Fine dining w Wiśle. Restauracja Polka w Aries Hotel & SPA Wisła
W Wiśle Czarne, niedaleko słynnej dużej zapory, a tuż przy małej zaporze na Wiśle, znajduje się Hotel Aries & SPA Wisła (www.arieswisla.pl).
Kiedyś w tym miejscu był Dom Turysty PTTK, dwa lata temu przerobiono go na 4-gwiazdkowy, elegancki hotel z zapleczem spa oraz dostępną dla wszystkich, nie tylko dla gości hotelowych, restauracją „Polka”, która ma ambicje być lokalem fine dining, prawdopodobnie jedynym takim w naszej części Beskidów.
Ambitny i kreatywny szef kuchni z Istebnej
Restauracji patronuje Magda Gessler, stąd m.in. charakterystyczny, bogato zdobiony wystrój lokalu. Na co dzień za kuchnię odpowiada tu Tomasz Morys. To szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prywatnie pochodzący z pobliskiej Istebnej.
Jak mówi, „Polka” (restauracjapolkawisla.pl) ma być restauracją z wyższej półki, ale – z racji miejsca, kojarzącego się z wypoczynkiem – nie za bardzo formalną i sztywną.
– Rządzi u nas przede wszystkim smak. Czasami składniki łączymy w oryginalny sposób, zaskakując gości – tłumaczy Tomasz Morys. – Kartę układamy tak, by była różnorodna i każdy gość mógł znaleźć coś dla siebie. W menu są połączenia może dość nieoczywiste, aczkolwiek na moje oko i oko gości bardzo spójne – dodaje szef kuchni „Polki”. Oko jest w tym przypadku ważne, bo kucharze przywiązują dużą wagę do estetyki talerza. Potrawy są pięknie skomponowane i podane na ciekawej, kolorowej porcelanie.
Sygnałem, że karta jest na tyle różnorodna, że goście wybierają wszystkie pozycje jest to, iż nie można wyróżnić hitu w „Polce”. Wszystkie dania sprzedają się tak samo dobrze.
Grzechem jest nie zamówić przystawki, dania głównego i deser
„Polka” stoi różnorodnymi smakami, ale ważne są też składniki, w części pozyskiwane lokalnie. By wspomnieć chociażby pstrąga, którego Tomasz Morys bierze dosłownie z najbliższego sąsiedztwa. Szef kuchni przyznaje również, że zwraca dużą uwagę, aby jedzenie się nie marnowało.
Menu „Polki” jest tak ułożone, że grzechem byłoby nie zamówić co najmniej przystawki, dania głównego i deseru.
Przystawki są podzielone na zimne i ciepłe. Wśród tych pierwszych są m.in. tatar wołowy z plastycznym żółtkiem podany w kości na sianie, kiszona kalarepa z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem i orzechami pinii czy śledź, podawany z burakiem, jabłkiem i maliną. Z przystawek ciepłych można wybrać żołądki gęsie, krewetki czy grasicę cielęcą, podawaną z boczniakami.
Z zup nie mogło zabraknąć żuru śląskiego, w „Polce” serwowanego z żółtkiem w temperaturze 65 stopni, białą kiełbasą, chrzanem, ziemniakiem i podgrzybkiem. To genialna w smaku wariacja na temat klasyki kuchni śląskiej. Polecamy! Z innych zup można wybrać consomme z pstrąga i krem z buraka.
Mięsiwa, ryby, ale też coś dla wegetarian
Sekcja dań głównych nie jest długa, ale za to różnorodna. Jest tu chyba każdy rodzaj mięsiwa, od steka z polędwicy wołowej, po dziczyznę – comber z jelenia, polędwiczki cielęce, pierś z kaczki schab z kością, po pierogi z jagnięciną. Znowu – klasyki, ale ze smakowym twistem, bo np. pierś z kaczki jest podawana nie tylko z jabłkiem, ale też wnoszącą słodycz morelą oraz burakiem (zresztą szef kuchni przyznaje bez bicia, że kocha buraki). Zaś do dania z combrem z jelenia dodaje… czekoladę.
W „Polce” trzeba spróbować dań rybnych. Do wyboru – pstrąg wiślański z sąsiedztwa, podawany w formie filetu z batatem, fenkułem, cytryną i… glonami nori lub filet z jesiotra z bundzem, kaszą gryczaną, ziemniakami truflowymi, burakiem Chioggia i sosem holenderskim.
Bezmięsni goście „Polki” mogą zamówić linguini (makaron jest robiony na miejscu) z truflami, kaszotto z grzybami czy sałatkę z kolorowych buraków.
Nie zabrakło tu też dań dla dzieci, np. rosołu lub zupy pomidorowej, kopytek z serem czy kurczaka w panko, znacznie zdrowszego niż nugettsy.
Zaskakujące połączenia smaków występują też w deserach. Bo np. hit ostatnich lat, czyli beza z owocami, w „Polce” ma nadzienie… makowe, i jest z dodatkiem dyni. Za to krem malinowy jest okraszony… burakiem.
Obiad z widokiem na rzekę Wisłę
W „Polce” można zjeść w jednej z sal restauracyjnych, ale też w uroczym ogrodzie z widokiem na Wisłę albo nawet w romantycznej białej altance. Niedawno w ogrodzie przybyła też spora szklarnia – Greenhouse Aries, w której, w uroczych okolicznościach, odbywają się 7-daniowe kolacje degustacyjne.
Sam hotel jest urządzony w stylu, który można by nazwać bogatym góralskim. Mnóstwo tu nawiązań do beskidzkiego folkloru i architektury, a przy tym widać dbałość o szczegóły.
Można tu skorzystać ze strefy spa z basenem rekreacyjnym, saunami, dwoma jacuzzi na zewnętrznym tarasie. Są też aż dwie sale zabaw dla dzieci, w tym jedna z małpim gajem.
Restauracja „Polka”
Aries Hotel & SPA Wisła,
ul. Czarne 3, Wisła
Czynne: pon.-niedz. 14.00-22.00
Strona internetowa: restauracjapolkawisla.pl
Profil na Facebooku: www.facebook.com/PolkaWisla
Profil na Instagramie: www.instagram.com/restauracja_polka_wisla
Adres www.arieswisla.pl
Inne słowo, zestaw trochę barowo nam się kojarzy
Szef kuchni przyznaje również, że zwraca dużą uwagę, aby jedzenie się nie marnowało.
Adres www.arieswisla.pl
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Beskidy / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska / KUCHNIA / Slow Food
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze