Sosnowiec: nowy lokal – Pezzo Pizza

Od niedawna w Sosnowcu działa pizzeria Pezzo Pizza (w jęz. włoskim ”pezzo” to kawałek). Lokal znajduje się przy ul. Kościelnej 48, w pobliżu głównej Miejskiej Biblioteki Publicznej, a za plecami ma osiedle bloków na Wspólnej. Na pizzę z pieca opalanego drewnem ściągają tu nie tylko okoliczni mieszkańcy, ale i ludzie z całego miasta. Bo najlepszą reklamą jest marketing szeptany…

Do Pezzo Pizza zajrzeliśmy i my. Lokal z dwiema salami i piecem do pizzy mieści się w suterenie kamienicy. Na suficie o oryginalnym sklepieniu i części ścian pozostawiono surową cegłę, inne wyłożono jasnym kamieniem i drewnem dzięki czemu pomieszczenia nabrały ciepłego, włoskiego charakteru. Do Italii odnoszą się też dwie wielkie fototapety, które przedstawiają tamtejsze klimatyczne uliczki.

DSC01784

Wnętrze Pezzo Pizza.

Właścicielem pizzerii jest Michał Mianowany z wykształcenia cukiernik i technolog żywienia, z wieloletnim doświadczeniem w pracy w pizzerii, gdzie pizzę robiono tak jak we Włoszech.

pezzo

Michał Mianowany w akcji.

 Pochodzi z Radomia, a do Sosnowca ściągnęła go siostra wraz z mężem. Pezzo Pizza jest pierwszym jego lokalem. Ciasto na pizzę przygotowuje sam, co 2-3 dni, korzystając z włoskich składników – od mąki i specjalnych drożdży po dodatki i oliwę. 

DSC01793

Do wyrabiania pizzy niezbędne jest wyczucie – mówi właściciel Pezzo Pizza.

No właśnie oliwa… W Pezzo Pizza do pizzy nie podaje się ketchupu. Na stole czekają w butelkach oliwa z oliwek i oliwa smakowa z czosnkiem. Można nimi skropić pizzę, foccacię, sałatki czy zupę. Jeśli ktoś upiera się, by upieczoną pizzę wysmarować czymś czerwonym, może dostać własnej roboty sos pomidorowy, który jest bazą do pizzy.

W menu Pezzo Pizzy znajduje się 14 pizz plus opcja własnej kompozycji smakowej – w cenach o 18 do 26 zł (kompozycja własna 27 zł). Wielkość pizzy w Pezzo Pizza to ok. 32 cm. Jak mówi nam pan Michał, największym wzięciem u gości cieszą się Undi (sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, liście rukoli, parmezan) 26 zł oraz Settima (sos pomidorowy, salami, pieczarki, cebula czerwona) 24 zł. To klasyczne propozycje, ale w Pezzo Pizza znajdziecie też pizze z speckiem, anchois, karczochami czy kaparami.

DSC_0318

Na budowę pieca opalanego drewnem poszły 3 tony cegły szamotowej.

Podoba się nam, że pizze nie mają żadnych wymyślnych nazw. W menu widnieją po prostu pod podanymi w języku włoskim liczebnikami. I tak: Prima to pierwsza, Seconda to druga, Terza to trzecia… itd. Po otrzymaniu zamówienia pan Michał wyrabia z kawałka ciasta placek – goście z pierwszej sali mogą go zobaczyć jak rozciąga i podrzuca ciasto. Potem placek ląduje w piecu opalanym drewnem, kilka minut i pizza jest gotowa.

DSC01810

Pizza Terdi – ser mozzarella, śmietana, spec pieczony w piecu, rukola, parmezan.

Jeszcze krócej trwa przygotowanie włoskiego pieczywa focaccia 8 zł. Wyrabiana jest ona z ciasta na pizzę, przesmarowana oliwą czosnkową, solona i posypana świeżym rozmarynem. Focaccia jest świetna jako przekąska do piwa czy sałatki. Pieczywo trafia do gości w niewielkim koszyku pokrojone na trójkąty.

DSC01804

Focaccia kosztuje jedyne 8 zł. Pasuje do piwa i do sałatek.

Oprócz pizzy w Pezzo Pizza można zjeść zupy: pomodoro i cipolla zupa cebulowa po 7 zł, sałatki w cenach: 16-23 zł oraz pasty (na bazie makaronów fettuccine lub spaghetti) od 14 do 18 zł. Podobają się nam przystępne ceny napojów: woda 2 zł, espresso i kawa 4 zł, wino stołowe 7 zł i piwo 5/6 zł. I tak np. za sałatkę caprese, focaccię i wodę zapłacimy 20 zł – całkiem fajny pomysł na lunch.

W Pezzo Pizza zjecie też desery: tiramisu i panna cotta – oba w cenie 10 zł. Jeszcze garść szczegółów technicznych: w lokalu jest obsługa kelnerska, płaci się gotówką. Na razie Pezzo Pizza nie przewiduje realizowania dowozu pizzy – właścicielowi zależy, by wydawać pizzę w jak najlepszym momencie, prosto z pieca. Jest natomiast szansa na to, że na wiosnę przy lokalu pojawi się ogródek.

DSC01814

Pezzo Pizza mieści się niedaleko głównej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Sosnowcu.

Pezzo Pizza, ul. Kościelna 48, czynne wt.-nd. 12-22.

Komentarze

  • ULA:

    Naprawdę pyszna pizza, cieniutkie dobrze wypieczone ciasto, pyszne dodatki. Warto! 🙂

  • kantana:

    Nieźle to wygląda na fotkach, może kiedyś was odwiedzę. Jeśli chodzi o pizze w dostawie to póki co najlepszą pizzę moim zdaniem ma Dominium. Cienkie ciasto, wygląda dosyć podobnie jak na fotkach. Mega smaczna pizza – zawsze dostarczana ciepłe. Co istotne – darmowa dostawa, a druga pizza za 5 zł 😉

  • babtu:

    Hmmm… co tam się zmieniło po zmianie na Gusto Dominium? W sumie to zamawiamy od nich wyłącznie do domu i wydaje mi się, że pizza jest dokładnie ta sama, tylko nowe pozycje w menu widziałem. A sam lokal jakoś specjalnie się zmienił?

  • sprawdzone:

    Dzięki Pezzo wiem jak powinna smakować prawdziwa, wyborna pizza. Smak nieporównywalny z innymi pseudo pizzami. Dodatkowo przyjazna atmosfera w lokalu oraz jego wystrój sprawiają, że chętnie tam wracam.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.