Sosnowiec: Nowe lokale – Restauracja Warszawska i Pub Warszawski

Od września br. w sercu Sosnowca działa trzygwiazdkowy Hotel Centrum. W jego podziemiach znajdują się Pub Warszawski i Restauracja Warszawska – lokale, w których klimatyczne wnętrza z surowej cegły połączono z szykiem rodem z 20-lecia międzywojennego.

warszawska 2

Restauracja Warszawska w Hotelu Centrum.

Ponad 130-letnia kamienica, w której znajduje się Hotel Centrum położona jest na rogu ulic Modrzejowskiej i Warszawskiej. Goście hotelu mogą zejść do lokali klatką schodową lub zjechać windą. Goście z zewnątrz wchodzą przez przystrojoną bramę przy Warszawskiej 18. Gdy dotrzemy do końca schodów po lewej znajdziemy przeszklone drzwi do pubu, po prawej do restauracji. Pierwszy – przy barze i stolikach w skórzanych lożach – może pomieścić 50 gości, restauracja jest w stanie ugościć 60 osób. Obok jest też bankietowa Sala Cesarska na 60 osób.

Cesarska w nazwie pojawia się nieprzypadkowo – jak wiele elementów w tej inwestycji, jest ukłonem w stronę historii Sosnowca, Trójkąta Trzech Cesarzy i czasów świetności Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej. Ale to niejedyna inspiracja. Robert Czapla, dyrektor hotelu, zdradza nam, że chciał, by w restauracji można było poczuć ducha 20-lecia międzywojennego – okresu, kiedy kwitły gastronomia, życie towarzyskie i kiedy chętnie bywano w restauracjach, na rautach i dancingach.

warszawska 1

Wnętrza Restauracji Warszawskiej.

Lokale mieszczą się w rozległych piwnicach. Ceglane ściany w nich zostały jedynie oczyszczone i zaimpregnowane. Na ścianach umieszczono lustra w pięknych oprawach i fotosy z okresu międzywojennego. Można na nich wypatrzeć najsławniejszego sosnowiczanina – tenora Jana Kiepurę. Stanowią ciekawe tło dla eleganckich mebli i zastawy. Jak mówi nam Robert Czapla, zależało mu, żeby w Restauracji Warszawskiej było jak dawniej, żeby w menu były kokatajle – nie drinki, żeby posiłek był ceremoniałem, zaczynał się przystawką, a kończył deserem. Stąd też elegancka zastawa, nacisk na kulturę serwowania i męska obsada kelnerska – z kelnerami z serwetą i pod muchą.

Nie oznacza to jednak, że restauracja ma być lokalem niedostępnym. Wręcz przeciwnie, od pon. do pt. w godz. 12.30-15 serwuje trzydaniowy lunch w przystępnej cenie 18 zł. Przykładowe zestawy to: krem z białych jarzyn z grzankami/dorsz w cieście piwnym z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty z chrzanem/mus chałwowy lub barszcz biały/udko z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i marchewką zasmażaną/naleśniki na słodko. Jest zasada, by desery były jak najbardziej swojskie, domowe.

DSC04327

Dyrektor Robert Czapla (po lewej) i szef kuchni Bartek Kornacki.

Dobra, polska kuchnia z klasą ma być w ogóle marką tego miejsca. Robert Czapla wraz z Bartkiem Kornackim, szefem kuchni, chcieli przypomnieć gościom kuchnię prostą, tradycyjną, wykorzystującą polskie naturalne produkty: kasze, seler, soczewicę, buraka. W karcie znajdziemy stałe menu, a w nim m.in. takie dania jak parowany sandacz na soczewicy z sosem kremowo-porowym i zielonymi warzywami 39,90 zł czy pieczona na miodzie kaczka z kluskami, czerwoną kapustą boczkiem okraszoną i jabłkami na półtoraku 51,50 zł.

Jest też zmieniające się co miesiąc menu sezonowe – w myśl kulinarnej podróży w 12 odsłonach. W październiku były to grzyby, w listopadzie gęsina, w grudniu królują dania z miodem – rozgrzewające w chłodne dni, m.in. pieczony filet z łososia glazurowany miodem na lekkiej sałatce z rukoli, roszponki i parmezanu 19,50 zł, pałki z kurczęcia w miodzie pieczone z ziemniakami, sosem barbecue i delikatnymi sałatami 27 zł, wołowe Osobucco w trójniaku duszone z białymi kluskami, marchewką zasmażaną i puree z selera 46 zł, miodowy grzaniec 12 zł.

Teraz o tym, co mieliśmy okazję spróbować. Zjedliśmy bardzo ciekawy krem bekonowy na mleku z maślanymi grzankami i kolendrą 8,9 zł, ale nasze serca podbiła wyśmienita zupa grzybowa z białą kaszą gryczaną 10,50 zł. Biała kasza gryczana – rzecz rzadko spotykana, od razu poczuliśmy to zdrowie i tę rozgrzewającą moc.

warszawska 3

Papardele z borowikami.

Smakowały nam też bardzo papardelle z borowikami, polędwicą wieprzową i parmezanem w kremowym sosie 24,90 zł – sycąca porcja, idealne danie na jesienno-zimowe dni.

warszawska 4

Znakomite policzki wołowe.

Potem przyszła kolej na duszone w Koźlaku policzki wołowe z ziemniakami tłuczonymi i sałatką z buraka cukrowego 38,50 zł – i tu szacun dla szefa kuchni, bo takich pysznych policzków jeszcze nie jedliśmy. Nie wiemy czy to zasługa mocnego jęczmiennego piwa, w którym zostały uduszone, czy talentu kucharza – czy jednego i drugiego, ale na pewno wrócimy do Warszawskiej na policzki. Towarzyszyła im ciekawa sałatka z buraka cukrowego – rozpoznaliśmy w jej składzie pomarańczę, ale reszty składników  – nie. I dobrze, niech pozostanie to słodką tajemnicą szefa kuchni Bartka…

warszawska 7

Szef kuchni Bartek Kornacki ma 20-letnie doświadczenie pracy w kuchniach renomowanych hoteli w kraju i zagranicą oraz na statkach pasażerskich.

Jeszcze słowo o deserach. Restauracja ma cukiernika, który piecze ciasta i torty, również na zamówienie. Ma też w ofercie lody własnej roboty. Mieliśmy okazję spróbować lodów bazyliowych, które towarzyszą czekoladowemu fondantowi 15,50 zł – pyszna rzecz.

warszawska 5

Mocnoczekoladowy fondant z lodami bazyliowymi własnej roboty.

Do Pubu Warszawskiego można swobodnie przejść z Restauracji Warszawskiej.

warszawska 10

Pub Warszawski – wnętrze.

Lokal ma osobne menu, a w nim oprócz wszelkiego rodzaju napitków… chapsy. Chapsy, czyli coś do chapsnięcia, przy piwie czy koktajlu, w luźnej atmosferze, przy stole ze znajomymi.

warszawska 9

Pub Warszawski.

Na to menu składają się burgery: klasyczny, z bekonem i serem oraz z rukolą, mozzarellą i suszonymi pomidorami 24/26/27 zł – burgery serwowane są na desce, z frytkami belgijskimi, ogórkami kiszonymi oraz sosem z dodatkiem whiskey. Jest też koszyk paluchów 10 zł oraz fryty belgijskie (podawane z dwoma sosami) 10 zł.

warszawska 11

Wejście do restauracji i pubu – Warszawska 18.

Restauracja Warszawska/Pub Warszawski,
ul. Warszawska 18,
pub/restauracja czynne: 12-22, pub pt.-sb. w godz. 12-24,
Wi-Fi, płatność kartą.

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.