Katowice: Bujna – nowy wegetariańsko-wegański restobar
Na początku sierpnia na dziedzińcu kamienicy przy Młyńskiej 17 otworzył się wegetariańsko-wegański restobar Bujna. Nazwa nawiązuje do urodzaju i obfitości, jakie kojarzą się z warzywami, owocami i ziołami. Bujna jest również historia Bujnej. Za jej powołaniem stoi Agnieszka, wraz z mężem wegetarianie z 30-letnim doświadczeniem i czworo ich dzieci oraz przyjaciele.
Agnieszkę, jej dwie córki i dwóch synów oraz Daniela możecie spotkać na co dzień w Bujnej. Ewa, która wraz z mamą wymyśliła nazwę Bujna, najczęściej za barem robi dla was pyszne soki. Jako studentka kierunku graficznego katowickiej ASP odpowiada też za identyfikację graficzną lokalu. Maja przygotowuje wrapy i soj-dogi, jej pasją jest akrobatyka sportowa. Olek i Przemek opracowują, pod kierunkiem mamy, receptury potraw. Obaj zdobywali swą wiedzę podczas pobytów w Azji. Obaj też uprawiają sporty walki Taekwondo i Judo.
Daniel, przyjaciel rodziny, to ”złota rączka” Bujnej, spod jego ręki lada chwila wyjdą meble do ogródka restobaru. To on wraz Przemkiem, przygotowują wszystkie półprodukty w kuchni „Bujnej”. Pasją Daniela jest muzyka. Jako gitarzysta basowy ma już za sobą nagranie pierwszej płyty. Mąż Agnieszki – Mariusz, odpowiada za kontakty z naszymi urzędami. Filmiki o rodzinie możecie zobaczyć na profilu lokalu na Facebooku.
Bujna mieści się na dziedzińcu kamienicy przy Młyńskiej 17 – ta zaś położona jest tuż obok Dworca PKP i Galerii Katowickiej. Połowa lokalu zajmowana przez Bujną jest jeszcze pusta, ale już we wrześniu ma w niej powstać sklep ze zdrową żywnością i naturalnymi kosmetykami. Obie działalności będą się przenikać. W sklepie będzie można kupić składniki na potrawy, jakie serwuje restobar – w restobarze spróbować dań ze składników, które można kupić w sklepie.
A co można zjeść w Bujnej? Sercem menu są pożywne wrapy w cenach 12-16 zł – do wyboru w tortillach: naturalnej, pomidorowej lub szpinakowej. Są one specjalnie wyrabiane dla Bujnej.
Sercem wrapów jest białkowy zastrzyk energii w postaci: falafli , sejtanu, tempehu czy tofu. Jak podkreśla Agnieszka, są one bogatym źródłem łatwostrawnego białka. Uzupełniają je warzywa i własnej roboty sosy: buffalo (sos ostry), vege majo, pesto pietruszkowe, BBQ ze śliwek, sos kremowo-musztardowy oraz chutney pomidorowy.
Kilka słów o składnikach, których możecie nie znać – my nie znaliśmy 🙂 Falafel, czyli kotlet z cieciorki to jeszcze znana sprawa, ale już sejtan – białko pszenne mniej. Dobre w smaku, ale jeszcze bardziej podszedł nam tempeh – fermentowana soja, która smakiem przypomina mięso z sosem grzybowym. Tofu i tempeh przybywa do Bujnej od niewielkiego producenta Czech. Agnieszka długo szukała tofu, które będzie odpowiadać jej smakiem i jakością, i faktycznie jest pyszne. W jednym z wrapów znajdziecie tofu w postaci frytek.
Wrapowe menu wygląda tak:
Falafel – kotlet z cieciorki, warzywa, sosy musztardowy, chutney 13 zł
Sejtan – białko pszenne, warzywa, sosy: vegemajo, buffalo 12 zł
Tempeh – fermentowana soja, warzywa, sosy: zielone pesto vegemajo 16 zł
Tofu – frytki z tofu, warzywa, sosy: musztardowy, barbecue 13 zł
Wrapy są sporych rozmiarów, bardzo pożywne i co ważne – podawane szybko, w ciągu 5-10 minut. Właścicielom Bujnej zależało, by stworzyć katowiczanom dostęp do zdrowego street foodu. Inaczej – to ma być fast food, ale z sercem w slow food, czyli z produktów dobrej jakości, świeżych i wartościowych. Zresztą, co ciekawe, lokal miał się promować hasłem ”Wrapy w łapy” 🙂
Wrapy szybko zdobyły sobie fanów. W dniu naszej wizyty przy stoliku obok siedział młody, wysoki mężczyzna, jak sam przyznał ”zdeklarowany mięsożerca”, który nalegał, żeby napisać, że pojadł solidnie i smacznie, czego się po wegetariańskim jedzeniu nie spodziewał i na pewno wróci.
Ach, te wrapy! Zagrożeniem dla nich może być tylko… Soj Dog. Bułka soj doga pochodzi z katowickiej piekarni Rother&Hebda, której wyroby zjecie też m.in. w Kafeju czy Bułkęsie. W bułce parówka, ogórek, sałata i ”Bujne” sosy. Całość prosta i o dziwo, smaczna, a do tego niedroga, bo za jedyne 5 zł.
W ogóle ceny w Bujnej zwracają uwagę swoją przystępnością. Najdroższe danie to wrap z tempehem 16 zł, ale już wspomniany soja dog to jedyne 5 zł. Kawa z cykorii z mlekiem lub bez od 5-7 zł 200/400 ml, cykoria z mlekiem roślinnym 6-8 zł. Sześć herbat – każda dla innych potrzeb: na koncentrację, przy braku witamin czy energii, o mocy minerałów, na wzmocnienia i na relaks – herbaty w dwóch pojemnościach 200 i 400 ml kosztują 4-6 zł. Piliśmy lawendową – warto spróbować.
Do tego koktajle na mleku lub mleku roślinnym, soki 300 ml 6-7 zł oraz shoty z buraka, zielonej pietruszki lub cytryny po 3 zł. Napoje: lemoniada z sezonowych owoców 6 zł woda 3 zł, John Lemon 7 zł, Matchbata 8 zł.
W kwestii słodkości Bujna chce codziennie serwować przynajmniej jeden deser i jedno ciasto. Deser z tapioki z mlekiem krowim i kokosowym oraz musem truskawkowym za 5 zł tak zasmakował gościom, że już na stałe wskoczył do menu.
W dniu naszej wizyty Bujna serwowała sernik z nerkowca na spodzie z orzechów, wiórków kokosa, daktyli i karobu jasnego (zmielone strąki drzewa karobowego, stanowi substytut tradycyjnego kakao). Od jesieni w Bujnej mają pojawić się zupy i inne nowości w menu. Zaś Agnieszka planuje też warsztaty kuchni wegetariańskiej, a w lokalu znajdzie się miejsce na kącik dla dzieci.
Sierpień 2016 r.
Bujna Restobar,
Młyńska 17, Katowice
czynne: pon.-piąt. 11- 19, sob. 12-20, niedz. 12-17
płatność: gotówką, kartą
profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Lunch / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / NOWOŚCI / UGRYŹ KATOWICE / KUCHNIA / Wegańska / KUCHNIA / Wegetariańska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
marcin:
trzeba odwiedzić
Joola:
Byłam, jadłam i się zakochałam. Bujna na prezydenta!!!!!
Marta:
Uhuhu, trzeba odwiedzic, mam przeczucie, ze. Bujna wyprze inna wege knajpke, do ktorej chodzilismy. Nastepna wizyta w Katowicach to wizyta w Bujnej.
Silesia Smakuje » Katowice: Wegetariański restobar Bujna i EkoPasaż Helfy już razem!:
[…] dogi i słodkości, a ostatnio do menu dołączyły pożywne zupy. Więcej o Bujnej przeczytacie TUTAJ […]