Twórcy Śląskiej Prohibicji w gronie TOP 10 Restauratorów New Generation

Ofka Piechniczek i Kamil Kita – twórcy restauracji Śląska Prohibicja na Nikiszowcu w Katowicach i Morski Zając w Kuźnicy na Półwyspie Helskim – znaleźli się w gronie TOP 10 Restauratorów ”New Generation”. W tym roku restauratorzy znaleźli się też w gronie TOP 50 najlepszych restauratorów 2022 wg rankingu Forbes i For Solutions.

 

Top restauratorów nowej generacji zaprezentowano i uhonorowano na konferencji MADE FOR Restaurant w Sopocie. Nagrodę główną zdobyli Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski ”Młoda Polska Bistro & Pianino” we Wrocławiu.

Gala TOP 10 Restauratorów ”New Generation”. Nagrodę główną zdobyli Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski ”Młoda Polska Bistro & Pianino” we Wrocławiu.

Ofka Piechniczek i Kamil Kita, twórcy restauracji Śląska Prohibicja i Morski Zając zostali laureatami nagrody specjalnej.

Nie spodziewaliśmy się, że otrzymamy jakąkolwiek nagrodę. Dla nas największą frajdą było przyjechanie do Sopotu i podzielenie się historią dotyczącą naszych konceptów – Śląskiej Prohibicji i Morskiego Zająca. Uznano je za interesujące elementy gastro rewolucji, co napełnia nas ogromną dumą. Mimo tych wszystkich „ochów” i „achów” jakie na nas spadły podczas konferencji woda sodowa nie uderzy nam do głów. Działamy dalej, jeszcze bardziej zmotywowani. Powiem krótko – po prostu kochamy naszą robotę! – mówi Ofka Piechniczek.

W tym roku restauratorzy znaleźli się  w gronie TOP 50 najlepszych restauratorów 2022 wg rankingu Forbes i For Solutions.

– Teraz otrzymaliśmy nominację w kategorii NEW GENERATION, czyli szansę dołączenia do najsilniejszych przedsiębiorców w branży gastronomicznej oraz wyróżnienie w tejże kategorii. To świadczy o tym, że znamy się na tym co robimy i że robimy to dobrze – dodaje Kamil Kita.

Ofka Piechniczek i Kamil Kita.

Co dla nich jako restauratorów oznacza pojęcie
NEW GENERATION w gastronomii?

Ofka: – Nowa generacja w gastronomii to przede wszystkim ludzie pełni pasji i zaangażowania w to co robią. To ludzie, dostrzegający możliwości rozwoju. Osoby, nie bojące się wyzwań, nie spoczywające na laurach po osiągnięciu pierwszych sukcesów i podnoszące się po porażkach. To zarówno restauratorzy, którzy mieli odwagę wejść w ten biznes, ale również ich pracownicy, całe zaplecze – dostawcy, hurtownie no i oczywiście goście. Obecnie gastronomia to nie tylko dania na talerzu i obsługa na sali, ale również social media. W dobie Facebooka, Instagrama i innych portali społecznościowych, gdzie „pożeramy wzrokiem” piękne obrazy, brak aktywnych kanałów komunikacji to pewna śmierć dla lokali. Ważny jest ciągły kontakt z klientem – skuteczna reklama, ale także „częstowanie” go nowinkami, ciekawostkami z życia lokalu, odpowiadanie na jego potrzeby tu i teraz. NEW GENERATION to zatem komunikacja, zrównoważony rozwój, less waste i… sprawny marketing.

Kamil: – Kilka lat temu odważyliśmy się otworzyć dużą restaurację na Nikiszowcu, w dzielnicy Katowic, która nie cieszyła się dobrą sławą. Gdy budynek został wystawiony na sprzedaż zainteresowanie nim było znikome, a co niektórzy pukali się w głowę, gdy wyraziliśmy chęć nabycia nieruchomości. Minęły 4 lata i już chyba możemy powiedzieć, że Śląska Prohibicja stała się kultowa – a sama dzielnica – bardzo popularna. Widocznie to był idealny moment na realizację tego marzenia. Nasza restauracja to hybryda nowoczesnej kuchni, bazującej na przepisach kuchni śląskiej i polskiej, recepturach naszych mam czy babć. Mamy tu profesjonalną obsługę sommelierską, organizujemy wydarzenia kulturalne oraz degustacje. W czasie pandemii wpadliśmy na pomysł stworzenia autorskiego projektu inspirowanego street food’em, teraz współtworzymy także winnicę. Z Morskim Zającem ruszyliśmy w pandemii. Kochamy półwysep i otwarcie restauracji nad morzem było kwestią czasu. Kiedy inne restauracje splajtowały, my w tym trudnym czasie próbowaliśmy gotować i dzielić się naszym entuzjazmem. I co? Morski Zając w tym roku skończył 2 lata i stał się bardzo rozpoznawalnym lokalem. Większość kolegów i koleżanek z branży obecnych na evencie znało i ceni naszą pracę. Warto nadmienić, że prowadzimy także aparthotel w centrum Katowic, a to również ogromne wyzwanie. Dla mnie NEW GENERATION w gastronomii i ogólnie na rynku HORECA to przede wszystkim odwaga, zaufanie intuicji, elastyczność, ale i szczerość w tym co się robi. Istotna jest także oryginalność. Przecież wśród tysięcy dobrych miejsc trzeba się jakoś wyróżnić.

Restauracja Śląska Prohibicja w Katowicach-Nikiszowcu.

Jakie plany na najbliższe miesiące związane z rynkiem gastronomii mają
twórcy Śląskiej Prohibicji i Morskiego Zająca? 

– Działać, działać i jeszcze raz gotować! Rozpoczyna się sezon wakacyjny więc wpuszczamy do naszych restauracji więcej słońca. Przy Śląskiej Prohibicji działa już nasz letni ogródek, a to oznacza hektolitry lemoniady, śmiech i rozmowy do wieczora. Stworzyliśmy sklep z winami, w którym nasi goście mogą zakupić trunki z całego świata. Cały czas pracujemy nad projektem rozbudowy restauracji na Nikiszowcu o salę bankietową. Może zaprosimy jakiś artystów na naszą scenę? Na pewno chcemy wrócić do stanu sprzed pandemii – nie dusić się w przyciasnych maskach i gościć coraz więcej osób – mówi Ofka Piechniczek.

Restauracja Morski Zając w Kuźnicy na Półwyspie Helskim.

Podkreśla, że to również czas największej frekwencji w Morskim Zającu.

– Tutaj również musimy się postarać, aby zaskarbić sobie sympatię turystów, ale zadbać również o kubki smakowe stałych bywalców. Zapraszamy serdecznie nad morze. W Kuźnicy wypalamy autorską kawę Baltissima. Chodzą słuchy, że jest pyszna! – dodaje.

Czerwiec 2022 r. 

 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.