Chorzów: Villa Gardena ma nowego szefa kuchni – Dominika Duraja
W lipcu szefem kuchni Restauracji Villa Gardena został Dominik Duraj, wcześniej szef kuchni słynnej pszczyńskiej Wodnej Wieży, w której przez ponad 5 lat zdobywał liczne laury.
W Villa Gardena stawia na nowoczesną kuchnie polską z międzynarodowymi akcentami, opartą na dobrych, ekologicznych, regionalnych produktach. Mieliśmy okazję już się o tym przekonać już przy pierwszym kęsie, bo szczawik zajęczy, który był składnikiem jednego z dań w menu degustacyjnym przygotowanym specjalnie dla Silesia Smakuje, pochodził z parku leśnego, w którym znajduje się restauracja…
No właśnie, mając takiego szefa kuchni Villa Gardena oprócz stałej karty ma w swojej ofercie degustacjne menu 5- i 7-daniowe plus amuse bouche i pre deser – dostępne po wcześniejszej rezerwacji. Mieliśmy okazję spróbować 5-daniowego menu degustacyjnego, które jednocześnie sygnalizowało kierunki, w jakich podąża nowy szef kuchni. Jak mówi nam Dominik Duraj, kuchnia Villa Gardena nie będzie laboratorium z kuchnią molekularną – będzie jednak czerpała z kuchni molekularnej fascynację dobrym produktem i efektowny sposób podania.
Nasza kulinarna przygoda z daniami Dominika Duraja rozpoczęła się od chłodnika z sezonowych warzyw – selera naciowego, kalarepy i jabłka oraz małży konfitowanej w temp. 65 stopni w oliwie z czerwonym pieprzem. W daniu znalazł się wspomniany szczawik zajęczy.
Następnie na stole pojawił się sezonowany polski rostbef z krewetką i consomme grzybowym. Zatrzymajmy się na chwilę przy rostbefie. Villa Gardena ma dostojną szafę do sezonowania wołowiny. Może się w niej zmieścić do 200 kg mięsa. Co ciekawe, w Villa Gardena jako jedynym lokalu w naszym regionie zjemy japońską wołowinę z Kobe. Długo, by pisać na temat jej wyjątkowego pochodzenia – podkreślmy tylko, że jest to mięso ekstraklasy, a Villa Gardena jako jedyna w Polsce posiada oryginalną i certyfikowaną Kobe.
Wróćmy jednak do rostbefu z dania w menu degustacyjnym dla Silesia Smakuje. Najpierw 28 dni był sezonowany, potem został zgrillowany i połączony z krewetką w tempurze, a na koniec podany z consomme z borowików.
Połączenie mięsa i owoców morza to ”surf&turf” – bardzo modna obecnie kompilacja. Pojawia się ona również w stałej karcie Villa Gardena. Rostbefowi i krewetce towarzyszyły kalarepa marynowana w oliwie orzechowej oraz gwiazdnica, która również pochodziła z lasu otaczającego restaurację. Bardzo udane połączenie.
Po rostbefie na stole pojawił się nasz faworyt – cieszymy się, że to danie znalazło się w stałej karcie Dominika Duraja. Cappuccino grzybowe z cannelloni, pianą z mleka i oliwą jeżynową ujęło nas smakiem i bajkową konsystencją.
Chciało się, żeby talerz był niczym ”stoliczku nakryj się” i jego zawartość nigdy nie kończyła. Mamy nadzieję, że szef kuchni wyczaruje na jesień inne grzybowe dania i będzie się można nimi pozachwycać. Dodajmy, że jeżynowa oliwa powstaje w restauracji, a sercem cannelloni są przypalone podgrzybki i borowiki.
Po tym daniu mieliśmy możliwość odświeżyć kubki smakowe granitą z pomidorów. Zastrzyk aromatu i energii. Następnym daniem był comber jagnięcy najpierw potraktowany sous-vide, następnie karmelizowany, z demi glace z kości jagnięcych, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i delikatnie podwędzanym ziemniakiem.
Na deser Dominik Duraj zaproponował lody z pędów sosny, piany jagodowej i meringue. Domowe lody z sosny również znajdziemy w stałym menu restauracji. Taka propozycja w miejscu okolonym parkiem leśnym, doskonale działa na wyobraźnię. Właśnie, czym jest degustacyjne menu – działaniem na wyobraźnię, wizytówką szefa kuchni.
To, czego spróbowaliśmy i utrwaliliśmy na zdjęciach zapowiada nowe, ciekawe miejsce na gastronomicznej mapie… chcieliśmy napisać Katowic, ale…
… chociaż restauracja ma chorzowski adres, mieści się na obrzeżach Katowic, tuż przy wjeździe do Parku Śląskiego, od strony Bytkowa. Al. Planetarium 1 to adres, który warto zapamiętać i wypróbować. Tym bardziej, że nowy szef kuchni, nowe menu, nowy menedżer restauracji to nie jedyne zmiany… Wkrótce będzie o nich głośniej i więcej.
Zdradzimy tylko, że powstaje nowa karta, a szef kuchni Dominik Duraj i menedżer Bogusław Łach szukają inspiracji, dobrych produktów i dostawców m.in. na katowickim BioBazarze.
Villa Gardena,
Al. Planetarium 1, Chorzów
pon.-sob. 12-22, niedz. 12-21
płatność gotówką, kartą
profil restauracji na Facebook [kliknij tutaj]
strona internetowa restauracji [kliknij tutaj]
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Chorzów / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Slow Food / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
marchewa:
Jakoś dziwnym trafem nie podajecie cen potraw jak w innych testach.
REKLAMA SPONSOROWANA ….Tak trzeba było napisać
KasiaH:
Nie podajemy cen potraw, bo to jest menu degustacyjne, przygotowane specjalnie dla nas, by pokazać talent szefa kuchni.