Miasteczko Śląskie: Restauracja Spichlerz Dworski w budynku z 1795 roku
Spichlerz w nazwie tej restauracji jest nie bez kozery. W tym okazałym, 3-piętrowym budynku z końca XVIII wieku rzeczywiście kiedyś przechowywano plony, głównie zboże. Należał do rodu Henckel von Donnersmarcków, właścicieli również pięknej, wzorowanej na Wersalu, rezydencji w Świerklańcu (spalonej w 1945 r. i rozebranej w latach 60). Dziś kamienny spichlerz służy z powodzeniem jako restauracja (2 piętra) oraz miejsce noclegowe z kilkoma pokojami (3 piętro).
Restauracja od kilku miesięcy ma nowych właścicieli, którzy chcą z niej zrobić miejsce tętniące życiem nie tylko w weekendy, ale też w ciągu tygodnia. Serwują tu dania kuchni polskiej i śląskiej, ceny są przystępne, a porcje – duże. Można tu wpaść np. w drodze z lub do lotniska w Pyrzowicach (Spichlerz jest niedaleko drogi 912) albo w weekend, w trakcie wycieczki, np. rowerowej, po rozległych okolicznych Lasach Lublinieckich. Restauracja ma spory ogródek, z placem zabaw dla dzieci.
O pierwotnej funkcji tego miejsca przypominają nieduże okienka oraz drewniane stropy i wsporniki. O ile na parterze rzeczywiście nie jest zbyt słonecznie, to już w głównej sali, na piętrze, dzięki dobudowanym drzwiom tarasowym, jest o wiele jaśniej. Na każdym piętrze restauracji są kominki, dzięki którym, zwłaszcza w zimie, panuje ciepła, domowa atmosfera.
Z zup zjemy tu rosół z makaronem (6 zł), zupę gulaszową (10 zł), żurek z jajkiem i chrzanem (9 zł) albo żurek w chlebku (11 zł). My spróbowaliśmy rosołu i żurku w chlebie. Chlebek jednak był tak świeży (zresztą bardzo dobry), że zaabsorbował całą wodę z żurku:-) Żurek sam zmienił się więc w coś podobnego do prawdziwego żuru śląskiego, przynajmniej jeśli chodzi o konsystencję.
Spichlerz Dworski ma w ofercie osiem gotowych zestawów obiadowych (od 15 zł za nuggetsy z frytkami po 25 zł za roladę wołową z kluskami i modrą kapustą). Prawdziwa śląska rolada wołowa cieszy się tutaj takim powodzeniem, że gdy byliśmy w restauracji 8 marca, wszystkie (a zrobiono ich aż 60, bo również na zamówienie cateringowe) „wyszły”. W zestawach obiadowych znajdziemy też roladę wieprzową z kluskami i kapustą (21 zł), pierś z kurczaka z masłem czosnkowym, frytkami i surówkami za 19 zł czy pstrąga smażonego z frytkami (24 zł).
Ciekawie prezentują się też „Spichlerzowe dania”, które obejmują zarówno pierogi (8 szt. 12-13 zł), jak też kaszę gryczaną z gulaszem i ogórkiem kiszonym (16 zł), placek Majstra (16 zł) i Spichlerzowe jadło (19 zł).
Oczywiście są też bardziej klasyczne dania mięsne (cena bez dodatków), jak schab panierowany (12 zł), karczek grillowany (14 zł), pieczeń wieprzową (14 zł), filet z kurczaka grillowany z masłem czosnkowym (15 zł). Z ryb – łosoś z grilla (bardzo duża porcja) z sosem holenderskim (25 zł) oraz pstrąg smażony (20 zł). Jedną z nowości w karcie jest udko z kaczki, podawane z kopytkami smażonymi na maśle oraz kapustą zasmażaną (26 zł), inną – stek wołowy z sosem z zielonego pieprzu podany z ćwiartkami ziemniaka (35 zł).
Co ciekawe, w Spichlerzu można też zjeść… pizzę. To raczej „polska” niż włoska pizza, bo jest na grubszym niż włoska cieście. Kosztuje od 12 do 15 zł.
Z deserów zachwyciło nas pieczone jabłko (10 zł), faszerowane m.in. orzechami. Tak można sobie wyobrazić deser serwowany na stołach bogatych mieszczan w roku 1795. Zjedliśmy też wypiekaną na miejscu szarlotkę podawaną z lodami (6 zł).
W menu jest też kilka potraw dla dzieci, np. rosołek z bajkowym makaronem (5 zł), naleśniki z nutellą i bananem (10 zł), fileciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych (15 zł).
Kawa kosztuje od 5 zł za espresso, herbata Dilmah – 4 zł, soki i napoje gazowane – 4 zł, piwo lane Litovel – 5 zł za 0,5 l.
Marzec 2015 r.
Restauracja Spichlerz Dworski 1795
Miasteczko Śląskie, ul. ks. F. Wyciślika 57,
czynne: wtorek-niedziela 12.00-21.00, poniedziałki – nieczynne,
płatność kartą – tak, WiFi – tak, parking – na ok. 20 aut
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Miasteczko Śląskie / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze