
Chorzów: Samowar Chorzowski. Nowy lokal ze wschodnimi daniami
UWAGA! Lokal już nie działa, jest na sprzedaż. Wiadomość z listopada 2015 r.
Pielmieni syberyjskie, płow uzbecki, pierogi ukraińskie, draniki, bliny czy czebureki – takie specjały wschodniej kuchni można zjeść w nowym bistro w Chorzowie, przy ul. Wolności, w części bliżej DTŚ. W Samowarze Chorzowskim szefową (kuchni też) jest Helena Waśkowska, Polka z Kazachstanu, która przyjechała do Polski na stałe cztery lata temu z rodziną. Osiedli w Chorzowie, gdzie pani Helena postanowiła, za namową męża i znajomych, otworzyć swój lokal. Gotuje tu to, na czym się zna najlepiej i co serwowała swoim dzieciom (a ma ich czwórkę) w Kazachstanie.
Lokal przy Wolności jest skromny, choć ma ładną fasadę. W środku zaledwie kilka stolików, ale w rogu jest tytułowy samowar. Drugi – już przy barze – serwuje najprawdziwszą herbatę z samowaru (2 zł).
W menu tylko specjały wschodnie, za to i rosyjskie, i białoruskie, i ukraińskie, i syberyjskie. Dania proste (nie uświadczysz tu bogactwa sałatek czy surówek), ale sycące i prawdziwe. Jest bogactwo pierogów oczywiście: pielmieni syberyjskie ze śmietaną lub w bulionie (z mięsem wołowo-wieprzowym, kiedyś na Syberii stosowano do nich farsz z mięsa… niedźwiedzia, 11 zł), pierogi wiejskie północne z kurczakiem, ziemniakami, cebulą, 11 zł), pierogi z serem na słono lub na słodko (8 szt. 10 zł). Można też spróbować pierogów ukraińskich z ziemniakami tłuczonymi i cebulą (10 zł, coś jakby nasze „ruskie”, ale bez sera). My za to spróbowaliśmy czebureka, czyli dużego pieroga z mięsnym farszem, podawanego tu z dodatkiem pikantnej marchewki (2 szt. 9 zł). W oryginale czebureka je się rękami, ale my jakoś nie umieliśmy się przemóc. Spałaszowaliśmy przy pomocy noża i widelca aż furgotało, bo był bardzo dobry!
Jeśli nie pierogi, to co? Intrygująco wygląda płow uzbecki, potrawa, która podobno powstała na zamówienie słynnego wodza Tamerlana, który zażyczył sobie pożywnej i smacznej potrawy dla wojska, robionej z prostych składników. Do dziś przygotowuje się go na ogniskach lub ogromnych „kazanach” żeliwnych w paleniskach. Uzbecka odmiana płowu jest podobno najlepsza, a jego podstawą są ryż, mięso i warzywa takie jak marchew, czosnek i cebula. Pani Helena przygotowuje płow w kuchni, a nie na ognisku, ale i tak warto spróbować;-) Kosztuje 14 zł.
Z zup można zjeść barszcz ukraiński, który różni się tym od naszego, że jest pożywną zupą z „wkładką” w postaci ziemniaków, kawałków buraków, marchwi, kapusty, fasoli. Tu kosztuje 9 zł. Są też pielmieni w bulionie.
Z innych dań są też draniki nadziewane mięsem, czyli placki ziemniaczane (2 szt. 11 zł). Można też sobie zamówić ekstraporcję pikantnej marchwi (4 zł).
Są oczywiście rzeczy też na słodko, np. syrniki, czyli placuszki z twarogu (2 szt. 8 zł), bliny (naleśniki) z serem na słodko (2 szt. 6 zł, jest też wersja z kapustą).
W Samowarze można też spotkać dania sezonowe, spoza karty, np. naleśniki z truskawkami czy okroszkę – chłodnik na bazie wody mineralnej z ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i śmietaną. Wszystkie dania można wziąć na wynos, wkrótce ma być też dowóz. Płatność tylko gotówką.
Samowar Chorzowski,
ul. Wolności 134, Chorzów,
czynne: pon. – piąt.: 11:30 – 18:30, sob.: 11:30 – 16:00
Samowar Chorzowski na Facebooku
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Chorzów / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / KUCHNIA / Rosyjska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
kris:
Bardzo fajne miejsce. Kuchnia domowa, właścicielka jest skromną osobą, a świetnie gotuje.
lala:
Bardzo dobre jedzenie, szkoda,że lokal jest słabo rozreklamowany. Mam nadzieję, że wkrótce nie zostanie zamknięty.
XTDO:
Pielmieni i syrniki palce lizać,ale z płowem i barszczem jest już gorzej.Płow ewidentnie odgrzewany,suchy i nie smaczny.Natomiast barszcz baaardzo cieniutki.Sam lokal mało zachęcający,mały ciasny,bez klimatu i tylko 3 stoliki.Właścicielka bardzo przestraszona (Pani Heleno więcej odwagi,goście nie gryzą) .Polecam ten lokal głównie dla obłędnych pielmieni i syrników.
iza:
pyszne ,pyszne ,pyszne ,coś wspaniałego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
XTDO:
Tak jak przypuszczałem lokal jest już na sprzedaż,a szkoda…
Kiki:
Lokal nie istnieje