Katowice: Souvlaki Bar – nowy lokal z kuchnią grecką
W drugiej połowie września przy Francuskiej 2, niedaleko jej przecięcia z ul. Warszawską, otworzył się Souvlaki – bar z kuchnią grecką, nowy lokal właścicieli Len Arte. Sercem lokalu jest grill, którym rządzi Grek Chrysostomos, który do Katowic przyjechał za swoją ukochaną.
Na początku był pomysł na lokal, gdzie można bez wielkiego nadęcia wpadać na coś smacznego i dobrej jakości. Inspiracji właściciele Len Arte szukali w Berlinie, gdzie panuje gastronomiczny zawrót głowy i gdzie można zjeść chyba każdą kuchnię świata, a wszystko – obok eleganckich restauracji – w przystępnych knajpkach, bistro i barach czynnych często całą dobę.
Potem była podróż do Grecji i eureka! Zamiast szukać niestworzonych konceptów, zróbmy w Katowicach lokal z kuchnią, którą jako Polacy lubimy i trochę znamy. Znamy trochę, bo jada się u nas sporo greckich dań czy produktów na widok których, Grecy przecierają oczy ze zdziwienia. Najlepiej spróbować kuchni na miejscu, w Grecji. W małych lokalach, niekoniecznie dla turystów. Tak jak zrobili to Monika (której rodzice od kilkunastu lat mieszkają w Atenach), Tomek oraz Mirek, właściciele Souvlaki. Stąd w menu baru oprócz dań znanych np. horiatiki, tzatziki, fety, halloumi – tirosalata, rodi spanaki, sery: mastello czy grawiera.
Co zjemy w Souvlaki Bar? Menu opiera się na trzech głównych częściach: pitach, serach z grilla oraz mięsach z grilla. Ofertę uzupełniają przystawki, sałatki i desery.
Zacznijmy od przystawek w cenach od 5 do 15 zł. Znajdziemy wśród nich klasyczne tzatziki, fetę, oliwki zielone czy pikantne papryczki, ale również favę – pastę z grochu i oliwy, tirosalatę – jogurt grecki, feta, papryka grillowana, czy grillowanego bakłażana z fetą, czyli melitzanosalata.
Naszymi faworytami wśród przystawek są tirosalata oraz frytki z cukinii, które pokrywa ultracienka i chrupiąca tempura.
Wśród sałatek nie mogło zabraknąć horiatiki, czyli tego, co w Polsce najczęściej nazywa się ”sałatką grecką”, ale w Souvlaki Bar pokrojone są właściwie i podane z prawdziwą fetą i bez sałaty 🙂
Jest też fajna sałatka m.in. ze szpinakiem, granatem, serem kefalotyri, czyli rodi spanaki.
Potem w menu wyskakuje pita. Warto spróbować soutzoukaki z grillowaną mieloną baraniną, frytkami i tzatzikami/tirosalatą. Jak powiedział nam Mirek, współwłaściciel Souvlaki, baraninę zamawia naprawdę sporo gości. Spytaliśmy się, czy nie obawiali się wprowadzać takiego ”niszowego” mięsa.
– Kierujemy się tą samą filozofią, jaka przyświecała Tomkowi i Monice w Len Arte. Od sześciu lat pokazują ludziom, że pizza może być świetna bez ketchupu, sosu czosnkowego i tony dziwnych dodatków. To oczywiście wymagało czasu, rodziło pewne opory, ale zadziałało. W Souvlaki Bar chcemy działać tak samo. Zobaczcie, to jest baranina, mięso szeroko obecne w kuchni greckiej. Spróbujcie i posmakujcie w niej! I to się sprawdza – mówi Mirek.
Pita soutzoukaki, którą próbowaliśmy była naprawdę zacna, a baranina pyszna. Na pewno wrócimy spróbować kolejnych. Ceny to 12/16/20 zł.
Kolejna pozycja w menu to sery z grilla 15-16 zł. Feta, halloumi, mastelo, grawiera. Zamówione z sałatą czy jedną z przystawek stworzą fajne danie.
I tak dotarliśmy do dań mięsnych z grilla. Do wyboru souvlaki z wieprzowiny 12 zł, bifteki z wołowiny z odrobiną wieprzowiny 16 zł, soutzoukaki z baraniny 20 zł oraz mix grill za 39 zł, czyli souvlaki, bifteki, horiatiko, loukaniko, frytki, papryka z grilla, tzatziki, pita.
Jak ugryźć Souvlaki Bar? W pojedynkę – zamówić np. pitę z baraniną i frytki z cukinii albo souvlaki, tirosalatę i pitę. W większym składzie najlepiej zamówić kilka dań i próbować wszystkiego. Najdroższe dania (nie licząc mix grill) kosztują 20-25 zł, więc dramatu nie ma.
Jeszcze jedna ważna rzecz. Spróbujcie greckiej herbaty górskiej, którą pomaga podobno na wszystko! 😉 Są jeszcze desery – ale czy znajdzie się na nie miejsce 🙂 – lody z jogurtu greckiego oraz jaourti me meli – jogurt grecki, miód, orzechy włoskie.
W Souvlaki Bar napijecie się również greckiej kawy, frappe, greckiego wina białego, czerwonego oraz retsiny.
Październik, 2017
Souvlaki Bar,
Francuska 2, Katowice
Poniedziałek-wtorek nieczynne, śr./czw./nd. – 13-21, pt. 16-23, sob. 14-23
Obsługa kelnerska, płatność gotówką (na razie)
Profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bar / KUCHNIA / Grecka / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Ania:
Macie błąd w tekście i pod zdjęciem w adresie lokalu. Szukaliśmy wczoraj tego lokalu na Francuskiej 5, a tam wielkie nic 🙂 Dopiero na końcu jest podany dobry adres 😉
KasiaH:
Tak, pod dwoma zdjęciami mieliśmy zły podpis – Francuska 5, ale na samym początku artykułu jest dobry – Francuska 2, i w stopce na końcu – też. Już poprawiliśmy wszystko. Dziękujemy za informację:-)