Katowice: Restauracja hotelu Best Western bez Adama Gesslera. Teraz to Kuchnia Otwarta

Po dwóch latach istnienia pod szyldem Restauracja Autorska Adama Gesslera, gastronomia w hotelu Best Western Premier w Katowicach rozpoczyna nowy rozdział w swojej historii i staje się Kuchnią Otwartą.

Mamy nową nazwę, nową kartę, ale duch Adama Gesslera pozostaje – mówią nam w restauracji. Pozostaje, bo to właśnie ten znany, ale i kontrowersyjny, restaurator nadał ton gastronomii w katowickim hotelu.

Przede wszystkim pozbył się ściany oddzielającej kuchnię od sali restauracyjnej. W ten sposób uzyskano wnętrze z jednej strony eleganckie i kojące wszechobecną bielą, z drugiej tętniące życiem, zapachami i odgłosami dochodzącymi z otwartej kuchni. Ciekawy pomysł i jedyny taki lokal w naszym regionie!

Obrazek 7

Restauracja Kuchnia Otwarta.

Do tego w restauracji obowiązuje serwis francuski, co oznacza m.in. że na stół najpierw trafia podgrzany talerz, a kucharz kończy przygotowywać potrawę na oczach gości i wykłada na potrawy na talerz bezpośrednio z naczynia, w którym zostało przygotowanie (np. z patelni), potem zaś doprawia się je na talerzu według życzenia klienta. Niektóre z potraw np. tatar są w całości przygotowywane przy stoliku.

Po Adamie Gesslerze pozostał też pomysł na kuchnię opartą na świeżych, organicznych składnikach, w znakomitej większości pochodzących od polskich sprawdzonych dostawców oraz wyrobach własnych.

OTWARTA 1

Krzysztof Peć, szef kuchni Kuchnia Otwarta.

Jak mówi szef kuchni Krzysztof Peć, Kuchnia Otwarta ma własnego wyrobu pierogi, makaron do rosołu, pasztety, ciasta, pieczywo. Co ciekawe, restauracja miesięcznie sprzedaje gościom kilkadziesiąt bochenków chleba.

– Tak im smakuje, że koniecznie chcą zabrać go do domu – śmieje się Krzysztof Peć.

Jeszcze słowo o właśnie o szefie kuchni. Miło porozmawiać z kimś zakochanym w tradycyjnej dobrej kuchni i prostych, uczciwych produktach. Do tego lubiącym bardzo swoją pracę.

Wróćmy do nowej karty… Składa się ona z: ulubionych potraw gości, z tego co wraca do karty oraz z nowości. Do pierwszej grupy należą m.in. przekąski – wyśmienity śledź macerowany w oleju lnianym 19 zł czy przekąska Gessler 39 zł (plaster smażonej polędwicy z dobrze zrumienioną cebulką podawany z bułką z masłem). Z przekąsek warto też spróbować buraków hrabiego Tyszkiewicza, marynowanych w słodko-kwaśnej zalewie z sosem chrzanowym na ciepło 12 zł.

Do drugiej grupy potraw, a więc tych które powróciły do karty, należą pierogi litewskie (nadzienie: ziemniaki, cebule, boczek, zioła) oraz lwowskie (biały ser, boczek, cebula, zioła). Pierogi kosztują 19 zł. Wróciły też nóżki w galarecie 14 zł. Z nowości – w menu pojawiły się sałaty: wiosenna 22 zł, z grillowanym kurczęciem 25 zł, z kozim serem 30 zł.

W nowej karcie przebudowano również dział dań głównych, dzieląc je według głównego mięsnego składnika. W dziale wołowina znajdziemy m.in. świetne policzki wołowe serwowane z kaszą jaglaną 40 zł i roladę śląską 38 zł. Pod hasłem cielęcina kryją się m.in. eskalopki cielęce a la Toklas (delikatne, z aromatycznym sosem na bazie pomidorów, serwowane z kładzionymi kluseczkami i marchewką z porem i imbirem) 59 zł.

OTWARTA 3

Eskalopki cielęce a la Toklas.

W sekcji drób: kurczę i kaczkę, w wieprzowinie: kotlet schabowy i golonkę. W menu znajduje się również ryba dnia. Na wózku z deserami na gości czekać będą przygotowywane przez cukierników Kuchni Otwartej ciasta i desery.

W nowej karcie sukcesywnie będą się pojawiać sezonowe wkładki. Już wkrótce nowalijki (m.in. zupa z młodej pokrzywy), potem szparagi, truskawki itd. Niebawem znajdzie się w nim również świąteczna wkładka, a w niej m.in. zupa chrzanowa, biała kiełbasa.

Wielkanocne specjały można również zamówić na wynos. W tej ofercie znajdziemy m.in. kulebiak wielkanocny z białą kiełbasą, pasztet z żurawiną i chrzanem, pasztet w cieście chlebowym, śledzia w oleju lnianym, chrzan z jajkiem i śmietaną, kiełbasę białą własnego wyrobu, mazurka kajmakowego. Potrawy można zamawiać do 16 kwietnia, a odbierać w Wielki Piątek i Wielką Sobotę.

Komentarze

  • kurczak:

    Pedik!

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.