Twórcy Śląskiej Prohibicji w gronie TOP 10 Restauratorów New Generation
Ofka Piechniczek i Kamil Kita – twórcy restauracji Śląska Prohibicja na Nikiszowcu w Katowicach i Morski Zając w Kuźnicy na Półwyspie Helskim – znaleźli się w gronie TOP 10 Restauratorów ”New Generation”. W tym roku restauratorzy znaleźli się też w gronie TOP 50 najlepszych restauratorów 2022 wg rankingu Forbes i For Solutions.
Top restauratorów nowej generacji zaprezentowano i uhonorowano na konferencji MADE FOR Restaurant w Sopocie. Nagrodę główną zdobyli Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski ”Młoda Polska Bistro & Pianino” we Wrocławiu.
Ofka Piechniczek i Kamil Kita, twórcy restauracji Śląska Prohibicja i Morski Zając zostali laureatami nagrody specjalnej.
– Nie spodziewaliśmy się, że otrzymamy jakąkolwiek nagrodę. Dla nas największą frajdą było przyjechanie do Sopotu i podzielenie się historią dotyczącą naszych konceptów – Śląskiej Prohibicji i Morskiego Zająca. Uznano je za interesujące elementy gastro rewolucji, co napełnia nas ogromną dumą. Mimo tych wszystkich „ochów” i „achów” jakie na nas spadły podczas konferencji woda sodowa nie uderzy nam do głów. Działamy dalej, jeszcze bardziej zmotywowani. Powiem krótko – po prostu kochamy naszą robotę! – mówi Ofka Piechniczek.
W tym roku restauratorzy znaleźli się w gronie TOP 50 najlepszych restauratorów 2022 wg rankingu Forbes i For Solutions.
– Teraz otrzymaliśmy nominację w kategorii NEW GENERATION, czyli szansę dołączenia do najsilniejszych przedsiębiorców w branży gastronomicznej oraz wyróżnienie w tejże kategorii. To świadczy o tym, że znamy się na tym co robimy i że robimy to dobrze – dodaje Kamil Kita.
Co dla nich jako restauratorów oznacza pojęcie
NEW GENERATION w gastronomii?
Ofka: – Nowa generacja w gastronomii to przede wszystkim ludzie pełni pasji i zaangażowania w to co robią. To ludzie, dostrzegający możliwości rozwoju. Osoby, nie bojące się wyzwań, nie spoczywające na laurach po osiągnięciu pierwszych sukcesów i podnoszące się po porażkach. To zarówno restauratorzy, którzy mieli odwagę wejść w ten biznes, ale również ich pracownicy, całe zaplecze – dostawcy, hurtownie no i oczywiście goście. Obecnie gastronomia to nie tylko dania na talerzu i obsługa na sali, ale również social media. W dobie Facebooka, Instagrama i innych portali społecznościowych, gdzie „pożeramy wzrokiem” piękne obrazy, brak aktywnych kanałów komunikacji to pewna śmierć dla lokali. Ważny jest ciągły kontakt z klientem – skuteczna reklama, ale także „częstowanie” go nowinkami, ciekawostkami z życia lokalu, odpowiadanie na jego potrzeby tu i teraz. NEW GENERATION to zatem komunikacja, zrównoważony rozwój, less waste i… sprawny marketing.
Kamil: – Kilka lat temu odważyliśmy się otworzyć dużą restaurację na Nikiszowcu, w dzielnicy Katowic, która nie cieszyła się dobrą sławą. Gdy budynek został wystawiony na sprzedaż zainteresowanie nim było znikome, a co niektórzy pukali się w głowę, gdy wyraziliśmy chęć nabycia nieruchomości. Minęły 4 lata i już chyba możemy powiedzieć, że Śląska Prohibicja stała się kultowa – a sama dzielnica – bardzo popularna. Widocznie to był idealny moment na realizację tego marzenia. Nasza restauracja to hybryda nowoczesnej kuchni, bazującej na przepisach kuchni śląskiej i polskiej, recepturach naszych mam czy babć. Mamy tu profesjonalną obsługę sommelierską, organizujemy wydarzenia kulturalne oraz degustacje. W czasie pandemii wpadliśmy na pomysł stworzenia autorskiego projektu inspirowanego street food’em, teraz współtworzymy także winnicę. Z Morskim Zającem ruszyliśmy w pandemii. Kochamy półwysep i otwarcie restauracji nad morzem było kwestią czasu. Kiedy inne restauracje splajtowały, my w tym trudnym czasie próbowaliśmy gotować i dzielić się naszym entuzjazmem. I co? Morski Zając w tym roku skończył 2 lata i stał się bardzo rozpoznawalnym lokalem. Większość kolegów i koleżanek z branży obecnych na evencie znało i ceni naszą pracę. Warto nadmienić, że prowadzimy także aparthotel w centrum Katowic, a to również ogromne wyzwanie. Dla mnie NEW GENERATION w gastronomii i ogólnie na rynku HORECA to przede wszystkim odwaga, zaufanie intuicji, elastyczność, ale i szczerość w tym co się robi. Istotna jest także oryginalność. Przecież wśród tysięcy dobrych miejsc trzeba się jakoś wyróżnić.
Jakie plany na najbliższe miesiące związane z rynkiem gastronomii mają
twórcy Śląskiej Prohibicji i Morskiego Zająca?
– Działać, działać i jeszcze raz gotować! Rozpoczyna się sezon wakacyjny więc wpuszczamy do naszych restauracji więcej słońca. Przy Śląskiej Prohibicji działa już nasz letni ogródek, a to oznacza hektolitry lemoniady, śmiech i rozmowy do wieczora. Stworzyliśmy sklep z winami, w którym nasi goście mogą zakupić trunki z całego świata. Cały czas pracujemy nad projektem rozbudowy restauracji na Nikiszowcu o salę bankietową. Może zaprosimy jakiś artystów na naszą scenę? Na pewno chcemy wrócić do stanu sprzed pandemii – nie dusić się w przyciasnych maskach i gościć coraz więcej osób – mówi Ofka Piechniczek.
Podkreśla, że to również czas największej frekwencji w Morskim Zającu.
– Tutaj również musimy się postarać, aby zaskarbić sobie sympatię turystów, ale zadbać również o kubki smakowe stałych bywalców. Zapraszamy serdecznie nad morze. W Kuźnicy wypalamy autorską kawę Baltissima. Chodzą słuchy, że jest pyszna! – dodaje.
Czerwiec 2022 r.
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze