Chorzów: Villa Gardena ma nowego szefa kuchni – Dominika Duraja

W lipcu szefem kuchni Restauracji Villa Gardena został Dominik Duraj, wcześniej szef kuchni słynnej pszczyńskiej Wodnej Wieży, w której przez ponad 5 lat zdobywał liczne laury.
W Villa Gardena stawia na nowoczesną kuchnie polską z międzynarodowymi akcentami, opartą na dobrych, ekologicznych, regionalnych produktach. Mieliśmy okazję już się o tym przekonać już przy pierwszym kęsie, bo szczawik zajęczy, który był składnikiem jednego z dań w menu degustacyjnym przygotowanym specjalnie dla Silesia Smakuje, pochodził z parku leśnego, w którym znajduje się restauracja…

img_20160804_211309

W Villa Gardena czekało na nas specjalne menu!

No właśnie, mając takiego szefa kuchni Villa Gardena oprócz stałej karty ma w swojej ofercie degustacjne menu 5- i 7-daniowe plus amuse bouche i pre deser – dostępne po wcześniejszej rezerwacji. Mieliśmy okazję spróbować 5-daniowego menu degustacyjnego, które jednocześnie sygnalizowało kierunki, w jakich podąża nowy szef kuchni. Jak mówi nam Dominik Duraj, kuchnia Villa Gardena nie będzie laboratorium z kuchnią molekularną – będzie jednak czerpała z kuchni molekularnej fascynację dobrym produktem i efektowny sposób podania.

img_20160805_084838

Konfitowany małż z chłodnikiem z sezonowych warzyw i szczawikiem zajęczym.

Nasza kulinarna przygoda z daniami Dominika Duraja rozpoczęła się od chłodnika z sezonowych warzyw – selera naciowego, kalarepy i jabłka oraz małży konfitowanej w temp. 65 stopni w oliwie z czerwonym pieprzem. W daniu znalazł się wspomniany szczawik zajęczy.

Następnie na stole pojawił się sezonowany polski rostbef z krewetką i consomme grzybowym. Zatrzymajmy się na chwilę przy rostbefie. Villa Gardena ma dostojną szafę do sezonowania wołowiny. Może się w niej zmieścić do 200 kg mięsa. Co ciekawe, w Villa Gardena jako jedynym lokalu w naszym regionie zjemy japońską wołowinę z Kobe. Długo, by pisać na temat jej wyjątkowego pochodzenia – podkreślmy tylko, że jest to mięso ekstraklasy, a Villa Gardena jako jedyna w Polsce posiada oryginalną i certyfikowaną Kobe.

img_20160806_112155

Rostbef z krewetką i consomme grzybowym w Villa Gardena.

Wróćmy jednak do rostbefu z dania w menu degustacyjnym dla Silesia Smakuje. Najpierw 28 dni był sezonowany, potem został zgrillowany i połączony z krewetką w tempurze, a na koniec podany z consomme z borowików.
Połączenie mięsa i owoców morza to ”surf&turf” – bardzo modna obecnie kompilacja. Pojawia się ona również w stałej karcie Villa Gardena. Rostbefowi i krewetce towarzyszyły kalarepa marynowana w oliwie orzechowej oraz gwiazdnica, która również pochodziła z lasu otaczającego restaurację. Bardzo udane połączenie.

img_20160806_112612

Cappuccino grzybowe z cannelloni, pianą z mleka i oliwą jeżynową w Villa Gardena.

Po rostbefie na stole pojawił się nasz faworyt – cieszymy się, że to danie znalazło się w stałej karcie Dominika Duraja. Cappuccino grzybowe z cannelloni, pianą z mleka i oliwą jeżynową ujęło nas smakiem i bajkową konsystencją.
Chciało się, żeby talerz był niczym ”stoliczku nakryj się” i jego zawartość nigdy nie kończyła. Mamy nadzieję, że szef kuchni wyczaruje na jesień inne grzybowe dania i będzie się można nimi pozachwycać. Dodajmy, że jeżynowa oliwa powstaje w restauracji, a sercem cannelloni są przypalone podgrzybki i borowiki.

img_20160806_181733

Comber jagnięcy z burakiem marynowanym w occie balsamicznym i delikatnie podwędzanym ziemniakiem w Villa Gardena.

Po tym daniu mieliśmy możliwość odświeżyć kubki smakowe granitą z pomidorów. Zastrzyk aromatu i energii. Następnym daniem był comber jagnięcy najpierw potraktowany sous-vide, następnie karmelizowany, z demi glace z kości jagnięcych, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i delikatnie podwędzanym ziemniakiem.

img_20160806_182326

Lody z pędów sosny, piany jagodowej i meringue w Villa Gardena.

Na deser Dominik Duraj zaproponował lody z pędów sosny, piany jagodowej i meringue. Domowe lody z sosny również znajdziemy w stałym menu restauracji. Taka propozycja w miejscu okolonym parkiem leśnym, doskonale działa na wyobraźnię. Właśnie, czym jest degustacyjne menu – działaniem na wyobraźnię, wizytówką szefa kuchni.
To, czego spróbowaliśmy i utrwaliliśmy na zdjęciach zapowiada nowe, ciekawe miejsce na gastronomicznej mapie… chcieliśmy napisać Katowic, ale…

dsc03498

Villa Gardena znajduje się na obrzeżach Parku Śląskiego.

… chociaż restauracja ma chorzowski adres, mieści się na obrzeżach Katowic, tuż przy wjeździe do Parku Śląskiego, od strony Bytkowa. Al. Planetarium 1 to adres, który warto zapamiętać i wypróbować. Tym bardziej, że nowy szef kuchni, nowe menu, nowy menedżer restauracji to nie jedyne zmiany… Wkrótce będzie o nich głośniej i więcej.

img_20160908_170711

Villa Gardena – szef kuchni Dominik Duraj i menedżer restauracji Bogusław Łach.

Zdradzimy tylko, że powstaje nowa karta, a szef kuchni Dominik Duraj i menedżer Bogusław Łach szukają inspiracji, dobrych produktów i dostawców m.in. na katowickim BioBazarze.

Villa Gardena,
Al. Planetarium 1, Chorzów
pon.-sob. 12-22, niedz. 12-21
płatność gotówką, kartą
profil restauracji na Facebook [kliknij tutaj]
strona internetowa restauracji [kliknij tutaj]

Komentarze

  • marchewa:

    Jakoś dziwnym trafem nie podajecie cen potraw jak w innych testach.
    REKLAMA SPONSOROWANA ….Tak trzeba było napisać

    • KasiaH:

      Nie podajemy cen potraw, bo to jest menu degustacyjne, przygotowane specjalnie dla nas, by pokazać talent szefa kuchni.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.