Katowice: Kaktusy – nowy koncept kulinarny przy deptaku Dworcowa
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to połączenie kawiarni, baru i restauracji. Koncept otworzył się w połowie grudnia ubiegłego roku wraz z rozbudowanym Hotelem Diament Plaza Katowice przy ulicy Dworcowej, która również przechodzi metamorfozę zamieniając się w elegancki, miejski deptak.
Wielka rewitalizacja czterogwiazdkowego Hotelu Diament Plaza zakończyła się pod koniec 2021 r. Obok zabytkowej, ponad stuletniej kamienicy wyrósł nowoczesny budynek zwieńczony penthouse’m z 30-metrowym tarasem. Modernizacja otworzyła drogę do wykreowania nowej przestrzeni restauracyjno-kawiarnianej. Od strony deptaku przy Dworcowej możemy wejść do kawiarni lub do restauracji, która znajduje się na pięknym patio.
Restaurację Kaktusy wyróżniają: sala pod przeszklonym dachem, półotwarta kuchnia oraz autorskie menu szefa kuchni Krzysztofa Pecia zbudowane z dań kuchni polskiej, ale w nowej, ciekawej odsłonie.
Tak jest w przypadku przystawki, którą najchętniej zamawiają goście – podwędzanego tatara z jelenia (49 zł). To tatar z dodatkiem rydzów marynowanych, z oliwą aromatyzowany trawą żubrową i majonezem z palonym jałowcem, piklowanymi rzodkiewką i czerwoną cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Sercem tego tatara jest konfitowane żółtko, panierowane w ultracienkiej warstwie bułki tartej – bardzo ciekawa rzecz.
Tatar z jelenia trafia na stolik, przed gościa, ukryty pod kopułą wypełnioną dymem z drewna olchowego.
Tu warto podkreślić, że restauracja Kaktusy ma półotwartą kuchnię. Goście mogą obserwować pracę kucharzy i szefa kuchni, ale co jeszcze ciekawsze – proces wykańczania i składania dań. W przypadku tatara z jelenia, podwędzanie to mały spektakl.
Co interesujące, szef kuchni Krzysztof Peć ma doświadczenie pracy w restauracji z serwisem francuskim, który polega na wykańczaniu dań przy stoliku gościa. Zaprocentowało to tym, że szef kuchni chętnie wychodzi na salę do gości, by opowiedzieć o daniach czy spytać, jak smakują.
Choć w przekąskach rządzi tatar z jelenia, polecamy też matiasa holenderskiego podawanego na racuchu ziemniaczanym z crème fraiche, szalotką marynowaną w balsamico i kawiorem (22 zł).
Szef kuchni Krzysztof Peć ma rękę do dań mięsnych – obok przebojowego tatara z jelenia najchętniej zamawianymi przez gości daniami są sezonowany antrykot, tomahawk wieprzowy i confitowane udo kaczki. Pod hasłem „Tomahawk wieprzowy” (54 zł) kryje się bardzo ciekawie podany schab z kością. Schab jest marynowany w maślance, gotowany sous-vide, a następnie obsmażany na smalcu. Podpytaliśmy szefa kuchni, co sprawia, że schab jest delikatny w środku, a chrupiący na zewnątrz.
– Nie panierujemy go, robimy do niego kruszonkę na bazie bułki tartej, panko i świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, lubczyku. Żółtko wykorzystujemy do zrobienia sosu holenderskiego podkręconego pudrem z podgrzybków. Schab podajemy z puree ziemniaków połączonych z chrzanem, a zamiast klasycznej kapusty z grzybami robimy długo smażoną kapustę ze śliwkami – wyjaśnia nam Krzysztof Peć.
Ciekawie skomponowana kapusta towarzyszy również innemu przebojowemu daniu: confitowanemu udku kaczki (59 zł). W tym przypadku kapustę czerwoną połączono z malinami. Kaczka lubi słodkie towarzystwo i bardzo słusznie szef Peć podaje ją z kopytkami dyniowymi, wspomnianą kapustą z malinami oraz sosem z karmelizowanej żurawiny. Ta pyszna kaczka jest podawana w menu zimowym, ale mamy już zapewnienie, że w wiosennej karcie też jej nie zabraknie, choć będzie miała zupełnie inną odsłonę.
Po wejściu do restauracji Kaktusy goście mijają szafę do sezonowania mięsa, w której dumnie spoczywają antrykoty i rostbefy. Spędzą w niej co najmniej 60 dni – im dłuższy okres sezonowania, tym mięso jest bardziej aromatyczne i kruche. Sezonowany antrykot (110 zł) jest kolejnym z najczęściej zamawianych dań w Kaktusach. Zazwyczaj steki są podawane w restauracjach z frytkami czy grillowanymi warzywami. Szef kuchni Krzysztof Peć postanowił podejść do dodatków do steka niestandardowo i serwuje go z sosem na bazie sera bursztyn, a puree z batatów podkręca skórką i sokiem z limonki z dodatkiem chilli. To sprawia, że puree z batatów jest lekko ostre, słodkie i kwaskowe jednocześnie.
Dania główne w Kaktusach to również poliki z dzika, rolada śląska, okoń morski czy risotto. Zaś w karcie deserów znajdziemy brownie, parfait z białą czekoladą oraz krem z kasztanów.
Desery to element, który łączy restaurację z kawiarnią. Nad słodkościami w Kaktusach czuwa cukierniczka Kinga Ziętal. W karcie restauracji znajdują się trzy wymienione wyżej desery, natomiast w kawiarni wypatrujcie witryny, w której co i rusz pojawiają się monodesery, desery w pucharkach, torty musowe oraz ręcznie robione praliny.
Nazwy monodeserów – Zyta, Nikoletta, Matylda – nawiązują popularnych imion kobiecych z czasów świetności Kaktusów, czyli lat 70. W kawiarni można też spotkać takie deserowe klasyki, jak ciastko Wuzetka czy tiramisu. Naszą uwagę zwrócił tort musowy na kruchym spodzie z crème brûlée w środku. Pięknie wyglądał i wybornie smakował.
Kawiarnia otwiera się o godz. 8 i cały dzień można tam wpadać na słodkie i kawę, ale do godz. 15 dostępne jest też menu lunchowe. Jest to zgrabna karta z bajglami w trzech odsłonach, makaronem (spaghetti nero z wędzonym łososiem), zupą i sałatką. Po godz. 15 Kaktusy zapraszają do restauracji na menu a la carte.
Kaktusy to również bar, który umiejscowiony jest pomiędzy kawiarnią a restauracją. W barze czekają na nas cocktaile klasyczne i w autorskiej odsłonie. Co ciekawe, jako przekąsek można tam również spróbować owadów jadalnych: mączników i świerszczy w różnych smakach np. maślanym ze słonym karmelem. To gastronomiczne wyzwanie jeszcze przed nami 😊
Tekst sponsorowany
Marzec 2022 r.
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – kawiarnia, bar, restauracja
Katowice, ul. Dworcowa 9
Czynne: kawiarnia i bar w godz. 8.00-00.00, restauracja w godz. 13-23 (w nd. 13-21)
kaktusykatowice.pl
Profil na Facebook: Kaktusy Kato Koncept Kulinarny
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / POLECAMY / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Zofia Witkowicz:
Miła atmosfera, pyszne jedzenie, ciekawy wystrój, indywidualne podejście do klienta. Polecam