Katowice: Menu z gęsi kołudzkich w WunderBAR

Ledwo zaczął się sezon na tę białą ptaszynę, a gęsina już zupełnie zawróciła nam w głowach. Przyczyniła się do tego bez wątpienia wizyta w katowickiej restauracji WunderBAR, która od lat uczestniczy w akcji ”Czas na gęsinę” i od 11 listopada przez kilka tygodni serwuje przysmaki z gęsi białej kołudzkiej.

wunder 1

WunderBAR w Katowicach.

Co roku do gęsinowego menu WunderBAR wprowadza nowe danie. W tym roku jest to… carpaccio z półgęska z pieczoną dynią, jesienną gruszką i figowym balsamico 24 zł. Półgęsek to najszlachetniejsza potrawa z gęsi. Wytwarza się go z piersi gęsiej, peklowanej i wędzonej. Mięso z piersi jest pełne smaku, ciemnoróżowe, z wianuszkiem wartościowego tłuszczyku wokół. Pociętemu na ultracienkie plasterki półgęskowi towarzyszą jesienne dodatki: dynia, gruszka i balsamico z fig. Świetna przystawka. Zalecamy zwolnienie tempa i delektowanie się dosłownie każdym plasterkiem.

DSC04192

Carpaccio z półgęska.

Spróbowaliśmy też gęsich szyjek nadziewanych (34 zł) gęsiną, m.in. wątróbką. Przyznamy się, że obawialiśmy się nieco tych szyjek, wyobrażając sobie tę część ciała gęsi – żywcem prawie od niej pobraną… 🙂 Tymczasem szyjki to fragment skóry z gęsiej szyjki, który nadziewany, a potem smażony w tłuszczu gęsim – nabiera cudownej chrupkości. I tak, z jednej strony mamy trzeszczącą w zębach jak jesienny liść skórkę, z drugiej pełne smaku wnętrze. Szyjek należy spróbować koniecznie.

DSC04203

Gęsie szyjki nadziewane.

Głównym punktem gęsinowego menu w WunderBAR jest gęś z pieca. Restauracja piecze ją nadzianą kapustą kiszoną z podgrzybkami, a serwuje z kluskami śląskimi – w wersjach: cała/pół/ćwierć.

3 gęsi (2)

Gęsi kołudzkie faszerowane kapustą z podgrzybkami.

Na dnie naczynia mamy cudowny gęsi tłuszcz, który ma te same wartości co oliwa z oliwek, a przypomina płynne złoto. Ach! Mieliśmy okazję zjeść gęsie udko. W tej wersji towarzyszyła mu nie tylko kapusta kiszona z podgrzybkami z pieczenia, ale i modra kapusta. Smak gęsiny i dodatków podbite tym niesamowitym tłuszczem to danie, o którym marzy się, by się nie skończyło.

DSC04205

Gęsie udko w zacnym towarzystwie.

Jest gęsina, to muszą być i tradycyjne rogale pieczone na św. Marcina. Zostawmy sobie na nie miejsce koniecznie. W WunderBAR odświętny rogal z białym makiem kosztuje 12 zł. Spory rogal wypełniony jest trzykrotnie mielonym biały makiem i bakaliami, polany lukrem i posypany migdałami w płatkach. W lokalu pieką je prawie codziennie, więc na pewno warto ich spróbować.

DSC04213

Rogal z białym makiem i bakaliami.

W gęsinowym menu WunderBAR również: kwaśnica na gęsinie 14 zł, krupnik na gęsich żołądkach 15 zł, gęsi żołądek 18 zł, pierogi z gęsią wątróbką 21 zł, gęsie wątróbki smażone w maladze z bakaliami 34 zł.

Do gęsi restauracja poleca hiszpańskie wytrawne wino Juan Gil Monatrell DO 2012 (w dwóch odsłonach – leżakujące 4 lub 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego), do gęsich wątróbek słodkie francuskie Sauternes Les Grappes D’or AOC 2007 lub wytrawne Gewurztraminer AOC Michel Leon 2013.

DSC04185

WunderBAR będzie serwował gęsinę do pierwszych dni grudnia.

Ważne, że w WunderBAR podawana jest Gęś Biała Kołudzka – od 50 lat udoskonalana przez hodowców z Kołudy Wielkiej. Warto wiedzieć, że gęś owsiana jest utrzymywana przez minimum 112 dni. Ptaki wypasane są na pastwiskach, łąkach, w sadach i ogrodach. Nie otrzymują w paszy żadnych leków i chemicznych dodatków. Od pierwszych dni życia dostają za to w paszy zioła i suszone pokrzywy, a 3 tygodnie przed ubojem są karmione całym ziarnem owsa – stąd określenie ”gęś owsiana”.
I pomyślcie sobie, że w WunderBAR czeka na Was ponad 50 takich ślicznotek z Kołudy Wielkiej…

DSC04182

Czas na gęsinę!

WunderBAR, Plebiscytowa 2, Katowice, czynne: pon.-niedz.: 13-00

Komentarze