Katowice: Pub Kredens ma nowe, rozszerzone, menu. Zawstydzi niejedną restaurację

Pub Kredens obchodzi w tym roku 15-lecie działalności. To jedna z najdłużej istniejących miejscówek w centrum Katowic (no może poza Barem Europa;-). Usadowiony w przeszło 100-letniej chatynce (z tyłu kiedyś działała wytwórnia oranżady) pub odwołuje się do babcinych klimatów. Aż do 2014 roku można było tutaj tylko się napić. Od ponad roku ostro działa kuchnia, a od czerwca 2015 roku – Pub Kredens ma nowe, powiększone menu. To już bistro pełną gębą.

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Duża sala

Kredens był ulubioną miejscówką studentów. Nic dziwnego – znajduje się tuż przy Politechnice Śląskiej, Akademii Muzycznej i Wyższej Szkole Zarządzania, w zacisznej uliczce św. Jacka. To nie znaczy, że już nie jest. Po prostu Kredensowi przybyło bardziej zróżnicowanej klienteli, która chce tu nie tylko napić się piwa, ale i też zjeść.

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens

W Kredensie jest kilka sal, w tym jedna większa, można by ją nazwać „konsumpcyjną”, bo ostatnio została wyposażona w większe i wyższe stoły, przy których można wygodnie coś zjeść, oraz mniejsza, przy barze, przeznaczona dla osób palących. W sezonie letnim działa też całkiem uroczy ogródek, umieszczony z boku budynku (wchodzi się do niego przez większą salę). Dzięki temu, że lokal jest w centrum miasta, ale trochę ukryty, jest tu względnie cicho.

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Ogródek

W mikroskopijnej kuchence (za szklanymi drzwiami) po prawej stronie od wejścia rządzą dwaj kucharze – Marek Kubicki i Mariusz Kania. To oni, wraz z menagerem lokalu Mateuszem Molą, wymyślają nowe dania. Nowe menu Kredensu to bite cztery strony różnorakich propozycji, od śniadania po kolację. Wybór, jak na taką małą kuchnię, jest ogromny.

W Kredensie rano (od 8.00, a w lecie od 10.00, do 13.00) zjemy śniadanie. Od 8 zł za tosty (2 szt) po 12 zł za panini. Nowością jest śniadanie Oxford, składające się z 2 śląskich frankfuterek, 2 sadzonych jajek, pieczywa i masła) – 12 zł. Ciekawie też prezentują się tosty z pieca z serkiem chrzanowym, łososiem, chorizo, szynką, oliwkami, świeżym szpinakiem i parmezanem) – 11 zł.

Zjemy tu też włoską pizzę (wydawaną od 12.00). W menu jest napisane: „oferujemy „życiowe” podejście do tej potrawy, dzięki czemu nie krzywimy się gdy poprosisz o ketchup”:-) Margherita kosztuje 14 zł, najdroższa pizza – frutti di mare – 34 zł. Najbardziej popularne są pizze z szynką parmeńską, 4 serami i szpinakowa. My spróbowaliśmy Tonno z tuńczykiem. Bardzo dobra!

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Pizza Tonno

Dla makaroniarzy w Kredensie jest raj. 16 pozycji past, w dodatku makarony są do wyboru: penne, tagiatelle, spaghetti. Do razowego penne trzeba dopłacić 2 zł. Czyli w sumie kilkadziesiąt kombinacji. W dodatku każda pasta jest przygotowywana na świeżo. Ceny: 17-22 zł. Wśród nowości: Pasta di Parma z szynką parmeńską i kurczakiem, Pasta Frutti di Mare, Pasta Bufakka, Pomidori Con Pesto i Kurczak na Zielono. Spróbowaliśmy tego ostatniego z kurczakiem, pesto, orzechami, świeżą mozarellą, parmezanem. Porcja spora, ledwo udało się zjeść. Danie ciekawe w smaku, m.in. dzięki orzechom.

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Pasta Kurczak na Zielono

Jeśli chodzi o sałatki, też jest wielki wybór (16-23 zł). 13 pozycji w menu. Idealne danie na gorące dni. Sporo tu nowości, np. sałatka Gruszki na Wierzbie z szynką parmeńską, gruszką, gorgonzolą, orzechami, cebulą i sosem miodowo-pomarańczowym. Spróbowaliśmy. Świetny smak i sałatka też ma wygląd!:-)

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Sałatka Gruszki na Wierzbie

Nie brakuje w Kredensie tradycyjnych, robionych na miejscu, pierogów (14 zł). Dla mięsożerców są steki z polskiej wołowiny – od tego z antrykotu (28 zł, z dodatkami) po Lukas Steak (40 zł – podwójny stek z antrykotu 400 g wołowiny w sosie z zielonego pieprzu, z dodatkami). Co to za tajemniczy Lukas? – To nasz stały klient Łukasz Kabelis-Szostakowski – odkrywa tę tajemnicę Mateusz Mola. – Trener z Bodyshaping Academy. Zawsze zjadał u nas podwójny stek, więc danie nazwaliśmy jego imieniem – dodaje.

Oprócz wołowiny, można w Kredensie też zjeść łososia grillowanego z masłem żurawinowym (28 zł). Jest też specjalna kategoria: zdrowo i dietetycznie, a w niej kurczak na 4 sposoby, głównie grillowany, z dodatkami (21-24 zł).

Nowością w menu są antipasti – carpaccio z buraka (17 zł) i carpaccio wołowe (22 zł). Za to do burgerów – 9 rodzajów, w tym wege (16-22 zł) doszły chicken burgery. Mięso do burgerów jest pieczone na grillu, bez dodatku tłuszczu. Bułki do burgerów wypieka piekarnia Rother&Hebda z Katowic. Do każdego burgera do wyboru jest jeden sos z trzech, przygotowywanych na miejscu: miodowo-curry, barbecue z wędzonej papryki i smażonych pomidorów i sos z ostrej papryki.

Katowice: Kredens

Katowice: Pub Kredens. Łosoś grillowany

To oczywiście nie wszystkie pozycje w menu, bo są jeszcze zupy, ravioli, bagietki pełnoziarniste zapiekane, przekąski do piwa. Plus oczywiście szeroki wybór napitków, bo przecież Pub Kredens ciągle jest pubem. My polecamy pyszną kawę w wielkich, firmowych kubkach (też z logo Katowic) oraz desery, które dostarcza na bieżąco firma Good Cake z Gliwic.

Sierpień 2015

Pub Kredens,

Katowice, ul. św. Jacka 9,

czynne: pon.-czw., niedz. 8.00-0.00, piątek-sobota 8.00-2.00. W lecie lokal działa od 10.00.

Strona internetowa Pubu Kredens

Pub Kredens na Facebooku

 

Komentarze

  • Ewa Stęplewska:

    Szanowni Państwo,
    wszystko fantastycznie….gratulacje z okazji jubileuszu..i smacznego menu ……prosżę jednak zadbać uprzejmie przy tej może okazji o czystość i likwidację pająków przechadzających się po kanapach…..

  • Ewa S:

    Szanowni Państwo,
    Kredens PUB
    wszystko fantastycznie….gratulacje z okazji jubileuszu..i smacznego menu ……prosżę jednak zadbać uprzejmie przy tej może okazji o czystość i likwidację pająków przechadzających się po kanapach….;-).

  • Martyna:

    Wielkie zaskoczenie! Super miejsce! polecam

  • This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.