Sosnowiec: Nowy lokal – Kuchnia Chińska pana Zhanga

Od połowy lipca na dziedzińcu kamienicy przy Warszawskiej 12, w samym centrum miasta, działa lokal prowadzony przez Chińczyka pana Zhanga i jego małżonkę, pochodzących z prowincji Syczuan. Jak głosi nazwa, serwuje on dania chińskie m.in. baozi – bułeczki z nadzieniem z wieprzowiny gotowane na parze lub smażone, wołowinę i kurczaka smażone i podawane z ryżem lub makaronem, sajgonki oraz chiński ramen. Tych dań próbowaliśmy my, a do przetestowania został nam jeszcze np. kurczak z papryką i orzeszkami ziemnymi czy wodorosty z czosnkiem.

dsc_8398

Wnętrze Kuchni Chińskiej w Sosnowcu.

Ideałem byłoby wpaść tam ze znajomymi, zamówić kilka dań i testować sobie różne smaki. Jak się dowiedzieliśmy, robi tak sporo gości Kuchni Chińskiej. Zamawiają wodorosty z czosnkiem, sajgonki z sosem słodko-kwaśnym, smażony makaron, bułeczki i uczta się zaczyna 🙂

img_20160930_081502

Sajogonki i chińska herbata w puszce w Kuchnia Chińska w Sosnowcu.

Ale zacznijmy od początku… Sajgonki (1 szt. – 2 zł) wyrabiane są na miejscu. Pan Zhang sam robi ciasto, bo uważa, że powinny być bardzo, bardzo chrupiące.

dsc_8403

Pan Zhang zaprasza wielbicieli azjatyckich smaków.

W Kuchni Chińskiej od zera, czyli mąki, drożdży i wody powstają również bułeczki, które jak wiemy uwielbia nie tylko Kung Fu Panda 🙂 W lokalu przy Warszawskiej 12 dostępne są bułeczki z nadzieniem z wieprzowiny i pora gotowane na parze 15 zł za 6 szt. oraz bułeczki smażone z tym samym nadzieniem 18 zł za 6 szt. Bardzo nam smakowały, chętnie na nie wrócimy.

img_20160930_081031

Bułeczki baozi z wieprzowiną i porem – Kuchnia Chińska w Sosnowcu.

W Kuchni Chińskiej zjecie też ramen (16 zł)  – nie jest on tak urozmaicony, jak ten z restauracji japońskich i sushi barów, ale za to bardzo syty. Spora porcja zupy z duszoną wołowiną i makaronem ryżowym lub makaronem nitki własnego wyrobu może wystarczyć za cały posiłek.

img_20160930_082447

Chiński ramen w Kuchnia Chińska w Sosnowcu.

W daniach głównych króluje smażona  wieprzowina, kurczak i wołowina w towarzystwie ryżu i surówki. My próbowaliśmy wieprzowiny z bambusem, grzybami mun i marchewką z sosem słodko-kwaśnym pikantnym – zacna porcja i dobry smak. Za dania główne zapłacimy 20-23 zł.

img_20160930_081934

Wieprzowina z bambusem, grzybami mun i marchewką z sosem słodko-kwaśnym pikantnym – Kuchnia Chińska w Sosnowcu.

Jedząc w Kuchni Chińskiej zostawcie miejsce na deser – prosty, ale sprawdzony – banany w cieście. Do posiłku polecamy zamówić chińskie: herbatę  Jia Duo Bao m.in. z melisą, chryzantemą i lukrecją albo herbata jaśminowa z miodem. Mają bardzo ciekawy smak.

img_20160930_093817

Kuchni Chińskiej szukajcie na dziedzińcu kamienicy przy Warszawskiej 12.

W menu Kuchni Chińskiej pojawiają się nowości, więc najlepiej obserwować profil lokalu na Facebooku. Ostatnio wypatrzyliśmy tam kalmary w cieście czy chińską przekąskę zongzi, czyli trójkąty z ryżu z czerwoną fasolą i jujbe owinięte w liście bambusa.

Lipiec 2016 r.

Kuchnia Chińska,

Warszawska 12, Sosnowiec

czynne: pon.-sob. 11-22, niedz. 12-18

profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

  • Don:

    Polecam, naprawdę dobre jedzenie. Sam jestem fanem kuchni azjatyckiej i często staram się przyrządzać coś w domu. To co tutaj serwują to kuchnia chińska z prawdziwego zdarzenia a nie, cytując klasyka, jakaś popierdółka, jak w tych wszystkich fast foodach typu Viet-Coś albo Coś-Tam-To-Go.