Sosnowiec: Nowy lokal – Kuchnia Chińska pana Zhanga
Od połowy lipca na dziedzińcu kamienicy przy Warszawskiej 12, w samym centrum miasta, działa lokal prowadzony przez Chińczyka pana Zhanga i jego małżonkę, pochodzących z prowincji Syczuan. Jak głosi nazwa, serwuje on dania chińskie m.in. baozi – bułeczki z nadzieniem z wieprzowiny gotowane na parze lub smażone, wołowinę i kurczaka smażone i podawane z ryżem lub makaronem, sajgonki oraz chiński ramen. Tych dań próbowaliśmy my, a do przetestowania został nam jeszcze np. kurczak z papryką i orzeszkami ziemnymi czy wodorosty z czosnkiem.
Ideałem byłoby wpaść tam ze znajomymi, zamówić kilka dań i testować sobie różne smaki. Jak się dowiedzieliśmy, robi tak sporo gości Kuchni Chińskiej. Zamawiają wodorosty z czosnkiem, sajgonki z sosem słodko-kwaśnym, smażony makaron, bułeczki i uczta się zaczyna 🙂
Ale zacznijmy od początku… Sajgonki (1 szt. – 2 zł) wyrabiane są na miejscu. Pan Zhang sam robi ciasto, bo uważa, że powinny być bardzo, bardzo chrupiące.
W Kuchni Chińskiej od zera, czyli mąki, drożdży i wody powstają również bułeczki, które jak wiemy uwielbia nie tylko Kung Fu Panda 🙂 W lokalu przy Warszawskiej 12 dostępne są bułeczki z nadzieniem z wieprzowiny i pora gotowane na parze 15 zł za 6 szt. oraz bułeczki smażone z tym samym nadzieniem 18 zł za 6 szt. Bardzo nam smakowały, chętnie na nie wrócimy.
W Kuchni Chińskiej zjecie też ramen (16 zł) – nie jest on tak urozmaicony, jak ten z restauracji japońskich i sushi barów, ale za to bardzo syty. Spora porcja zupy z duszoną wołowiną i makaronem ryżowym lub makaronem nitki własnego wyrobu może wystarczyć za cały posiłek.
W daniach głównych króluje smażona wieprzowina, kurczak i wołowina w towarzystwie ryżu i surówki. My próbowaliśmy wieprzowiny z bambusem, grzybami mun i marchewką z sosem słodko-kwaśnym pikantnym – zacna porcja i dobry smak. Za dania główne zapłacimy 20-23 zł.
Jedząc w Kuchni Chińskiej zostawcie miejsce na deser – prosty, ale sprawdzony – banany w cieście. Do posiłku polecamy zamówić chińskie: herbatę Jia Duo Bao m.in. z melisą, chryzantemą i lukrecją albo herbata jaśminowa z miodem. Mają bardzo ciekawy smak.
W menu Kuchni Chińskiej pojawiają się nowości, więc najlepiej obserwować profil lokalu na Facebooku. Ostatnio wypatrzyliśmy tam kalmary w cieście czy chińską przekąskę zongzi, czyli trójkąty z ryżu z czerwoną fasolą i jujbe owinięte w liście bambusa.
Lipiec 2016 r.
Kuchnia Chińska,
Warszawska 12, Sosnowiec
czynne: pon.-sob. 11-22, niedz. 12-18
profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / Chińska / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Don:
Polecam, naprawdę dobre jedzenie. Sam jestem fanem kuchni azjatyckiej i często staram się przyrządzać coś w domu. To co tutaj serwują to kuchnia chińska z prawdziwego zdarzenia a nie, cytując klasyka, jakaś popierdółka, jak w tych wszystkich fast foodach typu Viet-Coś albo Coś-Tam-To-Go.