Massimo Roma z Fattorie del Duca: Tradycja i smak Włoch w Polsce
Rozmowa z Massimo Roma, właścicielem Fattorie del Duca, firmy zajmującej się sprzedażą oryginalnych włoskich produktów spożywczych dla gastronomii, mającej oddział w Polsce, w Krakowie.
Z której części Włoch pochodzisz?
Pochodzę z Conegliano Veneto, w prowincji Treviso. To małe miasteczko we wzgórzach Prosecco około 80 km od Wenecji. Wywodzę się z ojczyzny dobrego wina, radicchio rosso i tiramisu. Być może nie każdy wie, że tiramisu powstało w Treviso.
Czym się zajmujesz?
W Polsce zajmuję się importem i sprzedażą włoskich artykułów spożywczych z certyfikatami o wysokiej jakości dla gastronomii. Naszymi klientami są restauracje, pizzerie, hotele i sklepy.
Od ilu lat pracujesz w branży spożywczej?
Od zawsze, firma należy do mojej rodziny od 1951 r., czyli od ponad 60 lat. Wszystko zaczęło się od mojego dziadka, który otworzył mały sklep z produktami spożywczymi w centrum miasteczka. Rolnicy z okolic przynosili codziennie swoje świeże specjalności, a mój dziadek je sprzedawał. Pamiętam jak mi opowiadał, że dzięki starannej selekcji produkty, które wybierał, były bardzo dobre i odnosiły sukces, tak więc postanowił kupić rower, by móc dostarczać towar do klientów mieszkających dalej. Wtedy samochodów było bardzo mało, a żeby dotrzeć z jednego miasteczka do drugiego, trzeba było poświęcić cały ranek. Z upływem lat do pracy dołączył również mój ojciec, jako jedyny z pieciorga rodzeństwa.
Twój ojciec wciąż działa we Włoszech?
Tak, oczywiście i nie sądzę że kiedykolwiek przestanie. Jest zbyt zakochany w swojej pracy. To dzięki niemu firma się rozrosła i jest tym, czym jest dzisiaj. Zakład rodzinny jest w tej chwili jedynym naszym dostawcą. Naszym atutem jest długoletnie doświadczenie zdobyte na rynku, z moim ojcem.
Dlaczego Polska?
Przyjechałem na wakacje do waszej wspaniałej Polski i muszę powiedzieć, że spotkałem się z niezwykłą gościnnością. Mój przyjaciel, który od wielu lat mieszka w Lublinie, wspomniał mi o dużym zainteresowaniu Polaków kuchnią i kulturą włoską. Tak więc postanowiłem z moją partnerką przywieźć kawałek tradycji i smaku z naszego pięknego kraju do Krakowa, wybierając najlepsze produkty z naszej oferty.
Jakie produkty na przykład?
Naszą najsilniejszą stroną są wędliny i sery, ale także wiele innych specjałów niezbędnych do odtworzenia naszej wyśmienitej kuchni. Większość naszych produktów jest także IGP, DOP, są to europejskie certyfikaty, które identyfikują miejsce pochodzenia produktu. Czyli Prosciutto di Parma (szynkę parmeńską) kupujemy tylko w Parmie, a Grana Padano jest certyfikowane w Konsorcjum wraz ze znakiem wypalanym ogniem. W dzisiejszych czasach coraz bardziej wybór jakości i zdrowej żywności są ważne.
A co jest ważne dla ciebie?
Dać ludziom skosztować, wypróbować naszej wysokiej jakości produktów, wyjaśniając ich składniki, przygotowanie i zastosowanie w kuchni, dlatego że wiedza i kultura są bardzo ważne, aby człowiek był w stanie docenić produkt, by nie dał się zwieść.
Twoje ulubione danie?
Uwielbiam mięso i dlatego polecam spróbować naszych florenckich steków (Fiorentina) z grilla z dobrymi warzywami. Obowiązkowo na pół krwisto i możliwie z dodatkiem dobrego Prosecco.
Co oznacza „Fattorie Del Duca”?
Tradycyjna rodzinna marka. Nazwa została wybrana, by wywołać w umysłach ludzi wartości autentyczności i doskonałości. La Fattoria w rzeczywistości to miejsce, gdzie zwierzęta żyją i rosną zdrowo, dając dobre sery i wędliny. Del Duca dlatego, że przypomina produkcję na stół szlachecki czyli oczywiście szlachetny i doskonały.
Jak was można znaleźć?
Fattorie del Duca,
ul. Ekranowa, 2
32-085 Modlniczka, Kraków,
tel. 122851640
adres mailowy: biuro@delduca.pl
strona internetowa w języku polskim i włoskim: www.delduca.pl
profil na Facebooku: https://www.facebook.com/FattorieDelDuca
Więcej o Fattorie del Duca piszemy tu: http://silesiasmakuje.pl/fattorie-del-duca-importer-oryginalnych-wloskich-produktow-spozywczych-do-restauracji-pizzerii-sklepow-i-hoteli-firma-ma-filie-w-polsce-pod-krakowem/
Artykuł sponsorowany
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze