Sosnowiec: Smażalnia Z Ikrą – ryby jednak mają głos

Od maja przy Małachowskiego 24 działa smażalnia ryb. Odważny pomysł, żeby w centrum Sosnowca otworzyć smażalnię – lokal, który kojarzymy trochę z inną epoką, a trochę z miejscowościami turystycznymi. Z drugiej strony pomysł prosty – koncentrujemy się na rybach, u nas codziennie świeże i różnorodne gatunki. Pomysł z ikrą 🙂

dsc_9631

Smażalnia Z Ikrą przy Małachowskiego w Sosnowcu.

Wiem, że ryby są zdrowe, wartościowe, ale ręka do góry, kto kilka razy w miesiącu je porządną rybę? Porządną, a więc żadne tam paluszki rybne, śledzie z pudełka ociekające pseudośmietaną czy tuńczyk z puszki. Co na stoi na przeszkodzie? Popytaliśmy i wyszło, że ości, że ceny i brak łatwego dostępu – w tym sensie, że nie chcemy restauracyjnego kawałka ryby 3 na 3 cm na warzywach za sporą sumkę. Rozwiązaniem może być i jest smażalnia ryb.

dsc_9629

Wnętrze Smażalni Z Ikrą w Sosnowcu.

Skąd pomysł, by w centrum Sosnowca otworzyć smażalnię ryb? Jak mówi nam Agnieszka, współwłaścicielka Smażalni Z Ikrą, smażalnie pamięta z dzieciństwa, ale jeść ryby na co dzień nauczyła się tak naprawdę podczas kilkuletniego pobytu w Holandii. Tam ryby je się często i bez wielkiego nabożeństwa – ryba z frytkami i sałatką na szybki lunch czy śledź z budki na ulicy.

img_20161014_173436

Ostroboki z pieczonymi ziemniakami i surówkami.

Otwierając smażalnię chciała przede wszystkim, żeby mieszkańcy Sosnowca mogli spróbować różnych ryb. Stąd w menu obok popularnych ryb jak dorsz czy pstrąg znajdziemy sandacza, karpia, suma, miętusa, mirunę, solę, ostroboka, flądrę, łupacza, a nawet rekina. Menu zmienia się codziennie. Ryby zamawiane są w niewielkich partiach. Jeśli się kończą, są skreślane z tablicy. Kolejnego dnia wskakują nowe. W znakomitej większości są to ryby świeże, ale nie ma co ukrywać, że takie jak rekin – są mrożone, bo pod inną postacią nie są u nas dostępne.

Agnieszka przekonuje, że w Smażalni Z Ikrą każdy znajdzie coś dla siebie. Zapewnia, że pomoże wybrać rybę, odpowie na pytanie o ości, sposób podania, wielkość porcji – bo tego, jeśli już, najczęściej obawiają się goście. Dla nich najlepsze będą filety, ale są tacy, którzy uwielbiają potrudzić się z całą rybą. Ceny w menu podane są za 100 g ryby i wahają się od 6 do 13 zł.

img_20161019_085152

Dorszowy chrust w Smażalni Z Ikrą w Sosnowcu.

Przygodę z rybami w Smażalni Z Ikrą polecamy rozpocząć od dorszowego chrustu (porcja 10 zł), czyli kawałków dorsza w cieście smażonych w głębokim oleju. Chrust w towarzystwie frytek tworzą zgrabny fish&chips. Można do nich zamówić sos czosnkowy i/lub koperkowy po 2 zł, surówkę 2,5 zł, a frytki zastąpić opiekanymi ziemniaczkami 2,5 zł.

img_20161014_173651

Filet z łupacza z frytkami w Smażalni Z Ikrą w Sosnowcu.

Fajny pomysł na rybny obiad to również filet z łupacza. Panierka to nie jest marzenie dietetyka, ale nie ma co ukrywać – idealnie pasuje do filetu z ryby. Jeśli chcemy zaoszczędzić na kaloriach, wystarczy zamówić do ryby same surówki, a zamiast coli – wodę, która kosztuje tu 3 zł. Równie dostępne są ceny innych napojów. Herbata kosztuje 4 zł, piwa 5,5-6 zł: Książęce, Prażubr lub Raciborskie, a za colę, fantę czy sprite zapłacimy 3 zł.

dsc_9626

Smażalnia Z Ikrą jest sąsiadką klubokawiarni Księgarnia, nowego klubu VHS i Makaronerii.

Smażalnia Z Ikrą będzie rozwijać menu. W najbliżej przyszłości ma pojawić się sycąca, rozgrzewająca zupa rybna. My mielibyśmy jeszcze nadzieję na śledzie w różnych wydaniach, np. z borówkami czy cebulką i pieprzem cytrynowym.

Smażalnia Z Ikrą
Małachowskiego 24, Sosnowiec
czynne: pon.-sob. 12-18
płatność: gotówką, kartą
profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze