Marcin Czubak z Katowic walczy o tytuł TOP CHEF i 100 tys. zł!
W ostatecznym starciu o wejście do finału Marcin Czubak z Katowic (do niedawna jeszcze szef kuchni
Kofeina Bistro) zmierzył się z Marcinem Jabłońskim. Tematem zadania było masło. Jabłoński postanowił oczarować jurorów wykwintnym daniem – sięgnął po homara. Marcin Czubak przygotował lody z palonego masła z biszkoptem, owocami i chipsami z topinamburu.
– Biszkopt i lody. Ale jakie lody… – rozpływał się Wojciech Amaro.
– Absolutnie mnie oczarowałeś, te lody z palonego masła będą mi się śnić w nocy – dodała Ewa Wachowicz.
– Panowie to były dwa dopracowane, wybitnie intrygujące dania – powiedział Maciej Nowak. – Magię, sensację jaką wzbudził ten deser w kubkach smakowych, w umyśle. Z dodatkiem tego jałowca, topinamburu, migdałów z biszkoptem posmarowanym masłem. Po przełknięciu tego wszystkiego, smak masła pozostaje w
najbardziej subtelny sposób.
Po zachwytach przyszedł czas na werdykt – Marcin Czubak trafił do finału!
Jury było olśnione daniem Czubaka, chociaż chwaliło też danie z homara drugiego Marcina. Jabłoński
nie mógł uwierzyć, że jego przepyszny homar przegrał z biszkoptem. Ano… A my się wcale nie
dziwiliśmy. Pisaliśmy już kiedyś, że sekret Czubaki to pilne słuchanie treści zadań. Miało być
czarowanie masłem i było. Natomiast szacun za to, że choć Marcin wcześniej potknął się na deserze
i przyznał, że nie jest to jego bajka – w walce o finał postanowił zmierzyć się ze swoją słabością
i wygrał na tym!
W środę (26.11) wieczorem Marcin Czubak, Marcin Przybysz i Paweł Wałęsa będą walczyć o zwycięstwo
w programie. By ten cel osiągnąć, uczestnicy przygotują menu degustacyjne składające się aż z 5
dań. Co ciekawe, na zwycięzcę czeka jeszcze jedna nagroda przygotowana przez samego Wojciecha
Amaro – staż w najlepszej restauracji świata NOMA w Danii!
Czy Marcin Czubak zgarnie tytuł, kasę i pojedzie szkolić się pod okiem samego Rene Redzepiego?
Okaże się podczas wielkiego finału TOP CHEF o godz. 20.40!
Trzymając mocno kciuki, przypomnijmy, że naukę gotowania rozpoczął w Cumberland College na kursie
„Professional Cookery Chef Course”, a następnie pracował w restauracjach hotelowych. Był Prywatnym Kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Do niedawna był szefem kuchni Bistro Kofeina w Katowicach. Obecnie szuka w Katowicach miejsca na swój autorski lokal.
Prywatnie w szczęśliwym związku od 7 lat, a od 3 – ojcem małej Emilki. Uwielbia sport i tatuaże. Był reprezentantem Szkocji w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę „Le Cordon Bleu” i dostał się do finału.
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / NOWOŚCI / POLECAMY / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
gosc:
Krysztalowa przechodzi w Dzien i Noc ? Why not ? Good Luck !
Nie zapomij o ziscie i makowkach – Szefie !
Czekam na zaproszenie na degustacje dobrych win w dobrym towarzystwie !