Katowice: Xpress Pizza. Od foodtrucka do stacjonarnej pizzerii
Katowicki foodtruck Xpress Pizza, stojący od lipca 2014 r. na dworcu PKS, zmienił formułę działalności i działa od 1 grudnia 2015 r. jako stacjonarny lokal, włoskie bistro. Miejscówkę ma w niewielkiej odległości od dworca, bo przy ul. Chopina, w lokalu w suterenie. Ale w tym przypadku suterena nie ma negatywnego wydźwięku, bo jest tu zaskakująco przytulnie i ładnie. A w menu to, co uwielbiali klienci foodtrucka, czyli pizza na kawałki, ale też sporo nowości, na czele z pastami.
Tym samym Xpress Pizza działa tylko stacjonarnie, ale Jacek Spendel, współwłaściciel lokalu, nie wyklucza, że foodtruck powróci na swoje miejsce na dworcu wiosną przyszłego roku.
Lokal przy Chopina jest malutki, bo Xpress Pizza chce się specjalizować w jedzeniu na wynos (i w dowozie, ale tej opcji na razie jeszcze nie ma). Wchodząc do lokalu, trzeba zejść kilka schodków w dół, do lady, za którą znajduje się też mała kuchnia, za to z dość pokaźnch rozmiarów piecem elektrycznym do wypieku pizzy. Można obserwować na żywo, jak powstają zamówione dania (np. całe pizze), albo kupić sobie coś na szybko, do wzięcia do ręki, z rzeczy wystawionych w ogrzewanej gablocie – na czele z kawałkami pizzy (6 zł) albo przekąskami – takimi jak calzone (również w wersji wege – 6 zł oraz z… nutellą i bananem – 8 zł), mattoni (coś jak włoski hot-dog, czyli parówka z szynki zapieczona w cieście, z mozarellą i pepperoni – 6 zł). Przekąską jest tu też pieczywo czosnkowe, mające ciekawą formę – pizzy (12 zł).
Po prawej stronie od wejścia jest nieduża sala, z trzema zaledwie stolikami, dwoma 2-osobowymi i jednym 4-osobowym. Na czarnej ścianie naprzeciwko okien można wyczytać: Keep calm & jedz pizzę:-) Jeśli się nam nie spieszy, można tu usiąść i na spokojnie delektować się pizzą, albo tu poczekać na większe zamówienie (zwłaszcza że lokal ma szybkie wi-fi).
Szefem kuchni w Xpress Pizza jest Mateusz Czapliński, który jest też autorem wszystkich nowości w stacjonarnej Xpress Pizzy. – Wszystko robimy tu sami, od ciasta na pizzę, którego recepturę ściągnęliśmy od zaufanych ziomków spod Palermo, po sosy na spód pizzy. To ciasto olejne, a nie drożdżowe, jak na „polskiej” pizzy – mówi Mateusz. A sosy są ciekawe – np. żurawinowy do pizzy Galicja, pesto bazyliowo-pietruszkowe do Toskanii czy śmietanowo-pietruszkowy do Karelii.
W odróżnieniu od foodtrucka, w lokalu można zamówić całą pizzę, i to w dwóch rozmiarach – 32 i 45 cm. Zostały znane z dworca pizze basic (margherita 15/23 zł) i classic (20/27 zł, np. Kato z mozarellą, szynką i pieczarkami), ale przybyło sporo nowych klasyków- np. Normandia z czterema serami, Santorini, Kalifornia czy Bawaria.
W Xpress Pizza są szczególnie dumni z pizz nazywanych tu premium (26/34 zł). – Pizze premium to nasze autorskie kompozycje, których nie zjecie nigdzie indziej – mówi pewnie Mateusz.
Dla nas Mateusz zrobił dużą pizzę składającą się z 4 smaków: Toskania (pesto, mozarella w kulce, pomidor), Galicja (sos żurawinowy, mozarella, oscypek, kabanos), Karelia (sos śmietanowy, mozarella, borowik, prosciutto, pietruszka) i Kalifornia (to z pizz classic – sos pomidorowy, mozarella, boczek, śliwka kalifornijska). Taką pizzę, nawet przy stoliku, jemy tu za pomocą papierowych tacek na pojedynczy kawałek. Bo prawdziwą włoską pizzę powinno dać się jeść tylko rękami, i nic nie powinno z niej spadać ani zciekać. I w Xpress Pizza tak właśnie jest. Trudno nam się zdecydować, który z czterech smaków jest najlepszy, każdy ma coś ciekawego…
Nowością w Xpress Pizza są pasty, podawane tu w foremce, na papierze. Są penne (z kurczakiem i szpinakiem 13 zł, z kiełbasą, pieczarkami i cebulą 13 zł, z borowikami i świeżą pietruszką 17 zł) albo tagiatelle (z boczkiem i cebulą 15 zł, z wędzonym łososiem i oliwkami 19 zł).
Są też trzy sałatki do wyboru: Rzym (m.in. z włoskimi supełkami z pieczywa, które wyglądają jak małe ogonki), Sparta (obie po 7 zł) i Skania (10 zł – z m.in. oscypkiem, żurawiną i czipsami z bekonu). Do sałatek jest robiony na miejscu sos vinegret.
W sumie to przyjemny lokal z ciekawym, smacznym jedzeniem. Nie zawsze można liczyć na wolne miejsce, ale za to od ręki są dostępne kawałki pizzy o różnych smakach. Można płacić kartą, za opakowania na wynos nie jest pobierana dodatkowa opłata.
Grudzień 2015 r.
Xpress Pizza,
Katowice, ul. Chopina 10,
czynne: pon.-czw. 11.00-23.00, pt., sob. 11.00-01.00, niedz. 11.00-20.00
Strona internetowa Xpress Pizza [KLIKNIJ TUTAJ]
Xpress Pizza na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / NOWOŚCI / UGRYŹ KATOWICE / Pizzeria / UGRYŹ KATOWICE / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze