Katowice: Souvlaki Bar – nowy lokal z kuchnią grecką

W drugiej połowie września przy Francuskiej 5, niedaleko jej przecięcia z ul. Warszawską, otworzył się Souvlaki – bar z kuchnią grecką, nowy lokal właścicieli Len Arte. Sercem lokalu jest grill, którym rządzi Grek Chrysostomos, który do Katowic przyjechał za swoją ukochaną.

Grecka uczta w Souvlaki Bar w Katowicach.

Na początku był pomysł na lokal, gdzie można bez wielkiego nadęcia wpadać na coś smacznego i dobrej jakości. Inspiracji właściciele Len Arte szukali w Berlinie, gdzie panuje gastronomiczny zawrót głowy i gdzie można zjeść chyba każdą kuchnię świata, a wszystko – obok eleganckich restauracji – w przystępnych knajpkach, bistro i barach czynnych często całą dobę.

Potem była podróż do Grecji i eureka! Zamiast szukać niestworzonych konceptów, zróbmy w Katowicach lokal z kuchnią, którą jako Polacy lubimy i trochę znamy. Znamy trochę, bo jada się u nas sporo greckich dań czy produktów na widok których, Grecy przecierają oczy ze zdziwienia. Najlepiej spróbować kuchni na miejscu, w Grecji. W małych lokalach, niekoniecznie dla turystów. Tak jak zrobili to Monika (której rodzice od kilkunastu lat mieszkają w Atenach), Tomek oraz Mirek, właściciele Souvlaki. Stąd w menu baru oprócz dań znanych np. horiatiki, tzatziki, fety, halloumi – tirosalata, rodi spanaki, sery: mastello czy grawiera.

Grek Chrysostomos, szef kuchni w Souvlaki Bar w Katowicach

Co zjemy w Souvlaki Bar? Menu opiera się na trzech głównych częściach: pitach, serach z grilla oraz mięsach z grilla. Ofertę uzupełniają przystawki, sałatki i desery.

Zacznijmy od przystawek w cenach od 5 do 15 zł. Znajdziemy wśród nich klasyczne tzatziki, fetę, oliwki zielone czy pikantne papryczki, ale również favę – pastę z grochu i oliwy, tirosalatę – jogurt grecki, feta, papryka grillowana, czy grillowanego bakłażana z fetą, czyli melitzanosalata.

Frytki z cukinii w Souvlaki Bar w Katowicach.

Naszymi faworytami wśród przystawek są tirosalata oraz frytki z cukinii, które pokrywa ultracienka i chrupiąca tempura.

Frytki z cukinii i sery z grilla w Souvlaki Bar w Katowicach.

Wśród sałatek nie mogło zabraknąć horiatiki, czyli tego, co w Polsce najczęściej nazywa się ”sałatką grecką”, ale w Souvlaki Bar pokrojone są właściwie i podane z prawdziwą fetą i bez sałaty 🙂

Horiatiki w Souvlaki Bar w Katowicach.

Jest też fajna sałatka m.in. ze szpinakiem, granatem, serem kefalotyri, czyli rodi spanaki.

Rodi spanaki w Souvlaki Bar w Katowicach

Potem w menu wyskakuje pita. Warto spróbować soutzoukaki z grillowaną mieloną baraniną, frytkami i tzatzikami/tirosalatą. Jak powiedział nam Mirek, współwłaściciel Souvlaki, baraninę zamawia naprawdę sporo gości. Spytaliśmy się, czy nie obawiali się wprowadzać takiego ”niszowego” mięsa.

– Kierujemy się tą samą filozofią, jaka przyświecała Tomkowi i Monice w Len Arte. Od sześciu lat pokazują ludziom, że pizza może być świetna bez ketchupu, sosu czosnkowego i tony dziwnych dodatków. To oczywiście wymagało czasu, rodziło pewne opory, ale zadziałało. W Souvlaki Bar chcemy działać tak samo. Zobaczcie, to jest baranina, mięso szeroko obecne w kuchni greckiej. Spróbujcie i posmakujcie w niej! I to się sprawdza – mówi Mirek.

Pita soutzoukaki, którą próbowaliśmy była naprawdę zacna, a baranina pyszna. Na pewno wrócimy spróbować kolejnych. Ceny to 12/16/20 zł.

Soutzoukaki w Souvlaki Bar w Katowicach.

Kolejna pozycja w menu to sery z grilla 15-16 zł. Feta, halloumi, mastelo, grawiera. Zamówione z sałatą czy jedną z przystawek stworzą fajne danie.

I tak dotarliśmy do dań mięsnych z grilla. Do wyboru souvlaki z wieprzowiny 12 zł, bifteki z wołowiny z odrobiną wieprzowiny 16 zł, soutzoukaki z baraniny 20 zł oraz mix grill za 39 zł, czyli souvlaki, bifteki, horiatiko, loukaniko, frytki, papryka z grilla, tzatziki, pita.

Souvlaki i tirosalata w Souvlaki Bar w Katowicach.

Jak ugryźć Souvlaki Bar? W pojedynkę – zamówić np. pitę z baraniną i frytki z cukinii albo souvlaki, tirosalatę i pitę. W większym składzie najlepiej zamówić kilka dań i próbować wszystkiego. Najdroższe dania (nie licząc mix grill) kosztują 20-25 zł, więc dramatu nie ma.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Spróbujcie greckiej herbaty górskiej, którą pomaga podobno na wszystko! 😉 Są jeszcze desery – ale czy znajdzie się na nie miejsce 🙂 – lody z jogurtu greckiego oraz jaourti me meli – jogurt grecki, miód, orzechy włoskie.

Herbata grecka górska w Souvlaki Bar w Katowicach

W Souvlaki Bar napijecie się również greckiej kawy, frappe, greckiego wina białego, czerwonego oraz retsiny.

Souvlaki Bar przy Francuskiej 5 w Katowicach.

Souvlaki Bar przy Francuskiej 5 w Katowicach.

Październik, 2017

Souvlaki Bar,
Francuska 2, Katowice
Poniedziałek-wtorek nieczynne, śr./czw./nd. – 13-21, pt. 16-23, sob. 14-23
Obsługa kelnerska, płatność gotówką (na razie)
Profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze