Katowice: Nowy lokal w centrum – multitap Absurdalna

W kamienicy na rogu Dworcowej i Dyrekcyjnej od połowy marca działa multitap i galeria sztuki w jednym – Absurdalna. Dawniej była tu apteka, ale przez kilka ostatnich lat wnętrze stało puste. Małżeństwo Ola i Remigiusz, właściciele Absurdalnej, postanowili maksymalnie wykorzystać sznyt tego miejsca.

DSC03309

Wnętrze Absurdalna.

Wysokie wnętrza, surowe ściany z resztkami farb, drewniana podłoga – możne nieidealna, ale właśnie z klimatem ze starych kamienic, potężne framugi drzwi tworzą ciekawy klimat. Tu nic nie udaje loftu. Jest przytulnie i klimatycznie, mimo że lokal (wraz z zapleczem kuchennym) ma ponad 300 m kw.

DSC03280

Pierwsze pomieszczenie Absurdalnej to galeria sztuki.

Zasługę mają w tym większe i mniejsze zakamarki, w których można się zaszyć, kolorowe meble, fajna muza i przyjazna załoga. Za to jak wygląda Absurdalna odpowiedzialna jest właścicielka lokalu plastyczka Ola Korzus. Można tu też zobaczyć obrazy i instalacje jej autorstwa. W Absurdalnej na ścianach pierwszego pomieszczenia, które pełni funkcje galerii sztuki, wiszą też plakaty Kai Renkas. Dzieła obu można nie tylko podziwiać, ale i zakupić.

DSC03279

Instalacja Oli Korzus, właścicielki Absurdalnej.

Jak się zorientowaliśmy Ola nie tylko wielką sztuką żyje, ale i rzemiosłem. Odpowiada za to ja wygląda wnętrze, ale to ona też dzielnie przeobrażała meble z drętwych ”zabytków” w kolorowe i zabawne.

DSC03295

Absurdalna wnętrze.

Właściciele zastrzegają, że choć lokal od niecałych 3 tygodni gości już klientów, cały czas coś się zmienia i zmieniać będzie. Obecnie Absurdalna jest czynna od godz. 16, ma być czynna wcześniej. Multitap – zainstalowany efektownie w pianinie – obecnie ma 12 kranów, a ma mieć więcej. Menu Absurdalnej wcale nie jest małe, ale Ola i Remigiusz zapewniają, że będzie większe i chcą by goście na co dzień wpadali tu nie tylko na piwo, ale również na lunche.

DSC03290

Multitap Absurdalna.

Obecnie Absurdalna leje piwo głównie polskie, rzemieślnicze, ale kilka kranów jest przeznaczone na zagraniczne piwa. Latem oferta ma się poszerzyć o cydry i rzemieślnicze nalewki. Właściciele zapowiadają też koncerty – w lokalu jest niewielka scena – oraz uruchomienie ogródka i… Koła Fortuny. Koło wisi już na ścianie obok tablicy z piwną rozpiską, ale wymaga jeszcze dopracowania. Będzie ruszać na specjalne okazje i dawać możliwość wylosowania piwa.

DSC03291

Załoga: od lewej kelnerka Ania, szef kuchni Piotr, Ola i Remigiusz – właściciele.

Teraz słowo o załodze. Wszyscy tu znają się znakomicie na piwie. Remigiusz i szef kuchni Piotr są sędziami piwnymi w konkursach piw domowych. Ola i Remigiusz od 2011 r. prowadzą przy Mariackiej 3 sklep Piwa Regionalne, a Grzegorz, który rządzi za barem… wiadomo, nie przypadkiem tam rządzi.

DSC03317

Piotr, szef kuchni i Grzegorz, szef baru.

Menu Absurdalnej również kręci się wokół piwa. Szefowi kuchni Piotrowi zależało, by były znalazły się w nim dania, które świetnie będą się z piwem komponować. Jest więc coś na mały głód: frytki z dipami, kiełbaski gotowane w piwie czy włoskie pieczywo focaccia do wyboru m.in. z utopencami (marynowanymi kiełbaskami), hummusem, smalcem wegańskim lub obazdą (tradycyjnym bawarskim smarowidłem).

DSC03320

W Absurdalnej trzeba koniecznie spróbować kuchni, która kręci się wokół piwa.

Są rzeczy na większy apetyt smażeny syr, tarty, samosy i inne pierożki. Zjedliśmy przepyszne samosy w towarzystwie dwóch dipów. Jednym z nich był dip na bazie piwa typu stout. Jeśli tego nie ma go jeszcze w menu, warto o to zadbać.

mENU_NA_KWIECIEN_2015

Menu Absurdalna.

Ceny – jak widać w menu – są bardzo przyjazne. Generalnie, w tym dość niepozornym miejscu, pojawiła się naprawdę ciekawa miejscówka.

DSC03277

Absurdalna, Dworcowa – róg Dyrekcyjnej.

Na koniec, mały smaczek. Logo Absurdalnej przedstawia właścicieli Olę i Remigiusza.

Absurdalna, Dworcowa 3, pn.-czw. 16-24, pn.-nd. 16-2,WiFi, płatność gotówką/kartą

Komentarze