Marcin Czubak z Katowic walczy o tytuł TOP CHEF i 100 tys. zł!

W ostatecznym starciu o wejście do finału Marcin Czubak z Katowic (do niedawna jeszcze szef kuchni
Kofeina Bistro) zmierzył się z Marcinem Jabłońskim. Tematem zadania było masło. Jabłoński postanowił oczarować jurorów wykwintnym daniem – sięgnął po homara. Marcin Czubak przygotował lody z palonego masła z biszkoptem, owocami i chipsami z topinamburu.

czubak 1

Lody z palonego masła – przepustka do finału Top Chef.

– Biszkopt i lody. Ale jakie lody… – rozpływał się Wojciech Amaro.

– Absolutnie mnie oczarowałeś, te lody z palonego masła będą mi się śnić w nocy – dodała Ewa Wachowicz.

– Panowie to były dwa dopracowane, wybitnie intrygujące dania – powiedział Maciej Nowak. – Magię, sensację jaką wzbudził ten deser w kubkach smakowych, w umyśle. Z dodatkiem tego jałowca, topinamburu, migdałów z biszkoptem posmarowanym masłem. Po przełknięciu tego wszystkiego, smak masła pozostaje w
najbardziej subtelny sposób. 

Po zachwytach przyszedł czas na werdykt – Marcin Czubak trafił do finału!

czubak 2

Ogłoszenie werdyktu – obaj Marcinowie w szoku.

Jury było olśnione daniem Czubaka, chociaż chwaliło też danie z homara drugiego Marcina. Jabłoński
nie mógł uwierzyć, że jego przepyszny homar przegrał z biszkoptem. Ano… A my się wcale nie
dziwiliśmy. Pisaliśmy już kiedyś, że sekret Czubaki to pilne słuchanie treści zadań. Miało być
czarowanie masłem i było. Natomiast szacun za to, że choć Marcin wcześniej potknął się na deserze
i przyznał, że nie jest to jego bajka – w walce o finał postanowił zmierzyć się ze swoją słabością
i wygrał na tym!

marcin 1

Rozwalił system i jest w finale!

W środę (26.11) wieczorem Marcin Czubak, Marcin Przybysz i Paweł Wałęsa będą walczyć o zwycięstwo
w programie. By ten cel osiągnąć, uczestnicy przygotują menu degustacyjne składające się aż z 5
dań. Co ciekawe, na zwycięzcę czeka jeszcze jedna nagroda przygotowana przez samego Wojciecha
Amaro – staż w najlepszej restauracji świata NOMA w Danii!

Czy Marcin Czubak zgarnie tytuł, kasę i pojedzie szkolić się pod okiem samego Rene Redzepiego?
Okaże się podczas wielkiego finału TOP CHEF o godz. 20.40!

czubak 5

Gotowy do walki o tytuł TOP CHEF.

Trzymając mocno kciuki, przypomnijmy, że naukę gotowania rozpoczął w Cumberland College na kursie
„Professional Cookery Chef Course”, a następnie pracował w restauracjach hotelowych. Był Prywatnym Kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Do niedawna był szefem kuchni Bistro Kofeina w Katowicach. Obecnie szuka w Katowicach miejsca na swój autorski lokal.

Prywatnie w szczęśliwym związku od 7 lat, a od 3 – ojcem małej Emilki. Uwielbia sport i tatuaże. Był reprezentantem Szkocji w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę „Le Cordon Bleu” i dostał się do finału.

Komentarze

  • gosc:

    Krysztalowa przechodzi w Dzien i Noc ? Why not ? Good Luck !
    Nie zapomij o ziscie i makowkach – Szefie !
    Czekam na zaproszenie na degustacje dobrych win w dobrym towarzystwie !

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.