Ruda Śląska: KarmaMa Bistro i Zioło – dla żołądka i dla ducha
W Rudzie Śląskiej, a dokładnie w Nowym Bytomiu na Osiedlu Otylia, Beata i Darek prowadząc nietypowe bistro. Lokal nazywa się KarmaMa Bistro i Zioło – i od razu spieszymy z wyjaśnieniem – nie chodzi o to ”zioło” ;), a bardzo dobrej jakości zioła podawane w postaci pysznych herbat i naparów. Od ziół jest Beata, karmi Darek – razem stanowią pełen dobrej energii team.
Nie ma szans, żebyśmy przez przypadek trafili na Osiedle Otylia w Rudzie Śląskiej. KarmaMa poleciła nam koleżanka, która uwielbia tam wpadać ze swoimi znajomymi, chwaliła dania, ale i niebanalną atmosferę i wnętrze bistra. No tak, trudno tu szukać nowoczesnych dizajnerskich mebli albo loftowych klimatów. Jest trochę jak… u najfajniejszego wujostwa w rodzinie czy przyjaciół, takich do których idziemy z przyjemnością i zaciekawieniem, czym nas zaskoczą 🙂
Niepozorny pawilon przy ks. J. Szymały kryje w sobie lokal urządzony w stylu lat 70-80. Obok wysokich stołów też ”w stylu” – wersalka i fotele, siedziska z poduszkami. Sporo detali. Szkło i ceramika, książki, adapter i winylowe płyty, stare aparaty. Jest przytulnie i bardzo kolorowo.
Sercem lokalu są jego właściciele. Zacznijmy od Beaty – szefowej od ziół. Z pasją opowiada o ziołach, ich pochodzeniu, zastosowaniu. Podkreśla ich jakość i pochodzenie: Grecja, ekologiczne uprawy w Polsce.
Liczy się też forma podania. Miotełki gojnika – wyglądają super, prawda? – a obok kilka plasterków cytrusów i syrop z dziewanny. Brzmi lepiej niż cola? Zdecydowanie tak. Co ważne, Beata albo obsługa chętnie doradzą co wybrać. W menu znajdują się również napar z czystka greckiego, werbena cytrynowa z mięta albo dzika szałwia. Są też napary na detoks, odchudzanie, pamięć i koncentrację, na dobry sen, na relaks, na dobre trawienie… Herbatki funkcjonalne ziołowo-owocowe na każdą dekadę wieku od 20+ Energia przez 50+Siła do 70+ Dojrzałość. Wypijecie tu również kawy alternatywne (z korzenia cykorii, zbożową, orkiszową), piwa rzemieślnicze i wina morawskie.
W kuchni rządzi Darek. Odkryliśmy, że jest dobry w daniach mięsnych, że ma rękę do polskich klasyków. Ale lubi też sięgać po elementy z innych kuchni, żeby było ciekawiej, nietypowo. Do Karmisznity, czyli solidnej sznity (kromy) z policzkami wieprzowymi duszonymi w sosie z dodatkiem czekolady z kimchi 19 zł dodaje jeszcze piklowane warzywa i sałatkę z jadalnymi kwiatami. I ważne, w KarmaMa wiele składników dań robi się od zera: pikluje, kisi, wytwarza syropy i octy (np. jabłkowy z płatkami róży, z kwiatów kasztanowca, z lipy i aronii). Niektóre przetwory-wytwory można kupić na miejscu, w bistro.
Karbinadel – kotlet z mięsa i śledzia z kartoflami i buraczkami 22 zł – najprostszy zestaw obiadowy smakował nam wybornie. I chętnie na niego wrócimy do KarmaMa, a wiemy od znajomych, że grzechu warta jest jeszcze m.in. Kluskokarma – kluski kładzione z dodatkami np. tradycyjne z boczkiem i kapustą kiszoną 18 zł. Na co dzień oprócz stałego menu w KarmaMa zjecie dania lunchowe, za to w niedzielę domowy rosół jak u mamy plus do wyboru trzy dania główne – dwa mięsne i jedno wegetariańskie. W niedzielę obowiązuje rezerwacja stolików.
Okazuje się, że szef kuchni Darek ma również rękę do ciast. Zjedliśmy w KarmaMa pyszną bezę, a byliśmy świadkami, jak jakiś szczęściarz odbierał zamówiony piękny tort.
W KarmaMa wszystko składa się w fajną całość. Jest swojsko, przytulnie, można odetchnąć. Można się czegoś dowiedzieć, odkryć dla siebie zioła, nowe smaki. Przyjść na warsztaty kulinarne: od pieczenia pierniczków i chleba, przez pizzę, po kiszenie ziół i dzikich jadalnych chwastów, ale i warsztaty kadzidlarskie, bębniarskie, wyplatania makramy, wieczory z winem i kuchniami różnych krajów Europy, wymiana ubrań. Wiele ciekawych pomysłów. KarmaMa dla żołądka i ducha.
Październik 2019 r.
KarmaMa Bistro i Zioło
ul. Ks. J. Szymały 1/3, Ruda Śląska
czynne: poniedziałek nieczynne, wt-czw, nd 13-21, pt-sob 13-22
płatność: gotówka, karta płatnicza
profil KarmaMa na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Ruda Śląska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
wodawfirmie:
Ciekawie napisane. Chciałbym wyrazić uznanie za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.