Ruda Śląska: Magda Gessler i Kuchenne rewolucje w Zajeździe Rudzkim
W grudniu 2013 roku Magda Gessler i ekipa programu „Kuchenne rewolucje” zawitała do Zajazdu Rudzkiego w Rudzie Śląskiej. Restaurację zajazdu zmieniła na Bufet Rulandia.
Odcinek „Kuchennych rewolucji” z Zajazdem Rudzkim w roli głównej zostanie wyemitowany w czwartek 27 marca 2014 r. o godz. 21.30 w TVN.
Sam zajazd to miejsce położone na osiedlu 4-piętrowych bloków, naprzeciwko McDonaldsa i odnowionych budynków kolonii robotniczej na Karmańskim, otoczone dość wysokim murem i zasłonięte drzewami. Trudno się domyślić, że jest tam lokal gastronomiczny.
Pierwsze oznaki, że była tu Magda Gessler widać dopiero tuż przy wejściu, gdzie pyszni się nowy szyld „Bufet Rulandia”. W środku, w niezbyt dużym pomieszczeniu, rzucają się w oczy odnowione ściany, stoły z kolorowymi ceratami i pusta chłodziarka. – Będzie ona wkrótce pełna pyszności – zapewnia szef restauracji Stanisław Połoszczański. – Musieliśmy ją wyłączyć, bo agregat za głośno chodził. Będą w niej wystawione: tatar (12 zł), śledzik po polsku w jogurcie i jabłku (12 zł), śledź po japońsku (12 zł). Zresztą nazwisko pana Połoszczańskiego widnieje na niejednym dyplomie wiszącym na ścianach Rulandii. Szkopuł w tym, że dyplomy te zostały wymyślone i sfabrykowane przez ekipę „Kuchennych rewolucji”. Taki żart.
Podobno dania serwowane przez kucharki w Zajeździe Rudzkim nawet smakowały Magdzie Gessler. Restauratorka jest znana z miłości do kuchni śląskiej, więc i w Rudzie nie robiła rewolucji, wymyśliła za to nowoczesne rolady: z piersi kaczki i z gęsi , zupę cebulową, rosół z gęsi z lanymi kluskami i musem jabłkowym czy placuszki ziemniaczane przyrządzane w inny niż tradycyjnie sposób.
Powróciliśmy do Bufetu Rulandia ponad miesiąc po pierwszej wizycie! Kolejną relację przeczytasz na http://silesiasmakuje.pl/ruda-slaska-zajazd-rudzki-zmienil-sie-w-bufet-rulandia-dzieki-pani-gessler/
Bufet Rulandia nazwą ma nawiązywać właśnie do rolady, którą – według kreatora tej nazwy – mianuje się po śląsku „ruladą”. Hmmmm, pierwsze słyszymy. Menu a la Magda Gessler już obowiązuje w lokalu, choć nie zrezygnowano z tradycyjnej rolady ani innych popisowych dań pań kucharek (menu w Zajeździe Rudzkim było nieprzyzwoicie rozbudowane).
Teraz menu, choć ograniczone, zawiera sporo pozycji. Specjalnościami zakładu są m.in.: rolada wieprzowa z serem, jajkiem, kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną (27 zł), Rudzki Majstersztyk, czyli cztery rodzaje mięsa z „zestawem ziemniaczanym”, surówkami i trzema sosami do wyboru (39 zł), rożek syberyjski czyli filet z kurczaka faszerowany kapustą i grzybami opiekany w chrupiącym cieście, ziemniaki z czosnkiem i zestaw sałatek (25 zł). Można tu też zjeść roladę wołową (23 zł).
Codziennie można tu zjeść za 35 zł zestaw obiadowy złożony ze: smalczyku z jabłkiem podawanego na początek, przystawki, zupy dnia, dania głównego rolady z kaczki z dodatkami i deseru.
Lokal jest urządzony w stylu vintage, a konkretnie w stylu lat 70. – Szukamy jeszcze szafy grającej, by podkręcić ten klimat – mówi szef Rulandii. Klimatu na pewno dodają pokrzykiwania kucharek dobiegające z kuchni.
Restauracja Bufet Rulandia,
Ruda Śląska, ul. Wolności 107
czynne: pon-niedz. 12.00-23.00,
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Ruda Śląska / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Silesia Smakuje » Ruda Śląska: Zajazd Rudzki zmienił się w Bufet Rulandia dzięki pani Gessler:
[…] Opis pierwszej wizyty w Rulandii znajdziecie tu: http://silesiasmakuje.pl/ruda-slaska-magda-gessler-i-kuchenne-rewolucje-w-zajezdzie-rudzkim/ […]