
Katowice: Le Papillon Noir – bistro w paryskich klimatach
Uwaga! Restauracja została zamknięta.
Nad białej fasadzie kamienicy przy Gliwickiej 49 we wrześniu 2016 r. przysiadł czarny motyl. Nad nim pojawił się napis Le Papillon Noir – po francusku właśnie ”czarny motyl” – a w środku wnętrze w stylu glamour i kuchnia z ukłonem w stronę francuskich smaków.
Gliwicka 49 to adres, którego można nie kojarzyć, ale wystarczy zobaczyć zdjęcie, by rozpoznać tę piękną kamienicę, stojącą naprzeciw Punktu44 – pierwszą w szeregu kamienic, w których mieszczą się restauracje.
Elegancka witryna narzuciła styl wnętrzu. Justyna Wysk, właścicielka Le Papillon Noir, zdecydowała, że będzie to glamour z meblami o aksamitnych obiciach w kolorze morskiej toni, czarnym sufitem i takimi żyrandolami oraz zgrabnym barem. Na głównej ścianie lokalu umieściła wielkie logo z czarnym motylem.
Skąd czarny motyl? Objawił się właścicielce bistro na ścianie w domu, kiedy gotowa już była koncepcja lokalu, a wciąż brakowało nazwy. Nie byłoby w tym może nic tajemniczego, gdyby nie był to akurat środek zimy, a za oknem nie trzaskałby mróz.
Równie ciekawa jest historia samego pomysłu na lokal. Właścicielka ”Papillona” wróciła do kraju z wieloletniej emigracji i choć nie mieszkała we Francji, zamarzyła o tym, żeby w Katowicach otworzyć właśnie bistro w stylu francuskim.
Menu Le Papillon Noir kształtowało się przez pierwsze trzy miesiące działalności lokalu. Zostawały ulubione dania gości, a obok nich pojawiały się nowości i dania sezonowe. Ostatecznie w menu bistro znaleźć można dania główne, sałatki, makarony oraz naleśniki wytrawne i na słodko.
Daniem, które od początku cieszy się popularnością jest kurczak z kostką w sosie limonkowo-miodowym, podawany z puree z batatów i surówkami. W Papillon Noir zjecie również polędwiczki wieprzowe z sosem żurawinowym, gorgonzolą, podawane z puree z ziemniaków, filet z kaczki z sosem malinowym z ratatouille oraz coś silnie kojarzy się z kuchnią francuską – żabie udka i Boeuf Bourguignon, czyli wołowinę po burgundzku.
Podobno sekretem zgrabnych figur, jakimi szczycą się Francuzki są sałaty w codziennym menu. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w Le Papillon Noir. Główni bohaterowie czterech sałat to tuńczyk, kozi ser, kaczka i wędzony łosoś. Tuńczykowi w sałatce Le thon towarzyszą jajko, pomarańcza, grapefruit, orzechy włoskie, burak, parmezan, czerwona cebula, sos vinegrette. Chętnie zamawiana Le saumon to z kolei wędzony łosoś, kozi ser, pomarańcza, prażony słonecznik, sos vinegrette pomarańczowo-limonkowy.
W kwestii makaronów Le Papillon Noir postawił na tagliatelle, które serwuje z łososiem wędzonym i sosem śmietankowym, kurczakiem i szpinakiem lub z krewetkami i cukinią. Bistro serwuje też risotto w trzech odsłonach: z kurczakiem, kurkami lub krewetkami.
Tuż po otwarciu Le Papillon Noir oferował spory wybór naleśników. Ostatecznie zostały te najbardziej lubiane przez gości – trzy wytrawne oraz trzy w wersji na słodko. W bistro przy Gliwickiej 49 zjecie m.in. naleśniki z kurczakiem, ze szpinakiem i gorgonzolą albo z łososiem wędzonym i serkiem philadelphia.
Naleśniki na słodko podawane są np. z bananami, kremem czekoladowym, prażonymi migdałami i polewą truskawkową lub z kremem twarogowym, malinami, orzechami włoskimi i sosem waniliowym. Na wielbicieli słodkości w witrynie chłodniczej codziennie czekają też ciasta, wśród nich m.in. beza z kremem śmietankowym i pestkami granatu czy tort szwarcwaldzki.
Do słodkiego można zamówić m.in. kawę – od espresso do np. latte macchiatto z advocatem lub baileys, gorącą czekoladę lub herbatę Newby. Z napojów zimnych dostępne są m.in. sok ze świeżych owoców, smoothie, shake i koktajle, a z napojów alkoholowych: Aperol Spritz, Mohito, grzaniec, piwa Leffe i Grolsh. W Le Papillon Noir serwowane są również wina francuskie, włoskie i hiszpańskie, a wśród nich m.in. Le Papillon Blanc i Le Papillon Rouge.
Bistro Le Papillon Noir na co dzień zaprasza na lunche, kolacje czy kawę i deser. Organizuje też przyjęcia okolicznościowe: komunie, chrzciny, urodziny i stypy. Zaprasza również firmy, dla których może zorganizować kolacje czy zamknięte spotkanie biznesowe.
Styczeń 2017 r./Artykuł sponsorowany
Le Papillon Noir
Gliwicka 49, Katowice
czynne: pon.-wt., niedz. 12-20, śr.-czw. 12-21, pt.-sob. 12-22
profil Le Papillon Noir na Facebook [kliknij tutaj]
strona internetowa Le Papillon Noir [kliknij tutaj]
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / Francuska / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
czaro:
to miejsce nie istnieje a właścicielka jest w areszcie