Zabrze: Restauracja Zielony Ogród. Śląska kuchnia z nutą nowoczesności
Zielony Ogród w Zabrzu to przykład restauracji, która niesłusznie jest traktowana tylko jako dom przyjęć. Owszem, odbywają się tu prawie co sobotę wesela, a w niedzielę sporo tu mniejszych przyjęć, ale w tygodniu i też w niedzielę można tu przyjechać na dobrej jakości, uczciwe jedzenie, w tym prawdziwe śląskie dania.
Oficjalna nazwa całego kompleksu to Rezydencja i Restauracja. To duża willa, mieszcząca sale bankiwtowe, restaurację i hotel, położona w zabrzańskiej dzielnicy Makoszowy, tuż obok autostrady A4, w dzielnicy domów jednorodzinnych. Trzeba trochę pokluczyć po uliczkach Makoszów, żeby znaleźć Zielony Ogród;-)
Nazwa nawiązuje oczywiście do ogrodu, który jest dumą właścicieli restauracji. W pogodne dni można posiedzieć w ogródku letnim albo przejść się po ogrodzie (dla dzieci jest plac zabaw), w pochmurne – cieszyć się widokiem na ogród ze środka.
W zwykłe dni tygodnia restauracja działa w tzw. sali mandarynkowej, znajdującej się na piętrze, w niedziele – w znacznie większej sali bankietowej na parterze.
Wystrój Zielonego Ogrodu może nie powala na kolana, jest elegancko jako w domu przyjęć, ale już w sali mandarynkowej nieco bardziej przytulnie niż w wielkiej bankietowej.
Zielony Ogród prowadzi rodzina Schmidtów: Bogdan i jego dzieci – Katarzyna i Robert. To rodzinny biznes, choć nikt z nich nie miał wcześniej (restauracja istnieje od 3 lat) związków z gastronomią. Za to pan Bogdan jest wyznawcą prawdziwej śląskiej kuchni, na której świetnie się zna. To on stoi na straży smaku i jakości jedzenia (sam jest też specem od nalewek!).
Schmidtowie współpracują z lokalnymi dostawcami owoców, warzyw i wędlin. Wykorzystują też owoce z własnego ogrodu, sami wędzą wędliny w dymie olchowym (można je kupić do domu) – tylko takie, własne, podają gościom. Szefem kuchni Zielonego Ogrodu jest Robert Kopeć.
W menu Zielonego Ogrodu znajdziemy wiele śląskich dań (oznaczonych symbolem skrzyżowanych górniczych młotków). Z zup oczywiście śląski żur na własnym zakwasie z gniecionymi kartoflami (12 zł, bez jajka – jak powinien wyglądać prawdziwy śląski żur), wodzionkę na gęsim smalcu podana ze smażonymi kartoflami (12 zł). Spróbowaliśmy wodzionki, i, o ile wodzionka może być na bogato, to ta była – z dodatkiem kartofli i grzanek spokojnie może posłużyć jako wystarczające danie na nieduży apetyt. W niedziele (i tylko w te dni) w Zielonym Ogrodzie można zjeść rosół z ręcznie kulanym makaronem (10 zł).
Ale szef kuchni nie ogranicza się tylko do kopiowania tradycyjnych smaków. Wśród przystawek naszą uwagę zwróciły hekele z makreli wędzonej na miejscu z zielonym ogórkiem i jajkiem przepiórczym (15 zł). Wiadomo, że hekele to sałatka ze śledziem, tu jednak makrela godnie zastępuje śledzie, zwłaszcza że jest bardzo dobrze uwędzona.
Szaloną popularnością w Zielonym Ogrodzie cieszy się richtig ślonski łobiod, czyli rolada wołowa, kluski i modro kapusta (35 zł), najbardziej śląskie z dań. Można też spróbować np. kotleta schabowego z bratkartofami i kiszoną na miejscu kapustą (29 zł), żeberek marynowanych w miodzie i piwie, podanych na tradycyjnym śląskim panczkraucie (32 zł). Są też inne niż śląskie dania, np. stek z rostbefu marynowany w whiskey Jack Daniels z ziemniakami pieczonymi z cebulą, rozmarynem i winogronami (51 zł, nasz był solidnym kawałkiem świetnie wypieczonej – zamawialiśmy well done, wołowiny) czy perliczka przygotowana metodą sous-vide z kaszą gryczaną z podgrzybkami i sosem z dzikich jeżyn (41 zł). Spróbowaliśmy też fileta z kurczaka z grilla podanego na pesto z bobem oraz pieczonymi ziemniakami (29 zł). Pesto z bobem – świetne połączenie, a filet z kurczaka – ładnie zgrillowany.
W menu Zielonego Ogrodu są też sałatki, makarony, dania dla dzieci czy dania wegetariańskie. No i jest jeszcze pizza, którą właściciele wprowadzili, by zaspokoić potrzeby młodszych klientów. Pizza we włoskim stylu jest wypiekana w piecu opalanym drewnem, robiona z włoskiej mąki, ale z wędlinami robionymi na miejscu. Pizza jest dostępna od czwartku do niedzieli, kosztuje od 19 zł (margharita) do 27 zł (Quattro Formaggi).
W menu Zielonego Ogrodu zawsze jest też sezonowa wkładka z potrawami ze składników sezonowych, np. jesienna wkładka to potrawy oparte na dyni, ziemniakach, gruszce i buraku.
Również desery są robione na miejscu. W menu można wybierać spośród trzech (polecamy zwłaszcza bezę z owocami, 12 zł), a w sezonowej wkładce jest dodatkowo jeden – w naszym przypadku był to crumble z gruszką z dodatkiem sosu z sera pleśniowego (14 zł). Oważne połączenie gruszki pod kruszonką z serem pleśniowym pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale sos jest podany w sosjerce, więc można, ale nie trzeba go używać.
Warto też zwrócić uwagę na kawę w Zielonym Ogrodzie, bo jest serwowana ze świeżo palonej kawy z polskiej palarni specjalnie dla Zielonego Ogrodu. W restauracji można się napić m.in. lanego czeskiego piwa Radas z niedużego beskidzkiego browaru.
Październik 2015
Restauracja Zielony Ogród,
Zabrze, ul. Roberta Miki 3,
czynne: pon.-pt. 13.00-22.00, sob.-niedz. 12.00-22.00,
Strona internetowa restauracji Zielony Ogród
Profil restauracji Zielony Ogród na Facebooku
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Zabrze
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze