Sosnowiec: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Kaprysie Linguiniego…

KAP 18

Lokal mieści się w centrum miasta przy Małachowskiego 2.

Co się kryje pod tajemniczą nazwą sosnowieckiej kawiarni-bistra Kaprys Linguiniego? Najpierw o Linguinim… To imię kucharza z świetnego filmu animowanego ”Ratatuj”, również nazwa włoskiego makaronu, który wygląda jak spłaszczone spaghetti. W przypadku lokalu w centrum Sosnowca – Linguini – to zawodowy pseudonim szefa kuchni i właściciela Damiana Twardusia, który prowadzi Kaprys z żoną Magdaleną.

KAP 1

Damian Twarduś, pseudonim kuchenny ”Linguini”.

Damian specjalizuje się w kuchni włoskiej. Wcześniej pracował m.in. we Wrocławiu. Do Sosnowca przyjechał za żoną, która stąd pochodzi. W lokalu na ul. Małachowskiego założyli kawiarnię, ale podawać samą kawę i ciasto, to było dla nich za mało. Chcieli, by swoje miejsce znaleźli tam również goście, którzy chcą zjeść drugie śniadanie, szybki lunch, czy wpaść na niezobowiązującą kolację.

KAP 14

Wnętrze Kaprysu Linguiniego.

Stąd w menu znajdziemy zupy krem np. brokułową czy dyniową, różnorodne pierogi (z prażonym jabłkiem i brzoskwiniami w sosie cynamonowym, meksykańskie i tradycyjne), tarty wytrawne (np. z wędzonym łososiem i pomidorem) i słodkie (gruszkowa, kokosowa), naleśniki (z dżemem, serem, owocami, szpinakiem, meksykański w salsie pomidorowej), ciabatty, makarony i lasagne. Generalnie dania z włoskiej i polskiej kuchni – świeże, domowe, robione od zera i… według kaprysu szefa kuchni.

I tak dochodzimy do Kaprysu z nazwy lokalu. Damian Twarduś mówi nam, że dania, które codziennie pojawiają się tablicy (również na profilu lokalu na FB) to suma tego, jakie najlepsze produkty uda mu się pozyskać i tego, co chciałby podać z tego najsmaczniejszego, a więc… Kaprys Linguiniego 🙂

Warto podkreślić, że Kaprys to również różnorodne kawy, ciasta i desery. Próbowaliśmy szarlotki i tiramisu z musem malinowym – były pyszne. W gablocie przy ladzie codziennie znajduje się kilka rodzajów słodyczy, wśród nich m.in. szarlotka, galaretka ze świeżymi owocami, brownie, tort czekoladowo-wiśniowy, tarta migdałowa z gruszkami, muffinki bananowo-karmelowe, ciasto marchewkowe z prażonymi migdałami. Wszystkie pieczone są i przygotowywane na miejscu przez szefa kuchni!

Za porcję pierogów z dodatkiem surówek czy miksem sałat kosztują od 10,5 zł , tarty od 7,50 zł makarony od 14 zł, ciasta i desery od 4 zł, kawy od 5 zł.

KAP 16

Kaprys Linguiniego.

Dowiedzieliśmy się też, że Damian Twarduś jest mistrzem carvingu – rzeźbienia w owocach i warzywach. Podczas Festiwalu Zasmakuj w Sosnowcu, który odbędzie się 29 marca w budynku Wydziału Nauk o Ziemi (Będzińska 60) zobaczymy szefa kuchni Kaprysu w pokazie tej fantazyjnej sztuki. Kaprys Linguiniego będzie też jednym z wystawców na Festiwalu, więc będzie można spróbować jego potraw.

Kaprys Linguiniego,

Sosnowiec, ul. Małachowskiego 2,

czynne: pn.-sb. 9-22, nd. 12-21

 

 

Komentarze

  • viro:

    Osobiście nie mam nic do Pana Damiana ale żeby kogoś nazwać mistrzem to taka osoba powinna wykazać się bardzo dużymi umiejętnościami w danej dziedzinie. Z tego co widzę to Pan Twarduś jest na samym początku swojej drogi do mistrzostwa.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.