Katowice: Żurownia – nowy lokal ze street foodem po śląsku
Żurownia otworzyła się w październiku przy Ligonia 16. Za pomysłem na lokal, który w nowy, niebanalny sposób serwuje kuchnię śląską stoi Kuba Faron – burgerowy król, właściciel Mad Mick’ów 🙂 Żurownia stoi oczywiście na żurze, a ten na zakwasie, który wytwarza mama Kuby. Rodzinna produkcja ma gwarancję jakości dobrych polskich składników oraz tradycyjnego sposobu stawiania go w glinanych bunclokach.
Żur w Żurowni pije się i je. Kubek ciepłego żuru kosztuje już 2 zł, pozostałe żury, w tym wegetariański są w cenach 7-9 zł.
Zakwas na żur, który wykorzystywany jest w Żurowni do zup, ale i np. do wyrobu pieczywa, można również kupić w słoiku za 3 zł i w domu odtworzyć śląskie smaki. Piszemy ”street food”, bo tak pisze o sobie sama Żurownia, ale naszym zdaniem chodzi tu raczej o to, że nie jest to żadne restauracyjne ąę, a jedzenie, na które możemy wpadać na co dzień, na szybko, a niektóre chwytać w dłoń.
Przy wizycie w Żurowni oczywiście żur być musi, a przygodę z tą zakręconą wersją kuchni śląskiej polecamy zacząć od Kulebele – klusek śląskich faszerowanych mięsem wołowym z boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą polanych sosem pieczeniowym z podawane z kapustą czerwoną i zasmażaną 15 zł. Jest to pyszne i sycące danie, idealne na te zimne, pochmurne miesiące. Naszym zdaniem mogłoby być dotowane przez rząd – ot, taki program ”Kulebele+”. Jesteśmy za 🙂
Bardzo pozytywnie zaskoczył nas Ślązak – wyrabiana przez Żurownię kiełbasa śląska w picie z zakwasu żurowego 10 zł (dodatki do wyboru: cebula zasmażana i pieczarki zasmażane po 1 zł oraz boczek i ser gouda 2 zł). Świetny street food, pełen smaków, również bardzo sycący.
Coś równie dobrego i ciekawego to Hajer – torilla na zakwasie żurowym z wołowiną, boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym, sosem pieczeniowym oraz kapustą czerwoną i zasmażaną 15 zł.
Grubiorz z krupnioka, boczku, cebuli pod puree ziemniaczanym 13 zł – to z kolei danie dla fanów zapiekanek i potraw typu angielskie Shepherd’s Pie.
W menu znajdziecie jeszcze: braty – smażone ziemniaki gotowane 6 zł; dodatki: cybula zasmażana, szampionki (pieczarki) smażone, szpyrka, kyjza gouda; napoje zimne i ciepłe, a piwo z czeskiego browaru Slezsky Pivovar – lane i butelkowe.
Kulebele, Ślązak, Hajer i Grubiorz to stałe pozycje w menu, ale w Żurowni pojawiają się również dania, które są na kuchni czasami na tydzień, czasem na dwa dni np. golonko pieczone w piwie, ślonsko maczanka, pieczona wędzona szpyrka na panczkraucie, a z deserowych – szpajzy czy pischingery. Przy jednym z takich dań – a konkretnie przy wędzonej słoninie z musem z szarej renety i pieczywem – odlecieliśmy!
Podoba nam się też, że w Żurowni dostępne jest również menu w gwarze śląskiej. W tym menu kulebele to gumiklyzjy nafilowane owiynzlym mlynsym ze szpyrkom, kwaśnym ogórkym, cybulom, polone zouzom ze pieczonego i podowane ze modrom i zasmażanom kapustom 🙂 Podobnie wpisy na Facebookowym profilu Żurowni idą po ślunsku.
W Żurowni byliśmy dwa razy, zjędliśmy ze smakiem. Wysłaliśmy tam już sporo osób, również spoza naszego regionu, np. z Krakowa czy Warszawy. Wszyscy byli zadowoleni 🙂 Pozostali łapali się za głowę widząc na naszych zdjęciach np. kulebele i obiecują, że muszą na to przyjechać do Katowic. Zapraszamy 🙂
Wkrótce w lokalu pojawi się podjazd dla osób niepełnosprawnych, być może powstanie food truck Żurowni, a już w najbliższym czasie, bo w połowie stycznia – neon na wejściem do lokalu. Na razie wypatrujcie potykacza pod adresem Ligonia 16 🙂
Żurownia,
Katowice, Ligonia 16
czynne: pon.-niedz. 12-22
profil lokalu na Facebooku [kliknij tutaj]
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bar / UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Andzia:
A jaki dobry pasujący do klimatu PYRSK wpisuje się w kuchnie idealnie.
Grzegorz:
Pachnie i jest super znacznie. Cudowna śląska kuchnia. Duże dzięki za powrót do wspomnień z dziecięcych lat ( jak za bajtla).
Elżbieta:
Byłam z polonistyczną grupą studencką z Uniwersytetu w Białymstoku. Spróbowaliśmy prawie wszystkich dań z menu. Wszystkie znakomite – oryginalne w smaku, apetycznie podane! Polecam bez wahania