Sosnowiec: Kaszotto i inne nowości w Magiel Kulinarny

Mamy pełnię zimy… Po czym poznajemy? Po śniegu, mrozie, ale nie tylko. Popularne warzywa – np. pomidory, sałata – weszły w tę fazę, w której nie tylko kosztują krocie, ale również przestały dobrze wyglądać i smakują zupełnie niczym.

Co powinniśmy jeść o tej porze roku? To, co nasi mądrzy przodkowie: rozgrzewające kasze, warzywa korzeniowe i syte mięsa. Cieszy nas, że w ten sposób myślą niektórzy restauratorzy. Przykład: Magiel Kulinarny w Sosnowcu.

W styczniu w menu restauracji pojawiło się m.in. kaszotto pęczakowe z jarmużem, pieczoną papryką, pomidorami lima i płatkami sera Bursztyn 19 zł. Kaszotto przygotowane jest jak risotto, na wywarze warzywnym. Papryka jest pieczona i pozbawiana skórki, pomidory lima to przetwory własne Magla. Jarmuż to odmiana kapusty – bardzo, bardzo wartościowe warzywo, a ser Bursztyn wieńczy dzieło. Całość jest syta i cudownie rozgrzewająca. To wrażenia smakowe, ale nie bez znaczenia jest świadomość tego, że zjedliśmy idealny zimowy posiłek: zastrzyk energii, witamin i minerałów.

Kaszotto pęczakowe z jarmużem, pieczoną papryką, pomidorami lima i płatkami sera Bursztyn

Kaszotto pęczakowe z jarmużem, pieczoną papryką, pomidorami lima i płatkami sera Bursztyn

Kasze pojawiają  się też w innych daniach w Maglu Kulinarnym.

– Doszliśmy do tego, że w menu jest już równowaga między daniami z makaronem a kaszami. Goście to bardzo chwalą sobie np. pęczak z warzywami podawany do eskalopków cielęcych czy polentę z pieczonym pomidorem, która towarzyszy roladzie wołowej po burgundzku – wyjaśnia Wojciech Ptak, właściciel Magla Kulinarnego.

Osobiście polecamy też kaszę gryczaną ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sadzonym jajkiem 14 zł. To ciekawa propozycja m.in. dla wegetarian. Dla mięsożerców Magiel ma dwie inne nowe dania: golonkę pieczoną w piwie i miodzie z selerowym puree, dynią marynowaną i chrzanem tartym z jabłkiem 34 zł oraz sznycel wiedeński z szynki wieprzowej z sałatką ziemniaczaną 25 zł.

– Golonka to bardzo męska rzecz. Surowa waży 1200 g, po obróbce od 800 do 1000 g. Natomiast sznycel wiedeński zajmuje caluteńki duży talerz. Jak przyrządzać sznycel i klasyczną sałatkę ziemniaczaną uczyliśmy się podczas niedawnego, grudniowego pobytu w Wiedniu w restauracji z kuchnią wiedeńską, którą prowadzi polska rodzina. Zdradzili nam sekret wyjątkowego smaku sałatki – mówi Wojciech Ptak.

Tydzień kuchni włoskiej

Tydzień kuchni włoskiej

Od 3 lutego przez tydzień w Maglu Kulinarnym królował będzie włoski szef kuchni Angelo Melle, który prowadzi restaurację w hotelu położonym jest w 70-hektarowej winnicy na Sycylii. Co ciekawe, z tej winnicy pochodzi wino, które będzie dostępne w czasie trwania tygodnia kuchni włoskiej w restauracji Magiel Kulinarny.  

W ciągu pierwszych czterech dni Tygodnia Kuchni Włoskiej Magiel zmieni się we włoską tratorrię bez stałego, znanego menu, gdzie kucharz serwuje zestaw dań inspirowany tym, co najlepszego, najciekawszego znalazł na rynku.

W piątek, sobotę, niedzielę będzie można wybierać z wielu dań i deserów przygotowanych na święto włoskiej kuchni. Magiel zachęca do rezerwowania stolików – na klientów, którzy to zrobią czekają bonusy. Będziemy jeszcze pisać o Tygodniu Kuchni Włoskiej.

Tagi

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.