Dąbrowa Górnicza: Restauracja Zagłębie Smaku w hotelu Holiday Inn
Zagłębiowska restauracja na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” i w dodatku serwująca, oprócz zagłębiowskich specjalności, również roladę – nie było zmiłuj, musieliśmy przetestować takie odważne zestawienie:-) Zagłębie Smaku to hotelowa restauracja nowego (otwarcie było w sierpniu 2016 r.), 4-gwiazdkowego hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej. To pierwszy hotel tej rangi w Dąbrowie, no i pierwszy tej sieci w całym województwie śląskim.
Hotel znajduje się tuż przy Parku Wodnym Nemo, a okna restauracji wychodzą właśnie na Nemo. Restauracja jest ulokowana na pierwszym piętrze, można się do niej dostać schodami z poziomu O albo windą. Hotel ma własny parking, dla gości restauracji jest darmowy (należy bilet parkingowy „podbić” w recepcji hotelu). Wjazd na parking jest ulokowany od strony Nemo, jadąc od Katowic należy na skrzyżowaniu przy hotelu skręcić w lewo i kierować się znakami prowadzącymi do hotelu.
Restauracja jest urządzona w „bezpiecznych” hotelowych kolorach. Jest elegancko, ale i stonowanie. Nieco kolorytu dodaje wzorzysta wykładzina na podłodze. Zagłębie Smaku to spora restauracja, ale może być dzielona za pomocą wysuwanych ze ścian przepierzeń.
Na pewno nie jest to miejsce, do którego wpada się ot tak, z ulicy. To lokal raczej na proszoną kolację, uroczystość rodzinną czy firmową. Dobrze sprawdzi się też jako restauracja, do której można zaprosić gości z zagranicy albo z innej części Polski, by zaprezentować im lokalne specjalności kulinarne. Ma też ciekawą ofertę dla rodzin z dziećmi (o tym piszemy na końcu tego tekstu).
Restauracja hotelu Holiday Inn wpisuje się w trend wykorzystywania do urządzania nawet sieciowych, dużych hoteli, lokalnych akcentów. W dąbrowskim hotelu to nie tylko restauracja Zagłębie Smaku i potrawy zagłębiowskie w menu, ale też bar Reden, usytuowany na najwyższym piętrze, z pięknym widokiem na Dąbrowę Górniczą.
Co ciekawe, szefem kuchni Zagłębia Smaku jest warszawiak Grzegorz Sadowski, który ostatnie 10 lat spędził w Łodzi, pracując w 4-gwiazdkowym hotelu.
Potrawy regionalne to oczywiście tylko niewielka część menu Zagłębia Smaku, bo to przede wszystkim restauracja hotelowa, gdzie stołują się goście z całego świata. Dokładnie lokalnych pozycji w menu jest 5: tradycyjna zagłębiowska zalewajka (12 zł), rolada wołowa, kluski ziemniaczane, duszona czerwona kapusta (42 zł), pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami, warzywami, ogórek, maślanka (27 zł), racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową na czerwonym winie i kardamonie (17 zł) oraz pstrąg pieczony w soli morskiej, sos na pumperniklu, frytki wiejskie, miks sałat, pomidor, ogórek, sos winegret (45 zł).
Te potrawy (może oprócz rolady) to kuchnia zagłębiowska w wersji exclusive. Zalewajka zaskakuje wyjątkowo łagodnym smakiem, daleko jej do kwaskowatej zalewajki świętokrzyskiej czy śląskiego żuru. Pieczonki, zwykle pieczone w osmolonym garze na ognisku, tu są podawane w zgrabnym malutkim kociołku, z ładnie pokrojonymi ogórkami i maślanką w osobnym naczyniu.
Pstrąg – podawany w całości, ale pozbawiony szkieletu i praktycznie bez ości – to taka zagłębiowska wersja fish&chips;-) Wzbogacona na szczęście o zdrową sałatkę, no i serwowana na talerzu, a nie na gazecie.
Pyszne pulchniutkie racuchy „jak u babci” były w naszym przypadku dopełnieniem zagłębiowskiej uczty w Holiday Inn. Uważajcie na nie, jeśli wcześniej sporo już zjedliście, bo są solidne jak na deser.
Wypróbowaliśmy też parę innych pozycji z menu Zagłębia Smaku. Krem z salsefii – niezbyt jeszcze u nas popularnej rośliny znanej też jako kozibród (ale kto by się połakomił na krem z kozibroda;-) – okazał się ciekawą w smaku zupą odpowiednią też dla wegetarian. Zupa kokosowa z curry to przykład, że w karcie restauracji znajdziemy smaki z całego świata.
Jako przystawka ciekawie prezentują się placki ziemniaczano-buraczane z oliwą, kaparami, parmezanem, aromatyzowane tymiankiem i czosnkiem (21 zł), choć oczywiście można też zamówić tatar wołowy (29 zł), tatar ze śledzia (21 zł) czy carpaccio wołowe (35 zł).
Wśród dań głównych jest sporo potraw z grilla – np. stek z polędwicy wołowej (84 zł), picanha – stek wołowy z tłuszczem (79 zł), grillowany stek z tuńczyka w czarnym pieprzu, sos teriyaki, kolorowe sałaty (65 zł) czy trio morskie – czyli łosoś z pieca, tuńczyk z grilla i krewetka w tempurze, podawane z puree z dyni i puree szpinakowym (65 zł).
Można też skusić się na jeden z trzech rodzajów makaronów (dostępnych również w wersji bezglutenowej): penne, spahgetti albo tagiatelle. W menu Zagłębia Smaku jest też nawet pizza. Co prawda tylko trzy smaki do wyboru, ale za to jeden z nich to pizza…. krakowska! Na cienkim cieście, z kiełbasą krakowsą i sosem ze śliwek węgierek (33 zł). Następnym razem na pewno ją wypróbujemy.
W menu są również burgery – klasyczny wołowy na pszennej bułce, z dodatkami i frytkami (36 zł) lub mieszany – wołowina i dziczyzna, na ciemnej bułce (39 zł) oraz sandwicze, podawane na ciabattach i z frytkami (29-38 zł).
Jeśli chodzi o desery, to możemy zamówić zarówno klasyki – jak fondant czekoladowy, ale podawany z lodami wytrawnymi – o smaku koziego sera (20 zł) czy terina czekoladowo-chałwowa (19 zł), ale i ciekawy w smaku deser z manioku, podawany z miodem rozmarynowym, ziemią czekoladową i sorbetem jeżynowym (20 zł).
Polecamy też ciasta z hotelowej cukierni (15 zł). Pieczone „po domowemu” nie robią może takiego wrażenia jak desery z karty, ale za to smakują wybornie. Przynajmniej sernik, którego mieliśmy okazję spróbować.
Zagłębie Smaku ma też superciekawą ofertę dla rodzin z dziećmi. Nie tylko dziecięce menu, podzielone na kategorie: „trochę głodny” – rosół z makaronem i warzywami julienne (10 zł) i „naprawdę głodny” – tu makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym (18 zł), sznycelek wieprzowy z frytkami i sałatką coleslaw (19 zł), rybka panierowana z frytkami i miksem sałat z sosem miodowym (22 zł) i nieśmiertelna pizza Margherita z pomidorkami cherry i rukolą (26 zł). Plus lody albo minisernik na deser. Hotele Holiday Inn mają program „Dzieci nocują i jedzą za darmo”, tzn. dzieci poniżej 13 roku życia mogą zjeść śniadanie za darmo, nocując w hotelu z rodzicami. Tak samo obiad i kolację – ale tu już pod warunkiem, że wybiorą danie z menu dziecięcego, a rodzic zamówi przynajmniej jedno duże danie z menu całodniowego.
Kwiecień 2017 r.
Restauracja Zagłębie Smaku w Hotelu Holiday Inn,
Dąbrowa Górnicza, al. Róż 1a,
czynne: codziennie 13.00-23.00,
płatność kartą: tak
Strona internetowa restauracji Zagłębie Smaku [KLIKNIJ TUTAJ]
Profil restauracji Zagłębie Smaku na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Dąbrowa Górnicza / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Fotograf żlubny z Dąbrowy Górniczej:
Byłem, potwierdzam, polecam. Bardzo przyjemne miejsce. Pysznie było. Chociaż ceny też konkretne.
Stały klient targowy:
W restauracji już nie ma tego menu. Obecne menu mieści się na dwu stronach a4 i jest smutne oraz mało atrakcyjne