Gliwice: Nowa pizzeria Sapori Divini

Od kilku tygodni przy ul. Górnych Wałów 22 działa nowa pizzeria Sapori Divini (po włosku: Boskie smaki). Nieduży, ale przytulny lokal w piwnicy, serwuje prawdziwą włoską pizzę, wypiekaną w piecu opalanym drewnem, do której większość składników (poza cebulą i czosnkiem) sprowadza z Włoch.

Gliwice: Wejście do pizzerii Sapori Divini

Gliwice: Wejście do pizzerii Sapori Divini

Kiedyś w tym miejscu była pierogarnia Stara Piwnica, dzisiaj pachnie tu włoską pizzą. Pizzeria i pub Sapori Divini (choć pub to raczej określenie na wyrost, bo przy barze jest zaledwie kilka miejsc) mieści się w piwnicy kamienicy niedaleko gliwickiego Rynku, wchodzi się do niej przez bramę kamienicy po schodkach w dół.

Lokal jest malutki, stolików (4 lub 6-osobowych) naliczyliśmy zaledwie osiem. Jednak jest tu przytulnie, bo zadbano o ścianki oddzielające niektóre stoliki. Na ścianach goła cegła lub biały tynk, pod sufitem biegną rury, lampy są zrobione z butelek po winie. W rogu sali jest przyjemnie grzejący zmarznięte kości kominek, do którego kelner co chwilę dorzuca świeże polana.

Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini

Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini

 

Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini

Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini


Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini

Gliwice: Wnętrze pizzerii Sapori Divini

Menu jest – podobnie jak wystrój – proste, również w formie. Do deseczki przyczepiono po prostu kartki, które przewracamy do góry. W menu oczywiście królują pizze, choć zaczyna się ono od deserów w liczbie 2: Crostata al limone (tarta cytrynowa, 12 zł), Crostata sorelle Tatin (tarta jabłkowa sióstr Tatin, 12 zł),  sałatek (Caprese – 17 zł, Verdure con Prosciutto – 19 zł, Salmone affumicato – 21 zł) i makaronów (Spaghetti alla bolognese – 22 zł, Gamberetti in vino con pasta, czyli krewetki na białym winie z makaronem tagiatelle – 25 zł oraz Gamberetti in vino con pane – krewetki na białym winie z ciepłym pieczywem – 22 zł ).

Menu w Sapori Divini

Menu w Sapori Divini


Sapori Divini. Pizza Noci e Ricotta

Sapori Divini. Pizza Noci e Ricotta

Samych pizz (wszystkie w rozmiarze 32 cm) jest 19 rodzajów, od Focaccia (pesto bazyliowe, tymianek, oliwa extra vergine – 15 zł) i klastcznej Margherity (17 zł)  do Spinata e Priosciutto (sos pomidorowy, mozarella, salami spinata piccante, szynka prosciutto cotto, pieczarki, czosnek, papryka, bazylia, oregano, oliwa – 34 zł). Inne pizze to np. Tonno z tuńczykiem (28 zł), Rucola e Parma z szynką parmeńską i sałatą rukolą (sałatę podaje się osobno, by można było posypać pizzę wedle własnego uznania – 26 zł), Noci e Ricotta (z ricottą i orzechami włoskimi – 27 zł). Spróbowaliśmy dwóch rodzajów pizz, są bardzo dobre.

Sapori Divini. Pizza Rucola e Parma

Sapori Divini. Pizza Rucola e Parma

Pizze podawane są na drewnianej podstawce, niepokrojone. Przyrządem do krojenia pizzy można ją sobie pokroić na dowolne kawałki. Pizzę można sobie pokropić jednym z kilku oliw smakowych.

Piwo (Tyskie, Książęce, Peroni, Lech, Karmi) kosztuje od 5 do 7 zł, wina: 7 zł (kieliszek), 11 zł dzbanek 0,25 l, 20 zł dzbanek 0,5 l. Napoje gazowane: 4 zł, woda mineralna 3 zł, kawa espresso 6 zł, cappucino 7 zł.

Uwaga! Jeśli chcesz zapłacić kartą, najpierw dowiedz się, czy restauracja ma już terminal, bo w weekend 23-24 listopada jeszcze nie miała.

Grudzień 2013

Pizzeria i pub Sapori Divini,

Gliwice, ul. Górnych Wałów 22,

czynne: Wt. – Czw.: 12:00 – 22:00 Pt. – Sob.: 12:00 – 23:00 Niedz.: 14:00 – 21:00

www.saporidivini.pl

Komentarze

  • Konrad Turek:

    Polecam ze szczerego serca. Pizza smakuje wyśmienicie. Nie ma porównania do tradycyjnych pizz oferowanych przez lokalnych pizzerów( mowa tutaj o sieciówkach). Polecam;)

  • Tomasz Kordek:

    Racja pizza pierwsza klasa. Ja osobiście polecam te z moim ulubionym Prosciutto i rukolą.
    Pizza z pieca opalanego drewnem, z włoskich składników…
    Gorąco polecam 🙂

  • Dorota Łukowska:

    Bardzo dobra pizza, tradycyjna wloska, wyśmienite ciasto, dobrej jakosci składniki i miła obsługa.

  • Silesia Smakuje » Bytom: Nowa pizzeria i pub w jednym Sapori Divini z pyszną pizzą:

    […] http://silesiasmakuje.pl/gliwice-nowa-pizzeria-sapori-divini/ […]

  • hentla:

    Nie jadłem. Jakie ciasto? Najbardziej jak dotąd smakowała mi pizza w Dominium – na cienkim cieście, przepadam np. za pizzą z serem góralskim, mają również świetną pizzę z wołowiną, a na dokładkę rozwalają jakością ich sosy. No i jeszcze promocje… Co konkretnie za nimi przemawia?

  • apetals:

    Mnie najbardziej odpowiada taka na cienkim cieście, właśnie podobna do tego, co jedliśmy we Włoszech. To taki inny klimat pizzowy – ze względu na składniki, smak. Te składniki jakby inaczej przygotowane, a pizza świetnie smakowała bez sosów.

  • babtu:

    A jecie bez sosów właśnie? Bo ja się tak przyzwyczaiłam do nich, że po prostu trudno jest mi sobie wyobrazić pizzę bez tego dodatku. Bo jednak zmienia to smak. Może faktycznie spróbuję przy cienkim cieście? Widać aż taką różnicę?

  • VeniVidiVici:

    Wytargał mnie tam kolega i od tego czasu wpadaliśmy tam z naszą paczką nie raz. Najlepsza pizza jaką miałem okazję jeść na mieście. Cieńkie ciasto, pachnące dodatki, namaszczona oliwą. Dla mnie numer 1 i będę tam wracał. Jak stwierdził kolega – „ta pizza chyba uzależnia” : )

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.