Katowice: Bistro Cztery kąty i Smak piąty na Ochojcu. Fuzja tradycji i nowoczesności na talerzu
Bistro na rogu ulic Jankego i Ziołowej na Ochojcu właśnie zakończyło metamorfozę. Ze Spiżarni w ciągu kilku miesięcy zmieniło się w Cztery kąty i Smak piąty, odświeżając nie tylko wygląd i zmieniając nazwę, ale przede wszystkim – kartę menu.
Nowa karta obowiązuje od listopada 2017 r. i odzwierciedla nową filozofię tego miejsca – świetne jedzenie z doskonałych, wyselekcjonowanych produktów w niezobowiązującej atmosferze. Lokal zmierza w kierunku neo-bistro, czyli miejsca, gdzie serwuje się dania na poziomie „gwiazdkowych’ restauracji, ale klimat miejsca jest luźny, przyjacielski.
Nowy właściciel bistro – Sebastian Olaf Stiler – choć dopiero zaczyna przygodę z gastronomią, wkłada w nią całe serce. Często rozmawia z gośćmi, wita się ze stałymi klientami, nowych pyta o wrażenia z pobytu w Czterech kątach…
Kuchnia, jaką proponuje bistro na Ochojcu, nie da się zaszufladkować do konkretnej kategorii. To kuchnia autorska, kreatywnie łącząca elementy różnych tradycji kulinarnych. Fuzja smaków, tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania.
Menu stałe to jedno, ale jest tu też menu autorskie – z bardziej odważnymi propozycjami szefa wraz z jego zespołem (w formie wkładki do menu). W listopadzie królują owoce morza, między innymi małże św. Jakuba (33 zł) oraz golonko z dzika (55 zł). Bistro proponuje również menu degustacyjne (6 lub 8-daniowe ) w ramach imprez i zamówień indywidualnych. W przyszłości menu degustacyjne zawita na stałe w Cztery kąty i Smak piąty!
W niedziele – ze względu na gości, którzy przybywają tu całymi rodzinami – obowiązuje tylko menu niedzielne, z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, śląskiej i daniami wegetariańskimi. W tym menu znajdziemy oczywiście roladę z kluskami i modrą kapustą (35 zł), kotlecisko z kością z kapustą zasmażaną z grzybami i ziemniakami opiekanymi (33 zł) czy udko z gęsi (45 zł).
Plus do tego lunch od poniedziałku do piątku w godz. 12.00-16.00 (zupa i danie główne za 25 zł).
Nowa karta stałego menu (dostępna w internecie, na stronie internetowej bistro – http://www.bistro.katowice.pl) to propozycje starannie dopracowane i przemyślane w każdym szczególe. Przystawki, podzielone na zimne i ciepłe, to z jednej strony klasyki, takie jak carpaccio (29 zł), deska serów oraz wędlin włoskich (33 zł) – idealne do wina lub piwa, krewetki z patelni (33 zł), z drugiej – modne nowości, jak hummus (17 zł) – podawany z oliwą szczypiorkową i ziarnami granatu oraz pieczywem własnego wypieku. Tutejszy hummus ma zdecydowany smak, to nie jest mdłe mazidło, serwowane w niektórych restauracjach.
Cztery kąty i Smak piąty to chyba jedyne miejsce w okolicy, gdzie można zjeść szalenie modny ostatnio ramen, czyli japoński rosół. Tu podawany w wersji starochińskiej (notabene stamtąd pochodzi) – mały 350 ml – 31 zł, duży 500 ml – 39 zł, z krewetką i jajkiem sadzonym. Inne zupy to tradycyjny bulion królewski z lanymi kluskami (13 zł ) i krem pomidorowo-warzywny (12 zł). Z sałatek za to polecamy Cesara (28 zł), z solidną porcją kurczaka zagrodowego i przepysznym sosem.
W menu są też świeże makarony – tagliatelle z kurczakiem, boczniakami i serem Grana Padano (29 zł) lub pappardelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, suszonymi pomidorami i serem Grana Padano (29 zł) oraz risotto w wersji wege (27 zł) i gulasz z soczewicy ( 25 zł).
Wśród mięsnych dań głównych jest i udko z kaczki pieczonej (41 zł), polędwiczki wieprzowe (33 zł) czy kurczak zagrodowy (27 zł), ale ciekawie prezentują się: żeberko wieprzowe pieczone w whisky na panczkraucie, podawane z marynowanymi buraczkami z tymiankiem (35 zł), golonko przednie wieprzowe długo pieczone w piwie z warzywami (39 zł) czy policzki wołowe w sosie z gorzkiej czekolady, podawane z truflą śląską – czyli wymyślonymi tutaj dużymi kulami w panierce, zawierającymi ziemniaki puree z krupniokiem (36 zł). Plus dwie pozycje rybne – filet z dorady z patelni z ragout z soczewicy i marynowanym ananasem (39 zł) i pstrąg (z Przeczyc) pieczony w całości w koperku ze smażonymi ziemniakami i pomidorkami cherry z patelni (31 zł) oraz burger wołowy (31 zł). Są też dwa dania dla dzieci – nuggetsy z kurczaka w panko (17 zł) i pasta bolognese (15 zł).
To jeszcze nie wszystko! W bistro mogą przygotować np. pieczoną w całości tuż przed podaniem, pachnącą kaczkę z dodatkami (np. kluskami, kapustą zasmażaną, gruszkami w winie czy jabłkami z żurawiną – zestaw dla 4 osób kosztuje 230 zł), gęś pieczoną z dodatkami (290 zł), przepyszną perlicę o soczystym mięsie (339 zł ) czy szynkę bez kości (120 zł). Te zestawy są na specjalne zamówienie, minimum 72 godziny przed planowaną wizytą.
Cztery kąty i Smak piąty jest też bardzo popularnym miejscem organizowania imprez – okolicznościowych, biznesowych czy rodzinnych, bo oferuje coś, czego nie ma nigdzie indziej, czyli omawianie podawanych do stołu dań. Właściciel – Sebastian Olaf Stiler – chętnie sam opowiada o tym, co obsługa właśnie serwuje gościom. Co istotne, lokal nie ma standardowych ofert menu na imprezy, wszystko jest ustalane indywidualnie i dopasowane jest do preferencji gości, a co najistotniejsze to bezpośredni czynny udział organizatorów w ustaleniu menu oraz wystroju. Duża sala bistro mieści do 36 osób, a mała – 22 osoby. Można również zorganizować kameralne szkolenie. Bistro dysponuje rzutnikiem i ekranem do prezentacji.
Właściciel Czterech kątów… wzbogacił ofertę bistro o alkohole – m.in. rzemieślnicze piwa, starannie wyselekcjonowane wina i mocniejsze alkohole. Lokal chce się specjalizować również w dobieraniu alkoholi do konkretnych potraw oraz oferowaniu również menu degustacyjnego.
Grudzień 2017 r.
Bistro Cztery kąty i Smak Piąty,
Katowice, ul. Jankego 73,
czynne: pon.-czw. 12.00-21.00, pt. i sob. 12.00-23.00, niedz. 12.00-19.00
Strona internetowa bistra Cztery kąty i Smak piąty [KLIKNIJ TUTAJ]
Profil bistra Cztery Kąty i Smak Piąty na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]
Artykuł sponsorowany
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / NOWOŚCI / POLECAMY / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Slow Food / UGRYŹ KATOWICE / KUCHNIA / Wegetariańska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Silesia Smakuje » Godziny otwarcia restauracji w Wigilię, Święta Bożego Narodzenia, sylwestra, Nowy Rok i Trzech Króli 2017/2018:
[…] Więcej o bistro 4 Kąty i Smak Piąty przeczytasz tu: http://silesiasmakuje.pl/katowice-bistro-4-katy-i-smak-5-na-ochojcu-fuzja-tradycji-i-nowoczesnosci-n… […]