9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. 10 miejsc, gdzie zjesz pizzę zrobioną przez Włocha

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 lutego) przygotowaliśmy wykaz restauracji w woj. śląskim, gdzie pizzę robią Włosi. Odwiedziliśmy też Ristorante Osteria Le Botti w Tychach, gdzie do kuchni wpuścił nas szef kuchni Nunzio Fontana i zaprezentował, jak się robi prawdziwą włoską pizzę.

Tychy: Osteria Le Botti

Tychy: Osteria Le Botti

Osteria Le Botti znajduje się w biurowcu przy ul. Barona 30, niedaleko tyskiego Rynku. Istnieje od ponad roku. Prowadzi ją polsko-włoskie małżeństwo, Kinga Harężlak-Gonfia i Federico Gonfia. – Choć ani ja, ani mąż nie mamy gastronomicznego wykształcenia, to uwielbiamy gotować. Szczególnie mąż ma ku temu smykałkę, a jego mama i siostra skończyły szkołę gastronomiczną – mówi pani Kinga. Co ciekawe, ona sama jest poznanianką, do Tychów przyjechała za mężem, który tu pracował. Federico pochodzi z Umbrii, z miejscowości niedaleko Perugii.

Tychy: Osteria Le Botti. Kinga Harężlak-Gonfia

Tychy: Osteria Le Botti. Kinga Harężlak-Gonfia

Od niedawna, bo od grudnia zeszłego roku, Osteria Le Botti ma nowego kucharza, sprowadzonego specjalnie z Włoch. To Nunzio Fontana, urodzony w Neapolu, ojczyźnie pizzy, mieszkający ostatnio w Umbrii kucharz.

Specjalnością Osterii są oryginalne włoskie dania przygotowywane z włoskich produktów, sprowadzanych z Italii. – Mamy świeży makaron, prawdziwą mozarellę – wylicza pani Kinga. Można tu zjeść 13 rodzajów pizzy, zarówno pizze bianca (białe, bez sosu pomidorowego), jak i pizze z sosem pomidorowym. – Najbardziej klasyczne, neapolitańskie pizze to: margherita i marinera. Naszą specjalnością jest za to pizza Le Botti, w której połączyliśmy smaki sycylijskie z tymi z Umbrii. Jest to więc pizza z sosem pomidorowym, mozarellą z bawolego mleka, ale i z cukinią oraz włoskimi kiełbaskami – mówi Nunzio Fontana.

Tychy: Osteria Le Botti. Nunzio Fontana zabiera się za przygotowanie pizzy margherity. Porcje ciasta drożdżowego są przygotowywane rano

Tychy: Osteria Le Botti. Nunzio Fontana zabiera się za przygotowanie pizzy margherity. Porcje ciasta drożdżowego są przygotowywane rano

 

Tychy: Osteria Le Botti. Ciasto wiruje między rękami kucharza, przybierając płaski kształt

Tychy: Osteria Le Botti. Ciasto wiruje między rękami kucharza, przybierając płaski kształt, z brzegami wystającymi o ok. 1 cm wyżej niż środek ciasta

 

Tychy: Osteria Le Botti. Po posmarowaniu pizzy sosem z włoskich pomidorów, Nunzio posypuje je mozarellą z bawolego mleka

Tychy: Osteria Le Botti. Po posmarowaniu pizzy sosem z włoskich pomidorów, Nunzio posypuje je mozarellą z bawolego mleka

 

Tychy: Osteria Le Botti. Ciasto "bulgocze" w piecu dosłownie minutę

Tychy: Osteria Le Botti. Ciasto „bulgocze” w piecu dosłownie minutę

 

Tychy: Osteria Le Botti. Nunzio wyjmuje pizzę z pieca łopatą z długim trzonkiem, bo piec jest bardzo gorący

Tychy: Osteria Le Botti. Nunzio wyjmuje pizzę z pieca łopatą z długim trzonkiem, bo piec jest bardzo gorący

 

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Margherita

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Margherita

Oprócz pizzy, zjemy tu zarówno zupy, dania mięsne, makarony, jak i owoce morza. Szef kuchni poleca teraz np. włoską zupę z soczewicy (zuppa di lenticchie di Castellucio (12 zł), pierożki z serem ricotta i szpinakiem na puree z brokułów z chrupiącym boczkiem (28 zł), tortellini ze szparagami i truflami (30 zł) czy rostbef wołowy duszony w Sagrantino di Montefalco, 50 zł).

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Le Botti

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Le Botti

 

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Prosciutto Crudo

Tychy: Osteria Le Botti. Pizza Prosciutto Crudo

Restauracja proponuje specjalne menu z owocami morza na walentynkowy wieczór. W cenie 250 zł dla pary można tu zjeść np. grzankę z małymi ośmiorniczkami na przystawkę, makaron linguine allo scoglio (z owocami morza) na pierwsze danie, filet z okonia morskiego po śródziemnomorsku na drugie danie, a na deser – gorące czekoladowe serce. Do tego woda, kawa lub herbata oraz butelka białego półwytrawnego wina musującego Torre Ospina. Konieczna rezerwacja stolika do 13 lutego.

Tychy:

Ristorante Osteria Le Botti, ul. Barona 30, tel. 790 771 778, czynne: pon-pt.: 8:30-22:00, sob.: 9:00-22:00, niedz.: 11:00-22:00, pizze od 8 do 28 zł, http://www.osterialebotti.pl

 

Inne restauracje, w których można zjeść pizzę od Włocha:

Katowice:

Len Arte, ul. Mariacka 25, czynne: wt.-czw. 11.00-22.00, pt. 11.00-0.00, 13.00-0.00, niedz. 13.00-22.00, pizza od 14 do 32 zł, https://www.facebook.com/lenarte

Pizzeria-Ristorante Da Luca, ul. gen. Jankego 195, Piotrowice, tel. 32 202-66-03, czynne: pon.-pt. 14.00-22.00, pizza od 14 do 35 zł,  http://www.daluca.pl/

Gliwice:

Ristorante-Pizzeria La Perla, ul. Zygmunta Starego 23, tel. 662-217-000, czynne: wt.-niedz. 12.00-0.00, wymagane wcześniejsze zarezerwowanie stolika, pizza od 15 do 28 zł, http://www.laperla.pl/

Ustroń:

Restauracja-Pizzeria Melissa, ul. Lipowczana 3, tel. 33 854 30 91, czynne: pon.-niedz. 11.30-22.00, http://www.pizzeria-melissa.pl

Bielsko-Biała:

Ristorante Al Caminetto, ul. Kryształowa 75b, obok zajazdu „U Bułgara”, tel. 33 822 21 00, czynne: cały tydzień 11.00-22.00, pizza od 15 do 35 zł, http://www.alcaminetto.pl

Sosnowiec:

Pizzeria u Francesco, ul. Rysia 8a, tel. 32 785 41 41, czynne: pon.-sob. 11.00-22.00, niedz. 12.00-22.00, pizza od 14 do 30 zł, http://www.pizzeriaufrancesco.pl/

Będzin:

Pizzeria Veneto, ul. Wojska Polskiego 39, Grodziec, tel. 667 995 879, czynne wt.-niedz. 12.00-22.00, pizze od 12 do 32 zł,  http://pizzeriaveneto.pl/

Żarki:

Pizzeria&Ristorante DelCorso, ul. Częstochowska 24, tel. 34 314-88-00, czynne: wt.: 15:00-21:00, śr., czw.: 14:00-21:00, pt-niedz.: 14:00-22:00, http://www.pizzeriadelcorso.pl/

Częstochowa:

Restauracja i Pizzeria La Gondola, ul. Mazowiecka 18/20, tel. 602 813 000, 34 362-89-72, czynne: wt-niedz. 14.00-22.00, pizze od 18 do 36 zł, http://www.lagondola.com.pl/

Komentarze

  • monika:

    Byliśmy, sprawdziliśmy, było smacznie:)