Bytom: Nowa pizzeria i pub w jednym Sapori Divini z pyszną pizzą

Rok temu (czyli w grudniu 2013) zupełnie przypadkowo trafiliśmy do niedużej pizzerii Sapori Divini w centrum Gliwic i byliśmy zachwyceni ich pizzą, której nie powstydziłaby się pizzeria we Włoszech.

http://silesiasmakuje.pl/gliwice-nowa-pizzeria-sapori-divini/

Teraz Sapori Divini prowadzone przez tę samą ekipę otwarło swój drugi lokal – w centrum Bytomia, przy ul. Dworcowej, niedaleko głównego wejścia do Centum Handlowego Agora. Pizza jest tu równie pyszna, a miejsca – więcej. Można podglądać bez problemu (właściciele nawet zachęcają) jak pizzerman robi pizzę i wypieka ją na oczach gości w piecu.

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

A piec w przypadku Sapori Divini to nie tylko serce lokalu – to też dzieło współwłaściciela lokalu, Andrzeja Wylona, który jest zdunem. Ma na koncie wiele pieców, do pizzy i chlebowych. Zbudował piec u siebie w Gliwicach, a teraz włoski piec (czyli o kulistym kształcie, w odróżeniu od pieców chlebowych, które są prostokątne) w Bytomiu.

Bytom: Sapori Divini

Bytom: Sapori Divini. Właściciele lokalu: Andrzej Wylon i Agnieszka Francuz

– To piece opalane drewnem, innych do wypieku prawdziwej włoskiej pizzy sobie nie wyobrażam – mówi Andrzej, który Sapori Divini prowadzi z Agnieszką Francuz.  Drugą tajemnicą smaku pizzy w Sapori Divini są składniki sprowadzane z Włoch. Aż 90 proc. składników używanych do produkcji pizzy pochodzi z Włoch, w tym oliwy, szynka, salami spinetta, wędliny certyfikowane.

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Wejście

Lokal znajduje się w piwnicy, z ulicy Dworcowej widać tylko przeszklone drzwi z niedużym logo, przez które wchodzi się do małego przedsionka, by zaraz wstąpić na schody prowadzące w dół, do piwnicy. Wystrój Sapori Divini jest bardzo podobny do gliwickiej siostry pizzerii. Surowa cegła gdzieniegdzie rzucony biały tynk, do tego wstawki z ciepłego drewna, lampy z butelek i inne nastrojowe oświetlenie, a na jednej ścianie – klimatyczna fototapeta. W sumie są tu 44 miejsca, największe stoliki są 6-osobowe.

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Wnętrze

 

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

W menu, czyli kartkach przypiętych do deseczek, oczywiście króluje pizza. Jest jej 22 rodzaje. Wszystkie mają 32 cm. Spróbowaliśmy aż pięciu rodzajów, dawno nie zjedliśmy tyle pizzy, ale od tej z Sapori Divini trudno się oderwać. Przede wszystkim samo ciasto jest wyśmienite. Przepis na nie to owoc 5 lat pracy Andrzeja Wylona, który oprócz tego, że buduje piece, jest też kucharzem, z zamiłowaniem (co ciekawe) do kuchni staropolskiej. Pizza kosztuje od 15 zł (focaccia – pesto bazyliowe, tymianek, oliwa extra vergine) do 34 zł (Spinata e Prosciutto – sos pomidorowy, mozzarella, salami-spianata piccante, szynka- prosciutto cotto, pieczarki, czosnek, papryka, bazylia, oregano, oliwa extra vergine).

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Pizza Tonno

Przeboje Sapori Divini to klasyczne Prosciutto e Funghi (sos pomidorowy, mozzarella, szynka- prosciutto cotto, pieczarki, bazylia, oregano, oliwa extra vergine, 24 zł), Quattro Formaggio (sos pomidorowy, mozzarella, gorgonzola, camembert, parmezan, bazylia, oregano, oliwa extra vergine, 29 zł), ale też pikantna Diavola con Olive Verdi (Sos pomidorowy,  mozzarella, salami- spianata piccante, oliwki zielone, ostre papryczki, bazylia, oregano, oliwa extra vergine, 27 zł). Do pizzy są podawane również oliwy, bo keczup to zabójstwo dla włoskiej pizzy.

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Pizza Rucola e Parma z szynką parmeńską

Warto też spróbować Bufaliny z mozarellą z mleka bawolego albo nowości – Salmone e Spinaci (sos pomidorowy, mozzarella, łosoś wędzony, szpinak duszony, pomidor, bazylia, oregano, oliwa extra vergine, 31 zł). Pizze można wziąć „pół na pół” oraz samemu dobrać składniki.

Zobacz, jak pizza wędruje do pieca w Sapori Divini w Bytomiu:

https://www.youtube.com/watch?v=IFpSclHXwTg&feature=youtu.be

W menu króluje pizza, ale spokojnie – są też inne rzeczy do zjedzenia – Spaghetti carbonare  (22 zł) i krewetki w dwóch wydaniach – Spaghetti carbonare (Krewetki na białym winie z makaronem tagliatelle – 25 zł) i Gamberetti in vino con pane (Krewetki na białym winie z ciepłym pieczywem – 22 zł). Spróbowaliśmy krewetek z pieczywem – wymiatają:-) Są też 3 rodzaje sałatek (17-21 zł).

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Wino Hipokras

W Sapori Divini można też napić się piwa, wina stołowego (od 8 zł), czy świetnego (przetestowaliśmy!) Hipokrasa, czyli wina dobrego zarówno jako grzaniec, jak i na zimno (8 zł). Z innych ciekawych napojów jest np. sok z brzozy czy kwas chlebowy.

Bytom: Pizzeria i Pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i Pub Sapori Divini. Tarta cytrynowa

Desery są tylko dwa, ale jakie! Tarta cytrynowa to nie chude ciasto, ale wypasiony, duży kawałek intensywnie cytrynowego ciacha (12 zł), a tiramisu, czyli deser z serka mascarpone i spresso z dodatkiem aromatyzowanego wina jest tu robiony na wermucie i na śmietanie (8 zł) i podawany w kielichu.

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini

Bytom: Pizzeria i pub Sapori Divini. Deser Tiramisu

W lokalu jest klimatyzacja i WiFi, można płacić kartą. Można też zamówić pizzę z dowozem, do 5 km – dowóz gratis, od 5 do 10 km – 5 zł. Koszt opakowania to 2 zł od sztuki.

Grudzień 2014

Pizzeria&Pub Sapori Divini,

Bytom, ul. Dworcowa 1 (w piwnicy),

czynne: pon.-czw. 12-22, pt.-sob. 12-23, niedz. 12-21

http://www.saporidivini.pl/

https://www.facebook.com/saporidivinibytom?fref=ts

 

 

 

Komentarze

  • Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:

    […] http://silesiasmakuje.pl/bytom-nowa-pizzeria-i-pub-w-jednym-sapori-divini-z-pyszna-pizza/ […]

  • Damian:

    Pizza pierwsza klasa.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.