Sosnowiec: Talio Pitalio powiększyło lokal i poszerza menu
Talio Pitalio serwujące autorskie hot-dogi zadomowiło się w podcieniach sosnowieckiej katedry przy ulicy Kościelnej w 2016 roku. Lokal był niewielki i bułkę z kiełbaską i dodatkami na miejscu zjeść mogły najwyżej cztery osoby. Szybko więc okazało się, że jest zdecydowanie za ciasno, ale niedawno znalazło się rozwiązanie.
Zanim jeszcze przy ulicy Kościelnej w Sosnowcu powstało bistro z hot-dogami, otworzyła się tu cukiernia Caffetedra. Potem pojawiła się lodziarnia Lodowato oraz Kroyone, serwujące chipsy z ziemniaków. Dziś nie ma już Caffeterdy, a dwa pozostałe lokale działają sezonowo od wiosny do jesieni.
Andrzej Kowalski, właściciel Talio Pitalio postanowił zagospodarować i przenieść się do lokalu po cukierni. Nie zrezygnował jednak z dotychczasowej siedziby swojego baru i w przyszłości planuje je połączyć.
– Nasze nowe miejsce ma ten atut, że jest ponad dwa razy większe niż wcześniejsza lokalizacja. Dzieli je tylko jedna ściana, więc stali klienci bez problemu powinni do nas trafić. Atutem jest więcej miejsca na stoliki, teraz już śmiało można do nas przyjść i usiąść z grupą przyjaciół – mówi Andrzej.
W lokalu zwiększyła się nie tylko liczba miejsc, ale także pozycji w menu. Do hot-dogów, jak zwykle, serwuje się napoje, ale także kawę. Będą też sałatki, nuggetsy z polędwiczek, stripsy i nachosy.
– Wiemy, że wkrótce w centrum Sosnowca planuje się otworzyć restauracja KFC. Musimy być pierwsi z naszą nową ofertą – żartuje właściciel.
Do wiosny Talio Pitalio chce wprowadzić trzy nowe hot-dogi.
– Pierwszy będziemy testować na początku lutego. Będzie to hot-dog z pastrami, czyli z mostka wołowego. To będzie wykwintna propozycja i prawdopodobnie najdroższa w naszej ofercie. Druga planowana nowość to bułka z kiełbasą i topionym serem cheddar, a trzeci nowy dodatek do chrupiący bekon – wylicza.
Trwają również testy związane z propozycją dla wegan, którzy coraz częściej pytają, co mogą zjeść w bistro. Najpierw w lokalu trzeba będzie zamontować osobny grill, żeby to było faktycznie danie wegańskie.
– Szukamy też sposobu, bo żadne produkty z tofu czy innych wegańskich składników się nie sprawdziły. Nie chcemy wsadzać do bułki po prostu grillowanych warzyw, bo to już nie będzie nasz autorski hot-dog tylko kanapka na ciepło. Uważam, że prawdziwego hot-doga można poznać po tym, że zaczyna i kończy się kiełbaską – uśmiecha się Andrzej.
Luty 2019 r.
Talio Pitalio
Kościelna 1, Sosnowiec
czynne: pn-czw 11-21, pt-sb 11-22
płatność: gotówką, kartą płatniczą
profil lokalu na Fb [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / Amerykańska / KUCHNIA / Fast Food / KUCHNIA / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze