Fine dining w Wiśle. Restauracja Polka w Aries Hotel & SPA Wisła

W Wiśle Czarne, niedaleko słynnej dużej zapory, a tuż przy małej zaporze na Wiśle, znajduje się Hotel Aries & SPA Wisła (www.arieswisla.pl).

Kiedyś w tym miejscu był Dom Turysty PTTK, dwa lata temu przerobiono go na 4-gwiazdkowy, elegancki hotel z zapleczem spa oraz dostępną dla wszystkich, nie tylko dla gości hotelowych, restauracją „Polka”, która ma ambicje być lokalem fine dining, prawdopodobnie jedynym takim w naszej części Beskidów.

Aries Hotel & SPA Wisła

Aries Hotel & SPA Wisła

Ambitny i kreatywny szef kuchni z Istebnej

Restauracji patronuje Magda Gessler, stąd m.in. charakterystyczny, bogato zdobiony wystrój lokalu. Na co dzień za kuchnię odpowiada tu Tomasz Morys. To szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prywatnie pochodzący z pobliskiej Istebnej.

Tomasz Morys, szef kuchni restauracji Polka w Aries Hotel & SPA Wisła

Jak mówi, „Polka” (restauracjapolkawisla.pl) ma być restauracją z wyższej półki, ale – z racji miejsca, kojarzącego się z wypoczynkiem – nie za bardzo formalną i sztywną.

– Rządzi u nas przede wszystkim smak. Czasami składniki łączymy w oryginalny sposób, zaskakując gości – tłumaczy Tomasz Morys. – Kartę układamy tak, by była różnorodna i każdy gość mógł znaleźć coś dla siebie. W menu są połączenia może dość nieoczywiste, aczkolwiek na moje oko i oko gości bardzo spójne – dodaje szef kuchni „Polki”. Oko jest w tym przypadku ważne, bo kucharze przywiązują dużą wagę do estetyki talerza. Potrawy są pięknie skomponowane i podane na ciekawej, kolorowej porcelanie.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła

Sygnałem, że karta jest na tyle różnorodna, że goście wybierają wszystkie pozycje jest to, iż nie można wyróżnić hitu w „Polce”. Wszystkie dania sprzedają się tak samo dobrze.

Grzechem jest nie zamówić przystawki, dania głównego i deser

„Polka” stoi różnorodnymi smakami, ale ważne są też składniki, w części  pozyskiwane lokalnie. By wspomnieć chociażby pstrąga, którego Tomasz Morys bierze dosłownie z najbliższego sąsiedztwa. Szef kuchni przyznaje również, że zwraca dużą uwagę, aby jedzenie się nie marnowało.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – przystawka, kiszona kalarepa

Menu „Polki” jest tak ułożone, że grzechem byłoby nie zamówić co najmniej przystawki, dania głównego i deseru.

Przystawki są podzielone na zimne i ciepłe. Wśród tych pierwszych są m.in. tatar wołowy z plastycznym żółtkiem podany w kości na sianie, kiszona kalarepa z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem i orzechami pinii czy śledź, podawany z burakiem, jabłkiem i maliną. Z przystawek ciepłych można wybrać żołądki gęsie, krewetki czy grasicę cielęcą, podawaną z boczniakami.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła, pierś z kaczki

Z zup nie mogło zabraknąć żuru śląskiego, w „Polce” serwowanego z żółtkiem w temperaturze 65 stopni, białą kiełbasą, chrzanem, ziemniakiem i podgrzybkiem. To genialna w smaku wariacja na temat klasyki kuchni śląskiej. Polecamy! Z innych zup można wybrać consomme z pstrąga i krem z buraka.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – żur śląski

Mięsiwa, ryby, ale też coś dla wegetarian

Sekcja dań głównych nie jest długa, ale za to różnorodna. Jest tu chyba każdy rodzaj mięsiwa, od steka z polędwicy wołowej, po dziczyznę – comber z jelenia, polędwiczki cielęce, pierś z kaczki schab z kością, po pierogi z jagnięciną. Znowu – klasyki, ale ze smakowym twistem, bo np. pierś z kaczki jest podawana nie tylko z jabłkiem, ale też wnoszącą słodycz morelą oraz burakiem (zresztą szef kuchni przyznaje bez bicia, że kocha buraki). Zaś do dania z combrem z jelenia dodaje… czekoladę.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – pierogi z jagnięciną

W „Polce” trzeba spróbować dań rybnych. Do wyboru – pstrąg wiślański z sąsiedztwa, podawany w formie filetu z batatem, fenkułem, cytryną i… glonami nori lub filet z jesiotra z bundzem, kaszą gryczaną, ziemniakami truflowymi, burakiem Chioggia i sosem holenderskim.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – pstrąg wiślański

Bezmięsni goście „Polki” mogą zamówić linguini (makaron jest robiony na miejscu) z truflami, kaszotto z grzybami czy sałatkę z kolorowych buraków.

Nie zabrakło tu też dań dla dzieci, np. rosołu lub zupy pomidorowej, kopytek z serem czy kurczaka w panko, znacznie zdrowszego niż nugettsy.

Zaskakujące połączenia smaków występują też w deserach. Bo np. hit ostatnich lat, czyli beza z owocami, w „Polce” ma nadzienie… makowe, i jest z dodatkiem dyni. Za to krem malinowy jest okraszony… burakiem.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – deser: krem malinowy

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła, deser: beza

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła – deser: mus czekoladowy

Obiad z widokiem na rzekę Wisłę

W „Polce” można zjeść w jednej z sal restauracyjnych, ale też w uroczym ogrodzie z widokiem na Wisłę albo nawet w romantycznej białej altance. Niedawno w ogrodzie przybyła też spora szklarnia – Greenhouse Aries, w której, w uroczych okolicznościach, odbywają się 7-daniowe kolacje degustacyjne.

Restauracja „Polka” w Aries Hotel & SPA Wisła

Sam hotel jest urządzony w stylu, który można by nazwać bogatym góralskim. Mnóstwo tu nawiązań do beskidzkiego folkloru i architektury, a przy tym widać dbałość o szczegóły.

Aries Hotel & SPA Wisła

Aries Hotel & SPA Wisła

Aries Hotel & SPA Wisła

Aries Hotel & SPA Wisła

Można tu skorzystać ze strefy spa z basenem rekreacyjnym, saunami, dwoma jacuzzi na zewnętrznym tarasie. Są też aż dwie sale zabaw dla dzieci, w tym jedna z małpim gajem.

Restauracja „Polka”

Aries Hotel & SPA Wisła,

ul. Czarne 3, Wisła

Czynne: pon.-niedz. 14.00-22.00

Strona internetowa: restauracjapolkawisla.pl

Profil na Facebooku: www.facebook.com/PolkaWisla

Profil na Instagramie: www.instagram.com/restauracja_polka_wisla

 

Adres www.arieswisla.pl

 

Restauracja

 

Inne słowo, zestaw trochę barowo nam się kojarzy

 

Szef kuchni przyznaje również, że zwraca dużą uwagę, aby jedzenie się nie marnowało.

 

Adres www.arieswisla.pl

Tagi

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.