Katowice: Kato PizzaTruck – nowa pizzeria przy Żwirki i Wigury. Pizza z pieca opalanego drewnem
Nowa pizzeria powstała 5 stycznia 2018 r. przy ul. Żwirki i Wigury w Katowicach. Lokal jest nowy, ale smak pizzy – znany, bo to druga (po ojczystej Łodzi) stacjonarna pizzeria foodtrucka Pizza Truck, który często parkuje w Katowicach na Rynku Smaków, zlocie foodtrucków. W lokali umieszczono opalany drewnem piec do wypieku pizzy, a w ofercie są na razie tylko pizze (10 rodzajów, od 18 zł za Margheritę). Wszystkie we włoskim stylu, czyli takie jakie powinny być, za to niektóre o ciekawych smakach. Jest też propozycja dla wegan.
Właściciel foodtrucka Pizza Truck, Adam Jaruga, tak polubił mieszkańców Katowic i Śląska, że zdecydował się na otwarcie stacjonarnej pizzerii. Pomogło mu w tym to, że spora część załogi jego foodtrucka to ludzie ze Śląska.
Kato PizzaTruck, bo tak nazywa się pizzeria, zajął miejsce cukierni i bistro Magdalenka (a jeszcze wcześniej mieściło się tam Oberżyna Bistro) przy Żwirki i Wigury, tuż obok Pierwszego Urzędu Skarbowego.
Kato PizzaTruck to nieduży lokal, naliczyliśmy tu osiem stolików. Jest też lada do konsumowania pizzy na stojąco, jakby ktoś był zdesperowany;-) Urządzony w miętowo-biało-żółtych barwach lokal w ogóle nie przypomina pizzerii, a tym bardziej nie odzwierciedla foodtruckowego klimatu. Jest tu jak w kawiarni, bo większość wyposażenia została po dawnej Magdalence. Ale w sumie kto powiedział, że pizzeria nie może być miętowa:-)
Menu pizzerii jest wypisane na dużej tablicy na ścianie. Na razie są tu tylko pizze, ale mają dojść jeszcze bajgle oraz makarony, no i coś więcej do picia niż herbata i napoje On Lemon. Zamówienie składa się przy barze, ale kelnerka dostarcza pizzę do stolika.
Piec do pizzy jest widoczny z sali, w sumie to z wąskiego przesmyka między salą a pomieszczeniem z ladą. Zaglądając przez szybę można podejrzeć jak nasza pizza wędruje do pieca. Wiosną Kato planuje się powiększyć o spory ogródek na podwórku kamienicy, przejście do ogródka będzie właśnie obok szyby, za którą pieką się pizze.
My zamówiliśmy trzy pizze, od klasycznej Margherity za 18 zł po specjalności zakładu, przeboje w łódzkim lokalu Pizza Trucka – La Krewetę z marynowanymi na miejscu krewetkami, czarnymi oliwkami, rukolą i kawałkiem cytryny (28 zł) oraz wegańską pizzę Burakadabra (24 zł) – bez sera, ale za to z pesto bazyliowym, burakiem gotowanym w occie, marchewkami w sosie ostrygowym i prażonymi pestkami słonecznika.
Wszystkie pizze, mimo że lokal był oblężony, dostaliśmy chyba w 7 minut. Ciasto jest bardzo dobre, może nie aż tak wyśmienite jak w Pizzy z Pieca przy Mielęckiego ani w Sapori Divini w Gliwicach czy Bytomiu, ale na tyle dobre, że na pewno kiedyś tu jeszcze wrócimy:-)
Pizzę można jeść rękami, a w sumie nawet trzeba, bo jest podawana na drewnianych podkładkach i na papierze, podzielona na kawałki. Co prawda na stolikach są plastikowe widelce i noże (podobnie w plastikowych kubkach są podawane napoje), ale wszyscy jedzą rękami – i dobrze! Nie bójcie się jeść pizzy rękami!:-)
W sumie najbardziej smakowała nam najtańsza, klasyczna Margherita, kwitnesencja pizzy. Pizza z pesto, burakiem i marchewką też była dobra, ale dość sucha, najlepiej przed jedzeniem skropić ją oliwą, dostępną przy barze (do wyboru jest kilka rodzajów).
Kato PizzaTruck nie dowozi pizzy, bo Adam Jaruga jest pizzowym ortodoksem, twierdzi, że pizza albo świeżo wyciągnięta z pieca albo wcale. Zresztą pizze od niego mają klasyczną wielkość 32 cm i spokojnie każdy człowiek obdarzony normalnym apetytem i głodny sam zje całą.
Styczeń 2018 r.
Kato Pizza Truck,
Katowice, ul. Żwirki i Wigury 19,
czynne: pon.-czw. 12.00-21.00, pt. 12.00-23.00, sob. 13.00-23.00, niedz. 13.00-20.00,
płatność kartą: tak, krzesełko dla dzieci: tak, przewijak dla dzieci: nie
Profil Kato PizzaTruck na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]
Kategorie
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Daniel:
Pyszna pizza! Lokal z wyglądu babeczkowy. Ciekawe jak to będzie z ogródkiem.
Moim zdaniem pizza lepsza niż na Mielęckiego.
Kasia:
Czy ktoś wie co się w końcu stało z tym lokalem? Pewnego dnia po prostu zastaliśmy zamknięte drzwi i zero informacji, na fejsie również. Na priva też nikt nie odpowiadał. Trochę to dziwne… I smutne, bo pizza i chałki były najlepsze w mieście. A obsługa fantastyczna!