Villa Gardena w Parku Śląskim: nowe menu szefa kuchni Dominika Duraja
Nowe menu Dominika Duraja, utytułowanego szefa kuchni Villa Gardena – restauracji znajdującej się w Parku Śląskim to nowoczesna kuchnia międzynarodowa, która ze względu swoje otoczenie akcentuje mocno naturę, las i ogród. Naszym zdaniem jego dania z nowego menu zasługują na miano ”comfort food”, czyli jedzenia, które wywołuje w nas poczucie zadowolenia, rozpieszczenia, dobrostanu…
W nowym, sezonowym menu szefa kuchni Villa Gardena znalazły się dania mięsne oraz wegetariańskie, m.in.: pieróg z kaczką, sałaty ze smażonymi sardelami lub kozim serem, zupa z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem, łosoś jurajski, polik wołowy, gęsina, biodrówka jagnięca oraz steki z domowymi frytkami i dodatkami. Na deser zjeść można m.in.: bezę, ciasto czekoladowe lub racuchy z jabłkami.
Jeśli wybieramy się do takiej restauracji jak Villa Gardena, chcemy efektu ”wow”, chcemy zjeść coś nowego, niebanalnego. Taki właśnie efekt zapewnił nam tatar z troci. Delikatne, wyborne mięso troci zostało przez szefa Duraja podkręcone piklowaną kalarepą i szczypiorkiem, a dopełnione awokado. Idealna przystawka.
Krem ziemniaczany został przez Dominika Duraja wzbogacony o świeżą truflę. W ten sposób proste, zwyczajne danie zyskało królewskie wykończenie. Znajdziecie w nim jeszcze jedną niespodziankę – chrupki z ziemniaka. Pieczone skórki z ziemniaków to z kolei ukłon w stronę bardzo popularnego i wartego uwagi trendu ”respect food”, czyli szanuj jedzenie. Hołdujący temu trendowi szefowie kuchni pokazują, że nie ma produktów czy ich części – mniej lub bardziej wartych uwagi i możemy jeść, i zachwycać się nawet obierkami z ziemniaków, robiąc z nich np. takie chrupki.
Łosoś jurajski podawany z sałatką z jabłka i pora, szpinakiem oraz sos maślanym również odpowiada nowym trendom. W centrum dania jest wartościowy, jakościowy produkt, a dobrane przez Duraja dodatki pokazują, że dobry łosoś obroni się sam i potrzebuje jedynie towarzystwa innych subtelnych smaków i tekstur.
Teraz o prawdziwej królowej ”comfort food” – gęsi. W Villa Gardena przygotowana jest świetnie, a towarzyszą jej kopytka, brukselka oraz sos wiśniowy. Wydałoby się, że mięso+kopytka+warzywo to taki zwykły zestaw. Ale właśnie w tej zwykłości kryją się sentymentalne, domowe odniesienia, które na nas tak działają. Cieszy, że szef kuchni postawił na brukselkę i odczarował jej smak za pomocą masła i bułki tartej.
Beza to szalenie popularny i lubiany przez Polaków deser, dlatego ciekawiło nas jak przedstawi ją szef kuchni Villa Gardena. Beza, a w jej sercu sorbet malinowy oraz ukryty w środku krem cytrynowy – wyszła z tego beza patriotyczna, jak najbardziej godna uwagi. Jesteśmy ciekawi kolejnych, niebanalnych odsłon bezy wg Dominika Duraja.
Warto wiedzieć, że szef kuchni Villa Gardena Dominik Duraj został nominowany do tytułu Szefa Roku 2018 prestiżowego przewodnika Gault&Millau, a w roku 2017 r. zdobył tytuł Szefa Roku Polski południowej.
Villa Gardena w przewodniku Gault&Millau otrzymała dwie czapki z maksymalną liczbą punktów przyznawanych na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są także obsługa, wystrój oraz atmosfera, jaka panuje w restauracji. Mieliśmy okazję odwiedzić Villa Gardena w ramach Fine Dining Week i potwierdzamy, że zarówno dania, jak i obsługa nas urzekły. Czekamy teraz na wiosnę. W Parku Śląskim, w naturalnym otoczeniu Villa Gardena można szybko oderwać od wszelkich trosk…
Luty 2019 r.
Restauracja Villa Gardena
Al. Planetarium 1, Park Śląski
Chorzów (wjazd do Parku Śląskiego z Katowic z ul. Bytkowskiej, w pobliżu katowickiej wieży telewizyjnej)
czynne: pon-czw 13-22, piątek-sobota 13-23, niedziela 13-21
płatność: gotówką, kartą płatniczą
profil Villa Gardena na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Slow Food / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze