Chorzów: Villa Gardena ma nowego szefa kuchni – Dominika Duraja

W lipcu szefem kuchni Restauracji Villa Gardena został Dominik Duraj, wcześniej szef kuchni słynnej pszczyńskiej Wodnej Wieży, w której przez ponad 5 lat zdobywał liczne laury.
W Villa Gardena stawia na nowoczesną kuchnie polską z międzynarodowymi akcentami, opartą na dobrych, ekologicznych, regionalnych produktach. Mieliśmy okazję już się o tym przekonać już przy pierwszym kęsie, bo szczawik zajęczy, który był składnikiem jednego z dań w menu degustacyjnym przygotowanym specjalnie dla Silesia Smakuje, pochodził z parku leśnego, w którym znajduje się restauracja…

img_20160804_211309

W Villa Gardena czekało na nas specjalne menu!

No właśnie, mając takiego szefa kuchni Villa Gardena oprócz stałej karty ma w swojej ofercie degustacjne menu 5- i 7-daniowe plus amuse bouche i pre deser – dostępne po wcześniejszej rezerwacji. Mieliśmy okazję spróbować 5-daniowego menu degustacyjnego, które jednocześnie sygnalizowało kierunki, w jakich podąża nowy szef kuchni. Jak mówi nam Dominik Duraj, kuchnia Villa Gardena nie będzie laboratorium z kuchnią molekularną – będzie jednak czerpała z kuchni molekularnej fascynację dobrym produktem i efektowny sposób podania.

img_20160805_084838

Konfitowany małż z chłodnikiem z sezonowych warzyw i szczawikiem zajęczym.

Nasza kulinarna przygoda z daniami Dominika Duraja rozpoczęła się od chłodnika z sezonowych warzyw – selera naciowego, kalarepy i jabłka oraz małży konfitowanej w temp. 65 stopni w oliwie z czerwonym pieprzem. W daniu znalazł się wspomniany szczawik zajęczy.

Następnie na stole pojawił się sezonowany polski rostbef z krewetką i consomme grzybowym. Zatrzymajmy się na chwilę przy rostbefie. Villa Gardena ma dostojną szafę do sezonowania wołowiny. Może się w niej zmieścić do 200 kg mięsa. Co ciekawe, w Villa Gardena jako jedynym lokalu w naszym regionie zjemy japońską wołowinę z Kobe. Długo, by pisać na temat jej wyjątkowego pochodzenia – podkreślmy tylko, że jest to mięso ekstraklasy, a Villa Gardena jako jedyna w Polsce posiada oryginalną i certyfikowaną Kobe.

img_20160806_112155

Rostbef z krewetką i consomme grzybowym w Villa Gardena.

Wróćmy jednak do rostbefu z dania w menu degustacyjnym dla Silesia Smakuje. Najpierw 28 dni był sezonowany, potem został zgrillowany i połączony z krewetką w tempurze, a na koniec podany z consomme z borowików.
Połączenie mięsa i owoców morza to ”surf&turf” – bardzo modna obecnie kompilacja. Pojawia się ona również w stałej karcie Villa Gardena. Rostbefowi i krewetce towarzyszyły kalarepa marynowana w oliwie orzechowej oraz gwiazdnica, która również pochodziła z lasu otaczającego restaurację. Bardzo udane połączenie.

img_20160806_112612

Cappuccino grzybowe z cannelloni, pianą z mleka i oliwą jeżynową w Villa Gardena.

Po rostbefie na stole pojawił się nasz faworyt – cieszymy się, że to danie znalazło się w stałej karcie Dominika Duraja. Cappuccino grzybowe z cannelloni, pianą z mleka i oliwą jeżynową ujęło nas smakiem i bajkową konsystencją.
Chciało się, żeby talerz był niczym ”stoliczku nakryj się” i jego zawartość nigdy nie kończyła. Mamy nadzieję, że szef kuchni wyczaruje na jesień inne grzybowe dania i będzie się można nimi pozachwycać. Dodajmy, że jeżynowa oliwa powstaje w restauracji, a sercem cannelloni są przypalone podgrzybki i borowiki.

img_20160806_181733

Comber jagnięcy z burakiem marynowanym w occie balsamicznym i delikatnie podwędzanym ziemniakiem w Villa Gardena.

Po tym daniu mieliśmy możliwość odświeżyć kubki smakowe granitą z pomidorów. Zastrzyk aromatu i energii. Następnym daniem był comber jagnięcy najpierw potraktowany sous-vide, następnie karmelizowany, z demi glace z kości jagnięcych, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i delikatnie podwędzanym ziemniakiem.

img_20160806_182326

Lody z pędów sosny, piany jagodowej i meringue w Villa Gardena.

Na deser Dominik Duraj zaproponował lody z pędów sosny, piany jagodowej i meringue. Domowe lody z sosny również znajdziemy w stałym menu restauracji. Taka propozycja w miejscu okolonym parkiem leśnym, doskonale działa na wyobraźnię. Właśnie, czym jest degustacyjne menu – działaniem na wyobraźnię, wizytówką szefa kuchni.
To, czego spróbowaliśmy i utrwaliliśmy na zdjęciach zapowiada nowe, ciekawe miejsce na gastronomicznej mapie… chcieliśmy napisać Katowic, ale…

dsc03498

Villa Gardena znajduje się na obrzeżach Parku Śląskiego.

… chociaż restauracja ma chorzowski adres, mieści się na obrzeżach Katowic, tuż przy wjeździe do Parku Śląskiego, od strony Bytkowa. Al. Planetarium 1 to adres, który warto zapamiętać i wypróbować. Tym bardziej, że nowy szef kuchni, nowe menu, nowy menedżer restauracji to nie jedyne zmiany… Wkrótce będzie o nich głośniej i więcej.

img_20160908_170711

Villa Gardena – szef kuchni Dominik Duraj i menedżer restauracji Bogusław Łach.

Zdradzimy tylko, że powstaje nowa karta, a szef kuchni Dominik Duraj i menedżer Bogusław Łach szukają inspiracji, dobrych produktów i dostawców m.in. na katowickim BioBazarze.

Villa Gardena,
Al. Planetarium 1, Chorzów
pon.-sob. 12-22, niedz. 12-21
płatność gotówką, kartą
profil restauracji na Facebook [kliknij tutaj]
strona internetowa restauracji [kliknij tutaj]

Komentarze

  • marchewa:

    Jakoś dziwnym trafem nie podajecie cen potraw jak w innych testach.
    REKLAMA SPONSOROWANA ….Tak trzeba było napisać

    • KasiaH:

      Nie podajemy cen potraw, bo to jest menu degustacyjne, przygotowane specjalnie dla nas, by pokazać talent szefa kuchni.