Tarnowskie Góry: Akira Sushi. Gorący kamień, zupy miso i oczywiście sushi
Akira Sushi w Tarnowskich Górach udowadnia, że również poza aglomeracją, w mniejszych miejscowościach, może istnieć niebanalna i nie idąca na kompromisy restauracja japońska, serwująca nie tylko klasyczne sushi.
Akira działa z powodzeniem od kilku lat w Tarnowskich Górach. Restauracja znajduje się tuż przy pięknym Rynku, w kamienicy z podcieniami. Ma też nieduży ogródek (na zdjęciu się nie załapał).
Połączenie średniowiecznych murów z orientalnymi akcentami stworzyło restaurację z krakowskim klimatem. Nie ma tu fajerwerków, za to jest spokojna aranżacja wnętrz, nieco ośmielająca długie i wąskie pomieszczenie, rozszerzające się przy barze.
Nawet jeśli siądziemy od razu przy którymś z pierwszych stolików, warto przynajmniej zajrzeć do części z barem, bo tam na półce można znaleźć japońskie komiksy – mangę i umilić sobie oczekiwanie na jedzenie, albo obejrzeć ścianę z fotografiami z czarno-białych filmów. Tu mieszanka jest ciekawa, zdjęcia z japońskich klasyków przeplatają się z fotosami z bardzo amerykańskich westernów.
Trzeba Akirę pochwalić za przystępne, czytelne menu, ze zdjęciami i dokładnym opisem potraw. Dzięki temu nie czujemy się tu nieswojo nawet gdy nie bardzo znamy się na tych wszystkich nigiri (od 8 zł za 2 sztuki), hosomaki (od 8 zł za 6 sztuk), futomaki (od 15 zł za 6 sztuk). Tu każda pozycja z sushi jest opisana i sfotografowana. Oprócz wymienionych rodzajów sushi, w Akirze można też zamówić uramaki (od 18 zł za 6 szt.) i gunkan (od 14 zł za 2 sztuki).
Zestawy sushi można kupić od 59 zł. Sushimasterzy nie boją się też specjalnych zamówień. Wśród nas była kobieta w ciąży, i zażyczyliśmy sobie dwóch zestawów – jednego z surowymi produktami, drugiego – bez surowych. Dostaliśmy ładnie skomponowane drewniane tace z równie estetycznie przygotowanym sushi. W smaku – bardzo dobre, nie ma się do czego przyczepić.
W menu są też przystawki (12-49 zł, np. Pierożki Gyoza z warzywami lub z owocami morza, krewetki tygrysie w tempurze – 6 sztuk) sałatki (9-19 zł), dania gorące (19-39 zł, np. Sake no Nashi Fuumi czyli pieczony filet z łososia w sosie miodowo – gruszkowym z ryżem jaśminowym, Kamo shitake czyli pieczony filet z kaczki z grzybami shitake i ryżem jaśminowym).
Są też słynne japońskie zupy miso, przyrządzone z gęstej pasty miso, wytwarzanej z soi. To bardzo zdrowa zupa, bo miso to bogate źródło białka, witamin i soli mineralnych. Zupy miso kosztują od 9 do 15 zł, są w wersji z glonami wakame i serkiem tofu, na ostro z krewetkami lub z dodatkiem pieczonego łososia. Oprócz tego można zamówić zupę rybną (7 zł).
Jednak tym, co przynosi najwięcej radochy w Akirze, jest samodzielne grillowanie potraw na gorącym kamieniu. Nie trzeba się tego bać (bo będzie surowe albo niedobre). Kelnerka (w naszym przypadku Karolina, która świetnie zna się na rzeczy) dokładnie objaśniła co i jak. A zabawa jest przednia, i wcale nie trzeba w wielkim skupieniu pilnować smażonych rzeczy. Wystarczy pamiętać, że grillowane 2-3 minuty z każdej strony będą przyrządzone rare, 4-5 minut – medium, a 6-7 minut – well done.
Z gorącego kamienia można zamówić tu: stek z łososia (39 zł), stek z tuńczyka (49 zł), stek z polędwicy wołowej (54 zł), zestaw: łosoś, tilapia, ryba maślana, krewetka (39 zł), zestaw wege: tofu, papryka, cukinia (34 zł) oraz placek okonomiyaki (o nim poniżej).
Do każdego z tych dań wybieramy 2 dodatki: szparagi, pomidorki cherry, papryka, cukinia, serek tofu, grzyby shitake oraz 3 sosy: sweet lemon, kabayaki, sweet chili, musztardowy, chili mayonnaise, hot orange, wasabi oraz sałatkę z mango lub sałatkę z awokado. W sumie mamy więc całkiem spory zestaw produktów.
Warto spróbować smażonego na gorącym kamieniu japońskiego placka okonomiyaki (32 zł). Ten specjał rodem z Hiroszimy jest coraz bardziej znany w Polsce. Wygląda jak nieduży omlet, a w Akira Sushi można sobie go dowolnie skomponować, wybierając po jednym składniku z 3 grup: 1) tamago, por, tofu, papryczka chili, marchewka, mango, pomidorki cherry, szparagi, 2) kurczak, krewetki, łosoś, 3) katsuobushi (suszone płatki ryby bonito), boczek, shitake. Warto wziąć katsuobushi, bo w czasie smażenia płatki poruszają się lekko nad omletem. Serio! A sam placek to ciekawa i smaczna alternatywa dla zwykłych dań. Warto spróbować.
Zobacz, jak płatki katsuobushi ruszają się na placku okonomiyaki [FILM YOUTUBE]
W Akira Sushi można zjeść też coś na słodko. Pięknie wyglądają lody kokosowe, podawane tu w wydrążonej połówce orzecha kokosowego (8 zł). Spróbowaliśmy też sernika japońskiego na zimno (8 zł).
Akira Sushi,
Tarnowskie Góry, Rynek 18,
czynne: pon.-niedz. 11.00-22.00,
Strona internetowa Akira Sushi
https://www.facebook.com/SushiAkira/timeline
Kategorie
KUCHNIA / Japońska / KUCHNIA / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Tarnowskie Góry / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze