Sosnowiec: serniczek londyński i bułka z kaszanką w Wypiekarnia

Wjeżdżając do centrum Sosnowca ulicą Piłsudskiego pod numerem 44 mijamy Wypiekarnię. Pod tym szyldem działają ciastkarnio-kawiarnia, pracownia wypieków i sklep internetowy.

 

Przytulny lokal to raptem trzy stoliki, ale za to witryny pełne są bardzo ciekawych wypieków. Przepisy na cupcakes, kremy, ciasta i ciasteczka to pomysły właścicielki Wypiekarni, Joanny Strączek – z wykształcenia ekonomistki, z pasji cukiernika.

WYPIEK 2

Wnętrze Wypiekarni.

To ona wymyśliła m.in. bułkę drożdżową pieczoną z kaszanką 3,5 zł. Jej poprzedniczką była bułka z kapustą i grzybami, ale gdy pewnego razu zabrakło nadzienia, Joanna sięgnęła po kaszankę i tak zrodziła się bułka z kaszanką.

WYPIEK 5

Bułka z kaszanką.

Specjał jest dostępny w Wypiekarni tylko w środę. Najlepszy jest na ciepło, prosto z pieca. Do sprzedaży trafia jedynie kilkadziesiąt sztuk, bułki mają swoich wielbicieli, którzy na nie czekają, więc warto śledzić w środy profil Wypiekarni na FB i udać się po bułki, gdy pojawi się informacja, że wkrótce wychodzić będą z pieca.

WYPIEK 3

Londyńskie serniczki.

Innym ciekawym wypiekiem Joanny są londyńskie serniczki. Zaintrygowała nas nazwa… Kryje się pod nią serniczek pieczony w kąpieli wodnej na podstawie z kruchych ciasteczek zbożowych 4 zł. Ciasto jest bardzo delikatne, gładkie, a podstawa dodaje mu charakteru. Dostępny jest w wersji najprostszej z prawdziwą wanilią, z orzechami oraz z truskawką.

Ciekawą propozycją są również ciasteczka sprzedawane na sztuki: czekoladowe, owsiane i… lawendowe. Te ostatnie, to kruche ciastka z jadalnymi kwiatami lawendy. Jeden kęs i przenosimy się do Prowansji. Gratka dla fanów zapachów lawendy. Ceny ciasteczek wahają się od 70 gr do 1,2 zł za sztukę. Lawendowe kosztują 90 gr.

WYPIEK 4

Cupcakes. Nasz faworyt to czekoladowo-bananowy.

Jednak sztandarowym produktem Wypiekarni – o czym świadczy też logo firmy – są cupcakes. Do najpopularniejszych należą czekoladowo-bananowe, czekoladowo-malinowe, rafaello, marchewkowe 5 zł. Kremy do dekoracji babeczek robione są m.in  na bazie czekolady belgijskiej Callebaut.

Jak zapewnia właścicielka, w przygotowywaniu wypieków i kremów nie używa żadnych półproduktów i polepszaczy. Wyrabiane są one od podstawowych składników: masła, czekolady, prawdziwej wanilia w laskach, przetworów własnej produkcji, masła orzechowego czy budyniów przygotowywanych od podstaw.

Wypiekarnia na pewno nie ma problemu ze zdobieniem cupcake’ów, gdyż od 5 lat prowadzi sklep internetowy z dodatkami i akcesoriami do pieczenia. Dekoracje, lukry, marcepany, owoce kandyzowane, posypki, foremki i papilotki można zamówić z wysyłką lub odebrać w lokalu. W dniu 29 marca Wypiekarnia podczas festiwalu kulinarnego w Sosnowcu (Silesia Smakuje będzie o tym pisać) prowadzić będzie warsztaty ze zdobienia cupcakes.

Jeszcze słowo o wyrobach na zamówienie. W Wypiekarni można zamówić m.in. tort z cupcake’ów (firma wypożycza patery w różnych stylach, na których ustawia się babeczki), ciasta, ciasteczka oraz zdobione torty. Jednym z najciekawszych zamówień, które realizowali był cynamonowo-pistacjowo-bezowy tort w kształcie… torebki Louis Vuitton. Wypiekarnia realizuje również zamówienia dla diabetyków i alergików.

Wypiekarnia, Piłsudskiego 44, pn.-sb. 10.30 – 19, nd. 13-19r

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.