#LessWasteChallenge MIELE z Przemkiem Błaszczykiem. W te święta nic się nie zmarnuje
Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych less waste, a prowadzonych przez chefa Przemka Błaszczyka w salonie Miele w Katowicach. Jak się nam udał #LessWasteChallenge?
„Less waste’’, ‘’zero waste’’, czyli niemarnowanie żywności to są nasze klimaty, ale obawialiśmy się nieco, że będzie to tzw. ‘’Co można zrobić z obierek z warzyw?’’. Na szczęście, nic podobnego!
Chef Przemek Błaszczyk zaproponował na Poświąteczne Less Waste Party:
- – sajgonki z karpia z orzechami i majonez z wędzoną śliwką;
- – bułeczki bao z szarpaną kaczką i sos z redukcji z kompotu świątecznego;
- – pudding z świątecznej baby drożdżowej i lody piernikowe.
Brzmi super? I takie było. W te święta naprawdę nie zmarnuje się nic.
Okazało się, że świąteczny kompotu można przerobić w sztosowy sos dodając do niego kawałki trawy cytrynowej, cynamonu, świeżego imbiru, gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry. Kompot z przyprawami należy zagotować, zredukować o 2/3, a potem zagęścić łyżką skrobi kukurydzianej lub innej. Jeśli chodzi o sajgonki, tu możliwości jest naprawdę wiele i można do nich zapakować kawałki świątecznych ryb, mięs i warzyw – a czy jest ktoś, kto nie lubi sajgonek?
Warzywa, które nie wskoczyły do zup czy sałatek można pociąć w paski i zrobić z nich pikle.
No i ten majonez z wędzoną śliwką. Jeśli zostało Wam kilka śliwek wędzonych, które ”nie zmieściły się” w kompocie wigilijnym zagotujcie je z mlekiem, czosnkiem i imbirem w rondelku, a potem zmiksujcie i doprawcie cytryną i solą, pasować też będzie sosem sojowym.
Bardzo pozytywnie zaskoczył pudding ze świątecznej baby drożdżowej. Zdarza, że mamy już dość świątecznych wypieków i przestawiamy je z kąta w kąt, gdzie przysychają wzgardzone, a tu mamy piękną możliwość przerobienia ich na nowe ciasto, a podane z lodami piernikowymi (lub innymi, ale idealne będą orzechowe, bakaliowe czy korzenne smaki) – daje naprawdę idealny comfort foodowy deser.
Chef Przemek Błaszczyk radzi, by kawałki ciasta ułożyć w formie dobrze wysmarowanej masłem i skropić ulubioną nalewką oraz przesypać cukrem. Potem druga warstwa ciasta, a na górę pójdzie masa z jaj, cukru, mleka i śmietanki. Ciasto należy zostawić chwilę, żeby nasiąknęło masą, posypać cukrem i piec przez 30-45 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło np. z lodami.
W warsztatach #LessWasteChallenge w salonie Miele w Katowicach udział wzięli śląscy blogerzy związani z gastronomią i kulinariami:
Ostryga blog o jedzeniu;
Modry Blog;
Ostryga blog o jedzeniu;
Modry Blog;
Pojedzone;
Tasty Silesia;
Gdzie zjeść na Śląsku;
oraz my – Silesia Smakuje.
Grudzień 2022 r.
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / KUCHNIA / Orientalna / POLECAMY / KUCHNIA / Slow Food / UGRYŹ KATOWICE / KUCHNIA / Wegetariańska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze