Katowice: Alto – nowa restauracja w NOSPR
Restauracja Alto działa od listopada 2021 r. w budynku Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach od listopada. Szefem kuchni jest Robert Muzyczuk, menedżerem Mateusz Jeżewski. Zapraszają do Alto przez cały tydzień m.in. na łososia jurajskiego, kark ze świni puławskiej, danie główne z selera czy mazurka, a od poniedziałku do piątku na 3-daniowy lunch za 29 zł.
Wcześniej w miejscu Alto działała restauracja Cadenza. W rękach nowego właściciela lokal zyskał na przytulności, we wnętrzu pojawiły się rośliny doniczkowe, a na stołach nakrycia.
Restauracja w NOSPR pozostała miejscem na elegancką kolację, również biznesową, ale teraz jest też ciekawym wyborem na randkę, spotkanie z rodziną czy znajomymi.
”Alto” to znaczy wysoki, wielki, ale wyborny i wyśmienity. Restauracja w NOSPR stawia na wyborne smaki, wysoki poziom, ale i dostępność. Świadczy o tym 3-daniowe menu lunchowe (zupa+danie główne+deser) za 29 zł! dostępne od poniedziałku do piątku w godz. 12-16. W trzecim tygodniu stycznia głównymi daniami lunchowymi są: Pierś z kurczaka / puree kalafiorowe / ziołowy pęczak; Orzo / kindziuk / zielony groszek; Tabouleh / pieczony łosoś; Gołąbek / soczewica / bulion pomidorowy. Codziennie szef kuchni proponuje inną zupę i deser.
W menu głównym nie brakuje przebojów. Nr 1 według naszej oceny to pierś kaczki przygotowana sous vide z salsefią (wężymordem) w formie puree i kawałków, borowiki na maśle drożdżowym i kalafior – wszystko na demi glace. Na zdjęciu poniżej pierś kaczki ”występuje” z daniem wegańskim: plastrami selera przygotowanymi metodą sous vide, podanymi na puree z selera z osoką brzozową z kiszonymi rzodkiewkami i olejem koperkowym oraz czipsem z kaszy gryczanej. Co ciekawe, restauracja Alto ma w swoim menu dania wegeteriańskie i wegańskie, a 90 proc. dań w Alto nie zawiera glutenu.
Na szczególną uwagę zasługują też galert (galareta) z ozorem cielęcym z piklami i warzywami.
Z deserów – mazurek z lemond curd i słonym karmelem.
Szef kuchni Alto wplata w swoje dania piwo z zaprzyjaźnionego Browaru Zamkowego w Cieszynie. Do kremu pietruszkowo-pasternakowego włączył zredukowane piwo Koźlak z Browaru Zamkowego. Krem nie zawiera śmietany, jest zagęszczony samymi warzywami i podany ze słonecznikiem i gruszką. Robert Muzyczuk zapowiada, że w nowej karcie pojawi się demi glace z porterem z cieszyńskiego browaru.
Styczeń 2021 r.
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / UGRYŹ KATOWICE / KUCHNIA / Wegetariańska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze