego kurczaka. Właściciele, którzy sami są rodzicami uważają, że warto postawić na zdrowsze mięsa, dlatego dla najmłodszych gości przygotowali dwie propozycje: burgerka z wołowiną oraz panierowane fileciki z indyka. Na słodko zaś naleśniki.

Oprócz szarlotki z pieca Street Food Park serwuje desery: sernik na zimno, mascarpone z owocami, bezę Pavlovej (10-15 zł). Nie ma stałej karty deserów, są przygotowywane na świeżo i zmieniają się w zależności od sezonowej oferty.

W Street Food Park napijecie się kawy, herbaty, wina lanego z beczki, piwa lanego (Książęce Złote Pszeniczne, Lech), piw w butelkach (m.in. Pilsner, Grolsch, Książece, Lech) oraz mocniejszych alkoholi. Z myślą o nadciągających chłodniejszych dniach SFP podaje grzane wino i piwo oraz rozgrzewającą herbatę.

Street Food Park w Sosnowcu. Fot. Silesia Smakuje

Listopad 2018 r.

Street Food Park
Legionów 26A, Sosnowiec
czynne: pon-pt, nd 13-22, sob 13-23
kącik dla dzieci
płatność: gotówką, kartą
profil Street Food Park na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.