Tarnowskie Góry: Restauracja Brick Krakowska 18 ma nowe menu
Brick Krakowska 18 w Tarnowskich Górach to jedna z najlepszych – wg rankingu Poland 100 Best Restaurants – restauracji w Polsce, i jedna z nielicznych w naszym województwie, które mogą się poszczycić tym mianem. Jednak myli się ten, kto spodziewa się ekskluzywnego, drogiego lokalu z jedzeniem o objętości naparstka i nadętą obsługą. Brickowi udało się połączyć wyrafinowanie ze swojskością; ciekawe smaki z solidnymi porcjami; przyjemną, swobodną atmosferę z elegancją. W dodatku to restauracja prawie kompletna, bo nie tylko karmi, ale też uprawia na własnym 6-hektarowym polu warzywa, owoce i zioła, które są wykorzystywane w kuchni.
Pewnie Was zainteresują ceny. My trafiliśmy do Bricka po raz pierwszy kilka miesięcy temu, przez przypadek (o ile można trafić przez przypadek do Tarnowskich Gór;-). Z pewną nieśmiałością wzięliśmy wtedy do ręki menu, bo wydawało nam się, że lokal, który jest w Poland 100 Best Restaurants musi być drogi. Tymczasem Brick ma ceny, jak na katowickie warunki, niewysokie. Za obiad dla dwóch osób z jedną zupą, dwoma głównymi daniami, napojami (w tym piwem), dwoma kawami i ciachami na deser zapłaciliśmy dokładnie 66 zł.
Zobacz krótki film z wnętrza restauracji Brick: https://www.youtube.com/watch?v=UGIKh34RICc&feature=youtu.be
Jeśli chodzi o wystrój, to Bricku, który znajduje się na deptaku niedaleko pięknego tarnogórskiego Rynku, jak sama nazwa wskazuje, rządzi cegła. Kiedyś w tej kamienicy był sklep z RTV i AGD, po gruntownym remoncie odsłonięto i wyczyszczono starą śląską cegłę oraz rozmaite, poukrywane dotąd detale, jak rzeźbioną kratę w oknie od podwórza. Drobne elementy wystroju wnętrza często się zmieniają, a to na wiosnę, a to na walentynki, a to na Wielkanoc. – W święta Bożego Narodzenia jest u nas magicznie – mówi Andrzej Dziewulski, menadżer lokalu.
Lokal składa się z trzech, a właściwie czterech, części. Na parterze jest część barowa i kawiarniana, tu można usiąść na miękkich kanapach i napić się piwa, drinka, kawy, również zjeść coś z menu restauracyjnego, jeśli najdzie nas taka ochota. Poziom niżej jest klub, w którym w weekend są organizowane imprezy. Serce Bricka bije jednak na pierwszym piętrze, tam znajduje się restauracja, z kilkunastoma (w tym dużymi) stolikami i barem. Czwarta część to ładny ogródek, gdzie przyjemnie jest posiedzieć gdy słońce świeci, zwłaszcza że znajduje się na deptaku, czyli z daleka od samochodów.
Brick istnieje już od kilku lat i tak spodobał się tarnogórzanom, że w weekend czasami trudno znaleźć wolny stolik (zalecamy rezerwację telefoniczną zanim się tu wybierzecie w sobotę lub niedzielę), a w ciągu tygodnia Brick notuje rekordową sprzedaż kawy (marki Illy, rzadko spotykanej u nas) i koniaku, bo ludzie przychodzą tu by pogadać ze znajomymi albo po prostu posiedzieć. Restauracja działa od 9.00 rano i serwuje śniadania, które – co ciekawe – cieszą się wielkim powodzeniem (kosztują od 9 do 15 zł). Plusem jest to, że nawet gdy organizowana jest tu jakaś uroczystość, np. komunia, restauracja nie zamyka się dla innych klientów. No i działa do ostatniego klienta, gdyby ktoś poczuł nagły głód w nocy;-)
Od 30 maja 2014 Brick ma nową kartę menu. Nie jest może specjalnie obszerna, bo zasadą restauracji jest korzystanie ze świeżych produktów, ale za to urozmaicona. Nowością są np. robione na miejscu lemoniady (my spróbowaliśmy ogórka z estragonem i róży z wanilią, smakują świetnie, są idealne na ciepłe dni, no i naturalne).
Sporo jest w nowym menu dań fit, które sprawdziły się w Bricku. – Nasz filet z łososia na parze z pieprzem cytrynowym, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, na sałatach i warzywach sezonowych polanych sosem koperkowo-jogurtowym (26 zł) jest najczęściej zamawianym daniem z karty – mówi menadżer Bricka. Inne dania fit to zawijany filet z kurczakiem z serem feta light, ziołami prowansalskimi i koperkiem, z ziarnami słonecznika, pestkami dyni, na sałatachi warzywach sezonowych, polanych sosem vinegret (23 zł) i grillowany kurczak na omlecie 4 jaja z dodatkiem peperonicino, rucolą, papryką, sałatą, pomidorem, ogórkiem, cebulą, orzechem włoskim (19 zł).
Ale spokojnie, dla ludzi, którzy nie są na diecie, też się coś w Bricku znajdzie, bo restauracja stawia też na kuchnię śląską, ale taką w zdrowym wydaniu. Z naszych smaków mamy więc np. żurek śląski z jajkiem (11 zł), rosół z makaronem (8 zł), roladę śląską wołową (23 zł), golonkę pieczoną w piwie (32 zł), udko z królika w sosie śmietanowo-grzybowym (37 zł), filet z kaczki bez skóry (27 zł).
Popularnością cieszą się w Bricku już skomponowane przez szefa kuchni (którym jest właścicielka lokalu) zestawy, np. polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym z nutą whisky, surówka, dodatki do wyboru: ziemniaki pieczone, frytki, ryż, kluski (25 zł), żeberka pieczone, podane na kapuście, dodatki do wyboru: ziemniaki pieczone, frytki, ryż (25 zł), kotlet schabowy panierowany, surówka, dodatki do wyboru: ziemniaki pieczone, frytki, ryż (19 zł), grillowany stek z karczku z masłem czosnkowym i sosem tzatziki, surówka, dodatki do wyboru: ziemniaki pieczone, frytki, ryż (24 zł). Ciekawie prezentują się też steki z polędwicy (50 i 59 zł).
Oczywiście nie brakuje też sałatek (15-19 zł), przekąsek (9-15 zł), dań dla dzieci (5-12 zł), przystawek (12-24 zł), innych zup (8-15 zł), i dań z ryb i owoców morza (18-29 zł).
Jeszcze jedna uwaga należy się obsłudze kelnerskiej, która w Bricku jest wzorowa, choć raczej we włoskim stylu, czyli uprzejma, ale nie z odrobiną luzu. Ekipa 34 (sic!) kelnerów jest wyszkolona przez Andrzeja Dziewulskiego, który kilka lat spędził w Londynie, gdzie pracował w prestiżowych hotelach.
Brick Krakowska 18 Cafe Restaurant & Wine Bar,
Tarnowskie Góry, ul. Krakowska 18,
czynne: pon.-czw. 9.00-24.00, pt.-sob. 9.00-04.00, niedziela i święta 11.00-23.00,
https://www.facebook.com/pages/BrickKrakowska18-Cafe-Restaurant-Wine-Bar/149247445132453?fref=ts
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Tarnowskie Góry / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:
[…] http://silesiasmakuje.pl/tarnowskie-gory-restauracja-brick-krakowska-18-ma-nowe-menu/ […]