Sosnowiec: Bulwa Nać – nowy lokal z pieczonymi ziemniakiami

Bulwa Nać – ujęła nas ta nazwa… Nie zdradzimy czy zieloną energią, czy podobieństwem do swojskiego przekleństwa 😉 W każdym razie niedługo po otwarciu, które nastąpiło 23 lipca udaliśmy się na Targową 8, by posmakować tego, co podaje Bulwa Nać.

DSC_0973 (1)

Bulwa Nać mieści się na dziedzińcu kamienicy przy Targowej 8.

Lokalu szukajcie w bramie pod numerem 8. Od razu zaznaczymy, że nie jest to żaden podły zaułek, a ładnie wyremontowany dziedziniec kamienicy. W jednym z lokali przy owym dziedzińcu Kasia, właścicielka Bulwy wraz z ekipą serwuje pieczone ziemniaki z różnymi nadzieniami.

DSC_0965

Ekipa Bulwa Nać, w środku Kasia, właścicielka lokalu.

Do takiego dania potrzebne są specjalne ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi. Takie, które po godzinnym pobycie w specjalnym piecu będą idealnie upieczone, miękkie, niewyschnięte, rozpływające się w ustach.

DSC_0969

Pieką się przed 60 minut, potem leżakują na górnej półce.

Przed wskoczeniem w folię i do pieca ziemniak jest nacierany oliwą i solony. Potem w ubranku z folii piecze się przez godzinę, następnie wędruje na górną półkę pieca, gdzie czeka na wydanie, czyli skok do tekturowego pudełka.

DSC_0962

Danie może nie jest fotogeniczne, ale smaczne.

Po wyjęciu z folii ziemniak jest rozkrawany i traktowany masłem i serem cheddar (weganie zamiast masła dostają oliwę z oliwek). Potem kolej na nadzienie – a te będą się zmieniać, więc warto obserwować profil lokalu na FB.

W dniu naszych odwiedzin ziemniaka można było omaścić m.in. gzikiem ze szczypiorkiem, pastą z groszku z miętą oraz pastą z tuńczyka, kukurydzy i majonezu Kieleckiego. Do pudełka z ziemniakiem można jeszcze dorzucić rukolę.

DSC_0958

Menu pojawia się na tablicy. Nadzienia będą się zmieniały.

Najtańsza wersja – pieczony ziemniak z masłem i serem – kosztuje 5 zł, pozostałe, te z nadzieniami od 9 do 12 zł, rukola 1 zł. Ziemniaka można posypać prażonymi słonecznikiem i pestkami dyni.

Jak to smakuje? Ziemniak to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych produktów. W dodatku bardzo zdrowy – o czym niewiele osób wie. Ten z Bulwa Nać faktycznie jest mięciutki, rozkosznie ciepły, a wraz z nadzieniem tworzy fajne danie na szybką przekąskę na mieście czy lunch. Podobało się nam, że można danie posypać słonecznikiem i pestkami dyni. W ten sposób np. ziemniak z oliwą (zamiast masła), gzikiem ze szczypiorkiem i pestkami staje się pożywnym, ale lekkim daniem.

DSC_0970

Tych napojów możecie się napić na razie tylko w Bulwa Nać.

W Bulwa Nać napijemy się napojów Bombilla 6 zł, Moon Brothers 5 zł, a także swojskiego kefiru z koperkiem 3 zł – w końcu ziemniak i kefir to dobrana para.

Bulwa Nać, Targowa 8, pon.-czw. 13-20, pt.-sb. 13-23, nd. nieczynne, płatność gotówką (wkrótce i kartą).

 

Komentarze

  • Ziemniaczana Fanka:

    Byłam, próbowałam, będę wracać! 😉 Jest pysznie – polecam! 🙂

  • sąsiadka:

    no ćóż jak szczerze to szczerze, byłam pierwszy raz w tym lokalu, początkowo wydaje się dość oszczędny w elementach dekoracyjnych wystroju co po krótkim czasie staje się raczej atutem, mało ale gustownie, ziemniaczki- pyszne, super dodatki takie jak prażona dynia lub słonecznik , zdrowe i pachnące ( porównując do sosu hamburgerowego w podrzędnych lokalach) a co więcej, wreszcie mega ekologiczne i estetyczne sztućce- drewniane!!! Duży plus za ten wybór oby tak dalej. Gorąco polecam!!!

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.