Sosnowiec: Bulwa Nać – nowy lokal z pieczonymi ziemniakiami
Bulwa Nać – ujęła nas ta nazwa… Nie zdradzimy czy zieloną energią, czy podobieństwem do swojskiego przekleństwa 😉 W każdym razie niedługo po otwarciu, które nastąpiło 23 lipca udaliśmy się na Targową 8, by posmakować tego, co podaje Bulwa Nać.
Lokalu szukajcie w bramie pod numerem 8. Od razu zaznaczymy, że nie jest to żaden podły zaułek, a ładnie wyremontowany dziedziniec kamienicy. W jednym z lokali przy owym dziedzińcu Kasia, właścicielka Bulwy wraz z ekipą serwuje pieczone ziemniaki z różnymi nadzieniami.
Do takiego dania potrzebne są specjalne ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi. Takie, które po godzinnym pobycie w specjalnym piecu będą idealnie upieczone, miękkie, niewyschnięte, rozpływające się w ustach.
Przed wskoczeniem w folię i do pieca ziemniak jest nacierany oliwą i solony. Potem w ubranku z folii piecze się przez godzinę, następnie wędruje na górną półkę pieca, gdzie czeka na wydanie, czyli skok do tekturowego pudełka.
Po wyjęciu z folii ziemniak jest rozkrawany i traktowany masłem i serem cheddar (weganie zamiast masła dostają oliwę z oliwek). Potem kolej na nadzienie – a te będą się zmieniać, więc warto obserwować profil lokalu na FB.
W dniu naszych odwiedzin ziemniaka można było omaścić m.in. gzikiem ze szczypiorkiem, pastą z groszku z miętą oraz pastą z tuńczyka, kukurydzy i majonezu Kieleckiego. Do pudełka z ziemniakiem można jeszcze dorzucić rukolę.
Najtańsza wersja – pieczony ziemniak z masłem i serem – kosztuje 5 zł, pozostałe, te z nadzieniami od 9 do 12 zł, rukola 1 zł. Ziemniaka można posypać prażonymi słonecznikiem i pestkami dyni.
Jak to smakuje? Ziemniak to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych produktów. W dodatku bardzo zdrowy – o czym niewiele osób wie. Ten z Bulwa Nać faktycznie jest mięciutki, rozkosznie ciepły, a wraz z nadzieniem tworzy fajne danie na szybką przekąskę na mieście czy lunch. Podobało się nam, że można danie posypać słonecznikiem i pestkami dyni. W ten sposób np. ziemniak z oliwą (zamiast masła), gzikiem ze szczypiorkiem i pestkami staje się pożywnym, ale lekkim daniem.
W Bulwa Nać napijemy się napojów Bombilla 6 zł, Moon Brothers 5 zł, a także swojskiego kefiru z koperkiem 3 zł – w końcu ziemniak i kefir to dobrana para.
Bulwa Nać, Targowa 8, pon.-czw. 13-20, pt.-sb. 13-23, nd. nieczynne, płatność gotówką (wkrótce i kartą).
Kategorie
KUCHNIA / Fast Food / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Ziemniaczana Fanka:
Byłam, próbowałam, będę wracać! 😉 Jest pysznie – polecam! 🙂
sąsiadka:
no ćóż jak szczerze to szczerze, byłam pierwszy raz w tym lokalu, początkowo wydaje się dość oszczędny w elementach dekoracyjnych wystroju co po krótkim czasie staje się raczej atutem, mało ale gustownie, ziemniaczki- pyszne, super dodatki takie jak prażona dynia lub słonecznik , zdrowe i pachnące ( porównując do sosu hamburgerowego w podrzędnych lokalach) a co więcej, wreszcie mega ekologiczne i estetyczne sztućce- drewniane!!! Duży plus za ten wybór oby tak dalej. Gorąco polecam!!!